Hlavní obsah

Úsměvy, objetí i selfie s dětmi! Král Karel III. a Camilla v Austrálii okouzlili svou vřelostí

Foto: Chris Jackson, Gettyimages.com

Foto: Chris Jackson, Gettyimages.com

Královský pár strávil uplynulý týden v Austrálii. Karel III. sem vycestoval poprvé v roli krále, jde také o jeho první zahraniční cestu od té doby, co se od loňského února začal léčit s rakovinou. Kvůli tomu byl program kratší a uzpůsoben tak, aby jej britský monarcha zvládl. A to se povedlo – místní si totiž podmanil!

Článek

Karel III. Austrálii navštívil několikrát, dokonce zde i půl roku studoval, a to v roce 1966. Letos se tu poprvé představil jako král. S Camillou po boku navštívili hlavní město Canberra a pak největší Sydney. Poté následoval přesun na polynéský ostrov Samoa.

Program byl rozmanitý a nabitý akcemi, které měly královskému páru co nejvíc přiblížit tuto zemi a její historii. Zahrnoval taneční vystoupení domorodých obyvatel v komunitním centru, grilování ve stánku v parku s obyvateli multikulturní části Sydney nebo prohlídku námořních lodí. Na ostrově Samoa je pak čekala oficiálnější událost – konkrétně zasedání předsedů vlád Commonwealthu.

Král si získal davy

Je jasné, že královské vystupování bude veřejnost srovnávat s návštěvou královny Alžběty II. , která zde v roce 1954 strávila dva měsíce. Ta byla, co se týče gest, rezervovanější a kontakt s veřejností omezovala na podání ruky. Australané tedy byli nyní mile překvapeni královou vřelostí! Třeba selfie, která si Karel III. fotil s dětmi před Operou v Sydney. Skvěle to shrnula novinářka a odbornice na královskou rodinu Juliet Rieden. „Všechny zajímalo, jak se jeho vláda bude lišit od působení jeho matky. Myslím, že jsme zde viděli, že se promění především jeho vztah s veřejností.“

Podání ruky nahrazuje objetí

Král se nezdráhal rozdávat úsměvy ani objetí. Když mu jeden ze zástupců „ukradené generace“ (australské domorodé děti, které byly mezi lety 1910 až 1970 vládou odebrány od svých rodin, aby se asimilovaly) řekl, že spíš než podání ruky preferuje objetí, Karel III. neprotestoval a odvětil, že objetí jsou dobrá. „Šlo o náznak moderní monarchie, což byste od pětasedmdesátiletého člověka spíš nečekali,“ řekla Juliet Rieden.

Prohlédněte si fotky z královské tour po Austrálii:

Načítám