Hlavní obsah

Koníčky prvních dam: Eva Pavlová miluje motorky, Dagmar Havlová malování, Livia Klausová design

Foto: David Neff / Seznam Zprávy, Profimedia.cz

Foto: David Neff / Seznam Zprávy, Profimedia.cz

Je nepsaným pravidlem, že každá žena, která se stane první dámou, si založí nadaci nebo podpoří tu, která už existuje. Ani v případě Evy Pavlové to není jinak. Co ale tuzemské první dámy bavilo a baví kromě charity?

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

U prvních dam České nebo dříve Československé republiky se vždycky hodnotil zejména šatník. Ženy musely svého chotě důstojně reprezentovat stejně jako svou zemi. O manželkách nejen našich prezidentů hodně vypovídá i to, jak tráví volný čas. I tím se totiž přibližují nám obyčejným lidem. Dost možná s některou z prvních dam sdílíte společný koníček.

Eva Pavlová

Jestli něco spojuje první dámu Evu Pavlovou s jejím chotěm Petrem Pavlem, je to vášeň pro motorky. Řidičák vlastní od patnácti a ani s přibývajícím věkem se na její vášni nic nemění. Oblíbila si silnější stroje, a i když si dávala od jízdy kvůli zdravotním komplikacím nějaký čas oddech, dnes sedí opět za řídítky. Má ale i „něžnou“ stránku - od jara se obklopuje čerstvými řezanými květinami. Mezi její nejoblíbenější patří hortenzie a pivoňky. Ve volném čase ráda lyžuje a nechyběla ani na MS v hokeji, kde naše hokejisty hlasitě podporovala.

Kromě toho se samozřejmě věnuje i charitě, zaměřila se především na pomoc samoživitelkám. Hlavně proto, že sama byla jednu dobu ve stejné situaci.

Livia Klausová

Bývalá ekonomka Livia Klausová se zhlédla v bytovém designu. Začalo ji to bavit ve chvíli, kdy se v začátcích vztahu s Václavem Klausem přestěhovali do bytu na pražském sídlišti. Postupně se angažovala i v přestavbě Zámku Lány. „Kolik čalounění nebo klik se vyměnilo, to se ani nedá spočítat. Měla jsem tam skvělé kameníky, lakýrníky, malíře a pokrývače, jindy jsem musela dohlížet, aby k těm novým klikám nedávali jiné než mosazné šroubky. Dávala jsem pozor na každý detail. Když jsme po těch čtyřech letech skončili, pozvala jsem tam všechny řemeslníky, kteří se na opravách podíleli,“ svěřila se pro Novinky.cz.

I ona si skrz vlastní nadaci kompenzuje to, co sama zažila. Nadační fond manželů Livie a Václava Klausových se zaměřuje na vzdělávání. Ve svých počátcích byla však nadace spojena i s projektem Startovné do života, určeným dětem z dětských domovů. Tím si Livia Klausová jako malá prošla.

Dagmar Havlová

Vdova po prezidentovi Václavu Havlovi toho stále dělá víc než dost. Kromě herectví Dagmar Havlová ráda pracuje na zahradě a maluje. Vyjádření se pomocí barev bere jako svou terapii. „Začala jsem se malbě věnovat v době, kdy na tom byl Václav špatně. Jedině tak jsem se ze všech úzkostí dostávala. V současnosti jsem v tom začala pokračovat,“ svěřila se Havlová pro CNN Prima News. Velké ambice v tomto oboru ale nemá. „Lidem, které znám, se to líbí. Ovšem pozor – neznamená to, že hodlám dělat výstavu,“ dodala herečka.

Hana Benešová

Všechen volný čas věnovala Hana Benešová, manželka prezidenta Edvarda Beneše, svému muži. Jak se v první republice slušelo a patřilo, byla oddanou ženou a Edvardovi dělala i osobní asistentku. I když byla často „ve stínu“, dokázala si vždy najít prostor, jak zaujmout. Její výsadou se stala móda. Dokázala mezi sebou jednotlivé kousky oblečení dokonale sladit a inspirovat jimi ostatní. Nejčastěji volila kostýmky, klobouk a rukavice.

Za druhé světové války pracovala v organizaci Mezinárodní červený kříž a v této činnosti pokračovala i po skončení války, vedla československou pobočku.

Charlotte Garrigue Masaryková

Psal se rok 1877, když se budoucí první československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk poprvé během studijního pobytu v Lipsku setkal se svou životní láskou Charlotte. Ačkoli byla Američanka, milovala hudbu a studovala konzervatoř, vydala se po boku manžela do Rakouska-Uherska vstříc nejasné budoucnosti.

I když neměla mnoho prostoru pro seberozvoj, ze své pozice první dámy se snažila ovlivňovat společenské dění a zastávala se práv žen, k čemuž vedla i svého muže.

Načítám