Hlavní obsah

Kozí mléko je hit pro tělo, tvář i vlasy. Navíc mírní projevy úzkosti a stresu

Foto: Standret, Shutterstock.com

Foto: Standret, Shutterstock.com

Netěší se sice tak velké popularitě jako kravské mléko, přitom to kozí je stejně zdravé, a navíc lépe stravitelné. Jeho kvality můžete ocenit nejen v kuchyni, ale i v kosmetice. Je oblíbenou ingrediencí hydratačních a omlazujících přípravků.

Článek

Až půjdete příště do obchodu pro mléko, zkuste sáhnout také po tom kozím. Má plnější, oříškově nasládlou chuť, ale také mnoho cenných látek pro vaše zdraví. Svědčí dětem, alergikům i lidem s depresí.

Zásadní zdroj živin

Mléko obecně má v jídelníčku své zastoupení jako prospěšný zdroj základních živin. „Komplexnost složení mléka a mléčných výrobků a jejich nutriční vyváženost je nezpochybnitelná. Z hlediska výživy nám dodává především plnohodnotné bílkoviny, velké množství vápníku a dalších minerálů a také řadu vitaminů. Má nízký obsah cholesterolu, výbornou sytící schopnost a stravitelnost,“ vysvětluje Šárka Horáčková z Ústavu mléka, tuků a kosmetiky VŠCHT Praha.

Mléčný tuk se lépe tráví

Tuky jsou nepostradatelnou složkou výživy a významným zdrojem energie. V kozím mléce jsou oproti kravskému mléku částice tuku menší, je tak lépe využitelný a snáze stravitelný. Má také vyšší obsah prospěšných mastných kyselin, i ty mají pozitivní vliv na stravitelnost mléka.

Foto: Nitcharee, Shutterstock.com

Tuky v kozím mléce jsou lépe stravitelnéFoto: Nitcharee, Shutterstock.com

Méně mléčného cukru

Mléčný cukr laktóza představuje hodnotný zdroj energie, navíc zlepšuje vstřebávání důležitých látek včetně vápníku. V trávicím traktu se štěpí za pomoci enzymu laktázy, ten ale u části populace nefunguje správně nebo zcela chybí, čímž vzniká laktózová intolerance. Pokud vám klasické mléčné výrobky nedělají dobře, můžete kozí mléko, zrající kozí sýry nebo fermentované výrobky snášet lépe, protože obsah laktózy je v nich o něco nižší.

Bílkoviny nevyvolávající alergii

Také mléčná bílkovina kasein může u malé části populace způsobovat problémy, v tomto případě v podobě alergie. Oproti kravskému mléku má to kozí obecně nižší podíl bílkovin a odlišný typ proteinů, především má ale nízký obsah alfa kaseinu, a tím i nižší alergizující potenciál. Lépe se hodí i pro pacienty s žaludečními vředy nebo pro kojence. Oproti bílkovinám z masa je navíc mléčná bílkovina snáze stravitelná, rovněž neobsahuje purinové báze, které se podílejí na rozvoji dny.

Pro miminka i lidi s depresí

Kozí mléko má blahodárné účinky také na lidský mozek. „Obsahuje látky, které pomáhají podpořit správný vývoj mozku u dětí a navodit duševní rovnováhu,“ vysvětluje Hana Poskočilová, odborná poradkyně pro výživu společnosti Goldim, zaměřené na vývoj a výrobu speciálních potravin.

Složky kozího mléka pomáhají podpořit paměť a soustředění, mírní pocity úzkosti. „Kozí mléko obsahuje významný podíl nenasycených mastných kyselin a dalších látek nezbytných pro správný vývoj a činnost mozku. Tyto poznatky je možné využít také u dětí neklidných, citlivých a úzkostných,“ dodává Hana Poskočilová. Konzumace kozího mléka může mít pozitivní dopad při stresu a hledání duševní rovnováhy, pomáhá mírnit vnitřní napětí, nervozitu, ale i záchvaty migrény.

Foto: Studio Romantic, Shutterstock.com

Kozí mléko napomáhá správnému vývoji mozku u dětíFoto: Studio Romantic, Shutterstock.com

Pomáhá proti zánětlivým chorobám kůže

Kozí mléko je výjimečné i díky obsahu vitaminů a minerálů, jako je vápník, hořčík a draslík, ale také antioxidantů. Má protizánětlivé vlastnosti, což oceníte, nejen pokud trpíte citlivějším zažíváním, ale také v případě, že vás trápí ekzémy, lupénka či akné. Díky obsahu vitaminů A a E, ceramidů a AHA kyselin podporuje regeneraci pokožky a přispívá k její hydrataci.

Kromě pití můžete kozí mléko použít i jako přísadu do pleťových masek. Případně v drogerii sáhněte po produktech s jeho obsahem. Pleťové krémy s kozím mlékem pomáhají lepší hydrataci a bojují s vráskami, prospívají i pokožce se sklony k nadměrnému vysoušení. Ve vlasové kosmetice bojuje proti unavenému vzhledu a ztrátě vlhkosti.

Načítám