Hlavní obsah

Králi Karlovi III. se stýská po vnoučatech, zná je jen přes kameru. Princezně Lilibet poslal dárek

Foto: Instagram Princess Lilibet of Sussex, Profimedia.cz

Foto: Instagram Princess Lilibet of Sussex, Profimedia.cz

Od jejich narození viděl britský král svá vnoučata Lilibet a Archieho, která mu Harry a Meghan odvezli za oceán, jen párkrát. A podle zpráv z jeho okolí je z toho smutný čím dál víc.

Článek

Ani králova nemoc, z které se nyní, doufejme, úspěšně zotavuje, neobrousila napětí mezi Sussexovými a královskou rodinou. Harry byl sice nedávno na skok ve Velké Británii, ale s otcem ani bratrem se nesetkal a zda vůbec někdy přiveze svou rodinu, se můžeme jen dohadovat. Nejvíc smutný je z toho král Karel III., kterého velmi mrzí, že svá vnoučata vídá jen občas, a to výhradně přes videohovory.

Vzorný dědeček Karel III.

4. června měla malá princeznička Lilibet Diana již třetí narozeniny a svého dědečka prakticky vůbec nezná. Je to pro ni jen pán, kterému občas zamává do kamery telefonu. A velmi podobně je na tom její bratr Archie. Pro oba je domovem slunná Kalifornie a o svých britských kořenech nevědí vlastně nic. Král Karel III. na oba intenzivně myslí, a jak napsal Daily Mail s odvoláním na zdroje blízké královskému paláci, je kvůli tomu připraven k mnoha ústupkům.

I letos tedy alespoň poslal Lilibet dárek a srdečné přání k narozeninám. Co přesně jeho vnučka dostala, se neví, ale loni to byl na míru vytvořený zahradní domeček podobný tomu, jaký měly královna Alžběta II. a princezna Margaret, když byly malé. O tom, že by jej předal raději osobně, ale nemůže být pochyb. Svým třem vnoučatům, princi Georgovi (10), princezně Charlotte (9) a princi Louisovi (5), je oddaným dědečkem a vídá se s nimi každou volnou chvíli.

V úsilí navázat s „americkými“ vnoučaty bližší vztah a být součástí jejich životů jej má podporovat i královna Camilla, která je sama oddanou babičkou a rodina pro ni byla vždy na prvním místě.

Foto: Profimedia.cz

Harry a Meghan jsou starostliví rodiče, dědečka ale svým dětem upírajíFoto: Profimedia.cz

Trooping the Color bez Harryho a Meghan

Bohužel vztahy Harryho a Meghan s královskou rodinou jsou stále na bodu mrazu. Což potvrdilo i to, že oba nebyli ani letos pozváni na oslavu králových narozenin, slavnost Trooping the Color, která se koná už tuto sobotu 15. června a celá Británie se na ni pilně připravuje. Jak píše Daily Express, vévoda a vévodkyně ze Sussexu budou letos chybět už podruhé, oficiálně proto, že podle protokolu se akce mohou zúčastnit výhradně pracující členové královské rodiny. A těmi Harry s Meghan už od roku 2020 nejsou.

Blíží se Den otců

Navíc se den poté, v neděli 16. června, připomíná Den otců, což musí být i pro Harryho těžké. „Narozeniny krále Karla III. i Den otců jsou pro Harryho bolestné chvíle. Je mu jasné, že celý svět bude sledovat, zda se otci alespoň ozve. Určitě mu pošle vřelý vzkaz,“ řekl pro deník Mirror expert na královskou rodinu Tom Quinn.

V cestě k usmíření má podle Quinna stát hlavně princ William, který bratrovi nemůže zapomenout jeho zradu a pomluvy královské rodiny. „Snadno se zapomíná na to, že Harry svého otce skutečně miluje. Jen mu vadí, že když dojde k rodinnému sporu, vždy to působí, jako by král odporoval Williama,“ dodává Tom Quinn.

Načítám