Hlavní obsah

Krásné a zdravé opálení co nejdelší dobu? Pomůže mrkev, mořské plody i vejce!

Foto: BLACKDAY, Shutterstock.com

Foto: BLACKDAY, Shutterstock.com

Krásně opálená pleť je pro mnoho lidí důkazem, že si užili dovolenou, jak se patří. Ovšem abyste ji přitom nevystavovali zbytečným rizikům, je třeba se u slunění chránit. Jak to udělat co nejpřírodněji?

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Dělat ze slunce jen nepřítele, který vám ublíží, není rozumné. Bez něj by lidstvo brzy zemřelo. Ovšem je třeba brát na zřetel i to, že vystavovat se mu příliš také není dobře. Takže jak se chránit a přitom si slunce užít?

Co dělá UV záření s pletí

Bezpečná doba na sluníčku je pro každého jiná, obecně se uvádí 10–15 minut denně, ale lze ji prodloužit právě s použitím dostatečné ochrany. A proč se vlastně chránit? „Působení UV záření je okamžité a pozdější. Okamžitě se tvoří pigment a kůže červená nebo se může spálit. Také se tvoří vitamin D. K pozdějším a nežádoucím změnám patří předčasné stárnutí pokožky – ztráta pružnosti, tvorba vrásek, pigmentových skvrn, rozšířených cévek a zažloutnutí kůže. Nežádoucí může být i fotokarcinogeneze, což je stav vedoucí ke vzniku kožních nádorů,“ vysvětluje dermatoložka Iveta Hasová. Dostatečná ochrana před UV zářením a rozumné vystavování se slunci tyto negativní dopady eliminuje.

Vitaminové doplňky

Na trhu můžete narazit na vitaminové doplňky, které mají podpořit opálení a posílit ochranu před UV zářením. „Jde především o ty s karotenoidy, hlavně s betakarotenem. Pokud je budete pravidelně konzumovat nebo budete jíst ovoce a zeleninu, které je obsahují, bude mít vaše pokožka mírně zlatavý, tedy lehce opálený vzhled,“ říká Jan Kučera, dermatolog z Perfect Clinic Dermatology a dodává, že neexistují spolehlivé důkazy o výrazném efektu vitaminových doplňků pro podporu opálení nebo ochranu před slunečním záření.

Foto: larisa Stefanjuk, Shutterstock.com

Betakaroten v mrkvi pomáhá udržet opáleníFoto: larisa Stefanjuk, Shutterstock.com

Co podpoří opálení a pomůže kůži k regeneraci?

Hledáte přírodní podporu opálení nebo něco, co zmírňuje případné následky?

  • Betakaroten – chrání buňky před volnými radikály. Zdrojem je mrkev, dýně, mango, ale i losos nebo žloutek.
  • Astaxanthinantioxidant, jehož zdrojem jsou mořské plody a ryby.
  • Lutein – důležitý pro zachování elasticity kůže, zdrojem je kapusta, brokolice, žloutek nebo chlorela.
  • Lykopen – svědčí pokožce po zčervenání ze slunce, je v rajčatech, vodním melounu (vstřebatelnost zvyšuje tepelná úprava, takže zůstávají spíš rajčata).
  • Flavonoidy – jde o silné antioxidanty, které mají na kůži velmi příznivý vliv. Najdete je v barevných druzích ovoce a zeleniny – žluté, modré, červené, sytě zelené a fialové - kávě, hořké čokoládě.
  • Zinek – je potřebný pro zdravou pokožku a tu chrání před UV zářením, zvyšuje její elasticitu a pomáhá hojit rány. Jeho zdrojem jsou ořechy, luštěniny a obiloviny, ale i maso a mléčné výrobky.
  • Měď – je nezbytná pro tvorbu melaninu a tím zabarvení pleti, ale i tvorbu kolagenu a elastinu, díky kterým je pak kůže pružnější a pevnější. Obsahují ji ořechy, semínka, celozrnné obiloviny, mořské plody nebo hořká čokoláda.

Přípravky na opalování

Používat opalovací krémy je žádoucí, ale občas se objeví informace, že ty klasické chemické mohou obsahovat látky, které se dostávají do těla, kde se usazují a mohou způsobovat zdravotní komplikace – od alergie až po hormonální změny. Proto je lepší používat ty, jež do kůže nepronikají, tedy mechanické či minerální. Mohou ale nemusí vypadat jako světlý „nátěr“ na kůži, který odráží paprsky. Vždy je lepší, když přípravek nese označení non nanofiltry, protože nanočástice jsou tak malé, že i ty se do těla dostat mohou.

Vyznavači přírodní cesty doporučují rostlinné oleje s přirozeným UV faktorem – arganový, z mrkvových nebo malinových semínek, nebo olej z obilných klíčků. Spolehlivost a hodnota UV faktoru těchto olejů je ale těžko měřitelná a mají buď nadšené zastánce, nebo zaryté odpůrce.

Jak se postarat o kůži po opalování?

Pokaždé, když kůži vystavíte slunci, které vysušuje, je dobré ji hydratovat. „Použijte přípravky po opalování s obsahem antioxidantů, které redukují poškození způsobené volnými radikály. Je to například panthenol nebo alantoin, oba podporují hojení a zklidnění kůže. Důležité je hydratovat i zevnitř, tedy dost pít. Jestliže je pokožka podrážděná, už se slunci nevystavujte,“ radí majitel Green idea, bylinkář, MVDr. Jiří Pantůček. V případě podráždění pokožky se vyhněte používání produktů s alkoholem, ale i parfémů, které ji mohou dál vysušovat. Dobré je použít přípravky obsahující aloe vera, jež má hydratační a hojivé účinky.

Načítám