Hlavní obsah

Oběd v restauraci? Pro mnoho Čechů nedostupný luxus. Kolik stojí v jednotlivých krajích? Praha není nejdražší!

Foto: NDAB Creativity, Shutterstock.com

Foto: NDAB Creativity, Shutterstock.com

Dojít si každý den během polední pauzy na oběd do restaurace? Dřív klasika, dnes stále větší luxus, který začíná být pro leckoho nedosažitelný. Není divu, když se průměrná cena za oběd v restauraci dostala letos až na 192 Kč – a to bez nápoje. A překvapivě: nejdráž už není v Praze!

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Místo jídla s kolegy v nedaleké restauraci vybalí stále víc lidí oběd v krabičce z domova, případně si ve větších městech dojdou do bufetu nebo samoobslužné jídelny, kde jsou příznivější ceny. Kde jsou ty časy, kdy se dalo najíst do stovky… Dnes to může být i dvojnásobek!

Obědy za víc než 200 Kč

Na doby, kdy jste se v rámci poledního menu dostali na cenu kolem stovky, lze jen vzpomínat. Pokud se za tyhle peníze dnes někde najíte, bývá to spíš v oddělení teplého bufetu třeba v řeznictví nebo podobně, ale i tak je to výjimečné. Ceny za oběd překonaly 200korunovou hranici už v listopadu 2022, a to v Praze, a několik dalších regionů ji následovalo o měsíc později.

  • Aktuálně je podle lednového průzkumu průměrná celorepubliková cena za oběd v restauraci s obsluhou 192 Kč. Nejdráž nebylo překvapivě v Praze, ale v Jihočeském kraji – 204,32 Kč. (Výsledky pro celou ČR najdete v tabulce na konci článku.)

V posledních měsících ceny obědů v restauracích kolísají jen minimálně, někde dokonce i klesají. „Například během loňského roku oscilovaly v průměru kolem 190 korun, o něco více vyskočily jen v letních měsících,“ uvedl Jan Michelfeit ze společnosti Pluxee, která výše zmíněný průzkum provedla.

  • V předchozích letech bylo nejdráž v Praze, ale loni v listopadu hlavní město přeskočily ceny v Jihočeském a Středočeském kraji. Na jihu to bylo 204,69 Kč, ve středních Čechách 202,87 Kč, v Praze „jen“ 199,51 Kč.

Roli nehrají jen peníze

Výrazné zlevnění obědů v restauracích se čekat nedá, ceny by naopak mohly místy ještě trochu růst, proto bude dále klesat počet pracujících, kteří si na ně zajdou. Ale peníze nejsou jediný důvod, proč se lidé vracejí ke krabičkám z domova nebo jiným formám oběda.

Pokud lidé s kolegy vyrazí do restaurace, většinou přetáhnou zákonem danou půlhodinovou pauzu a v některých firmách si pak musejí čas navíc napracovat. Právě proto stoupá obliba dovážkových služeb, které doručí jídlo na pracoviště, a na jeho konzumaci pak půlhodina stačí.

Foto: Dejan Dundjerski, Shutterstock.com

Oběd s kolegy? To není jen jídlo, ale také chvíle odpočinku a utužování vztahůFoto: Dejan Dundjerski, Shutterstock.com

Kdo obědvá, je spokojenější

Mohlo by se zdát, že zaměstnavatelům může být jedno, zda si pracovníci zajdou na oběd, nebo se najedí na pracovním stole či v koutku v šatně, ale není to tak. Společné obědy, to není jen čas jídla, ale i chvíle pro navazování mimopracovních vztahů mezi kolegy.

Nutriční terapeut a uznávaný odborník na výživu Pavel Suchánek připomíná zjištění psychologů, podle nichž má odchod zaměstnance z pracoviště do nějakého stravovacího provozu, ať už je to restaurace, nebo firemní jídelna, vždycky pozitivní dopad. „Zaprvé na psychiku, protože si víc odpočine, a zadruhé se tak podporují sociální kontakty, což je také nezanedbatelné. Samozřejmě ne vždy je to reálné, půlhodinová přestávka na jídlo je dost krátká, jestliže má člověk někam dojít. Podniky musejí brát v potaz i typ provozu, směny a podobně. Ale vždycky stojí za to, snažit se najít řešení,“ říká dietolog.

  • Většina zaměstnavatelů si je této skutečnosti vědoma a víc než 70 procent nějakou formou na stravování přispívá – nejčastěji stravenkami, závodní stravování je naopak na ústupu.

Změna danění stravného

Za optimální hodnotu stravenky se loni považovalo 211 Kč, letos to stouplo na 225 korun. Zaměstnavatelé si mohou dát do nákladů jakoukoli částku, kterou zaměstnancům na stravování přispějí. Zaměstnanci ale musejí danit a odvádět zdravotní i sociální pojištění z každé částky nad 157,50 Kč. >>>Jak je to se zdaněním benefitů?

Cena obědů v ČR v lednu 2025

Kolik stály obědy v českých a moravských restauracích počátkem letošního roku? Ceny do tabulky poskytla firma Pluxee, která čerpala data z transakcí stravenkových karet. Jen pro srovnání: průměrná cena za oběd v ČR v roce 2020 byla 135,40 Kč, v roce 2021 už 151,20 Kč a koncem roku 2022 už 173,40 Kč.

KRAJPRŮMĚRNÁ CENA
Hlavní město Praha198,67 Kč
Jihočeský kraj204,32 Kč
Jihomoravský kraj186,62 Kč
Karlovarský kraj188,29 Kč
Kraj Vysočina167,38 Kč
Královéhradecký kraj188,14 Kč
Liberecký kraj197,55 Kč
Moravskoslezský kraj182,14 Kč
Olomoucký kraj190,84 Kč
Pardubický kraj198,44 Kč
Plzeňský kraj191,36 Kč
Středočeský kraj201,97 Kč
Ústecký kraj197,45 Kč
Zlínský kraj189,57 Kč
Total192,20 Kč

Načítám