Hlavní obsah

Harry s Meghan vyrazili na „královskou“ návštěvu Kolumbie. A bratr William zuří

Foto: Diego Cuevas, Gettyimages.com

Foto: Diego Cuevas, Gettyimages.com

Už to tak skoro vypadá, že mladší syn britského krále princ Harry si za oceánem buduje svou vlastní říši. A jako správný „monarcha“ se vydává i na ostře sledované zahraniční návštěvy. Samozřejmě se svou ženou Meghan po boku.

Článek

Poté, co letos vévoda a vévodkyně ze Sussexu navštívili Nigérii, nyní vyrazili na pozvání viceprezidentky Marquez na čtyřdenní návštěvu Kolumbie. Jde o jejich soukromou akci, což ale nic nemění na tom, že pozornost je na ně upřená stejně, jako kdyby šlo o oficiální královskou návštěvu.

Královská rodina na nohou

Jak známo, manželé HarryMeghan nejsou už několik let pracujícími členy královské rodiny, přesto tak pořád trochu vystupují. A to královskou rodinu znervózňuje. Jak píše deník The Mirror, zejména následník trůnu princ William kvůli bratrovým aktivitám doslova zuří, zatímco král má především obavy, jak bude celá akce probíhat. Vadí mu zejména fakt, že mnozí si návštěvu vykládají jako oficiální a podle toho k ní i přistupují. Mediálně ostře sledovaná cesta je pro zbytek světa zkrátka významnou návštěvou členů královské rodiny. Přestože ta nad ní nemá vůbec žádnou kontrolu.

Král vše raději přejde mlčením

I proto se prý princ William odhodlává k vydání prohlášení, které by vše uvedlo na pravou míru, a od soukromých cest svého bratra by se tak zcela distancoval. Král má však trochu jiný názor. „Praktickým problémem je, jak mají reagovat, aby se celá situace ještě nezhoršila. William by rád vydal prohlášení, které by všem připomnělo, že turné Meghan a Harryho po Kolumbii není v žádném případě oficiálně schváleno, ale jeho otec král Karel je neochvějný ve své víře, že mlčení je nejlepší odpovědí,“ uvedl expert na královskou rodinu Tom Quinn pro deník US Mirror.

Harry a Meghan v Kolumbii

Cesta manželského páru byla pečlivě naplánovaná, viceprezidentka Francia Marquez se při přivítání přiznala, že je fanynkou Harryho a Meghan a se zájmem sledovala také dokument, který natočili pro Netflix. Což prý bylo i hlavním důvodem, proč je pozvala.

Svůj první den strávili manželé návštěvou školy v hlavním městě Bogotá, aby diskutovali s teenagery o dopadu sociálních médií, a vystoupili také na summitu o digitální odpovědnosti, který částečně zorganizovala jejich nadace Archewell Foundation. Harry se zmínil i o výrazném dopadu dnešního propojeného světa na život lidí.

„Cokoli se stane, je během několika minut online. A lidé často jednají na základě informací, které nejsou pravdivé,“ řekl mimo jiné vévoda. A dodal, že chápe strach lidí z nástupu umělé inteligence i šíření dezinformací. Za nejlepší obranu proti falešným zprávám označil vzdělanost a informovanost. „Je to na nás všech, abychom dokázali rozeznat pravdu od falešných zpráv,“ dodal.

Co ale není jasné, kdo celou návštěvu financuje. Jak píše portál BBC, vzhledem k tomu, že nejde o oficiální cestu, musí být vše hrazeno ze soukromých zdrojů.

Prohlédněte si ve fotogalerii, jak vévoda a vévodkyně ze Sussexu reprezentují v Kolumbii.

Načítám