Hlavní obsah

Král Karel III. vypadá zase fit, na dostizích byl ve svém živlu. Kate je prý ale stále slabá

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Po léčbě nespecifikovaného typu rakoviny se britský král Karel III. objevuje na veřejnosti čím dál tím častěji. A nejen při oficiálních příležitostech. Naposledy si s královnou vyrazil na dostihy.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Král působil odpočatě a v dobré náladě, když po boku své ženy královny Camilly dorazil na konci května na dostihy na závodiště Epsom Downs, kde běžel kůň ze stájí královny Alžběty II. Treasure. Ten sice nevyhrál, doběhl předposlední, ale královský pár si i tak odpoledne užíval. A dobře se bavil.

Král i královna koně milují

Jak známo, celá královská rodina koně miluje a také je chová. Královna Alžběta II. byla rovněž vášnivou milovnicí koní a pečlivě dohlížela na jejich chov i výcvik. Když v září 2022 zemřela, král Karel III. zdědil kromě titulu a veškerého majetku i její koně. Některé následně prodal, což ovšem není nic zvláštního. To potvrdil pro BBC i mluvčí aukční síně Tattersall Jimmy George: „Není to neobvyklé. Koně z královské stáje se prodávají každý rok. Královna měla vlastní chovné klisny a není možné si všechna hříbata ponechat.“

I královna Camilla je velkou fanynkou těchto krásných zvířat, a tak není divu, že si dostih nenechala ujít. A společně se svým manželem pak předala cenu vítězi, britskému žokeji Ryanu Mooreovi.

Foto: Profimedia.cz

Král s královnou jsou velkými milovníky koní a dostihy zbožňují a velmi prožívajíFoto: Profimedia.cz

Král se vrací k práci

Poté, co Karel III. letos v únoru oznámil, že musí podstoupit léčbu blíže neurčeného typu rakoviny a stáhl se zcela do ústraní, se na začátku května postupně začal vracet ke svým povinnostem. A je tomu očividně rád, 9. května při návštěvě Royal School of Military Engineering dokonce zavtipkoval, jak je nadšený, že je z té klece konečně venku. Prosakovaly také zprávy, že dokonce naléhal na své lékaře, aby mu dovolili pracovat už dříve, ale nakonec poslechl jejich doporučení a léčbu dokončil v klidu.

V této souvislosti bylo také oznámeno, že se zúčastní 15. června každoroční přehlídky Trooping the Colour uspořádané k oslavě jeho narozenin. Ty má sice Karel III. v listopadu, ale vzhledem k nevyzpytatelnosti londýnského počasí se pravidelně veřejné oslavy narozenin britského panovníka pořádají v červnu. Ovšem místo jízdy na koni, jak tomu bylo v předchozích letech, pojede letos král po boku královny Camilly v kočáře taženým koňmi.

Jak je na tom princezna Kate?

Podle posledních zpráv má být lépe už i králově snaše princezně Kate, ta se ovšem na veřejnosti zatím neukazuje. V uplynulých dnech se sice v britském tisku objevila zpráva, že byla viděna v parku při procházce s dětmi, ale žádní fotografové ji při tom nezachytili, takže důkaz chybí.

Z uniklých informací z paláce ale vyplývá, že se jí má dařit už lépe. Léčbu prý úspěšně zvládla, jediné, co ji trápí, je nízká hmotnost – je stále velmi zesláblá. V rodinném kruhu se ale den za dnem zotavuje a svůj návrat ke královským povinnostem nechce uspěchat. Její diář má být až do konce roku zcela prázdný, s tím, že pokud jí bude lépe, vše se dá změnit. Tak jí držme palce, ať je hlavně zdravá a v pořádku.

Načítám