Hlavní obsah

Kolik cukru je v minerálce a alkoholu v nealko pivu? Hlídejte etikety a dýchejte až za pět minut!

Foto: Love Solutions, Shutterstock.com

Foto: Love Solutions, Shutterstock.com

Ve vedru stoupá spotřeba nealko nápojů podobně jako rtuť teploměru. Protože do skupiny nealkoholických nápojů patří i pivo a víno, rojí se i otázky – jsou opravdu bez alkoholu? A kolik obsahují cukru?

Článek

Můžete si dát sklenku nealko piva, i když řídíte? A kolik cukru je vlastně v minerálce, džusu nebo limonádě? Pokusíme se vám tyto otázky zodpovědět.

Voda a její varianty

Jestliže si hlídáte váhu a chcete, aby mělo vaše tělo ve vedru dostatek tekutin, nejlepší je pít obyčejnou vodu. Ta má ale z hlediska nabídky na trhu více variant. Samozřejmě, že si můžete dát tu, která vám teče doma z kohoutku – a mnohdy je to vlastně ta nejlepší možnost. Ovšem pokud chcete sáhnout po balené, můžete zvolit různě sycenou, tedy perlivou, kojeneckou nebo ochucenou.

Další kategorií jsou minerální vody (při dehydrataci jde i o minerály), které se dělí na stolní a léčebné. Ty první lze pít celkem často, ty léčebné jen v případě potřeby. Stolní mohou být také ochucené.

Vody bez příchuti a dalších přidaných látek jsou bez cukru. U těch ochucených se už musíte podívat na složení. Jen čistě pro orientaci – například Dobrá voda neperlivá jahoda obsahuje na 100 ml 3,6 g, Jupík Aqua Malina 3,9 g cukru.

Foto: nadtochiy, Shutterstock.com

Obsah cukru v nápojích je dobré hlídat hlavně u dětí. Ty od čtyř do šesti let by měly sníst či vypít jen 19 g cukru denně, horní hranice pro děti do 11 let je 30 g cukruFoto: nadtochiy, Shutterstock.com

Slazené nápoje všeho druhu

Kromě vody můžete sáhnout i po celé škále dalších nealkoholických nápojů, ať jde o sirupy, limonády, colové a tonikové nápoje, nebo ovocné a zeleninové nápoje. Tady už cukr musíte očekávat v daleko větší míře.

Například sirupy, které se ředí vodou, jsou doslova nabité cukrem – například Jupí Sirup lesní směs ho ve 100 ml obsahuje 82 g, což je skoro 33 kostek! Ale ani když sáhnete po dražších sirupech, nebudete na tom o moc lépe – Naturprodukt Sirup lesní směs obsahuje na 100 ml 72 g cukru. Cukr je prostě v tomto případě nutností a konzervantem. Samozřejmě, že můžete sáhnout po variantě zcela bez cukru, ale počítejte s tím, že obsahuje umělá sladidla, která nejsou ideální ze zdravotních důvodů.

Jak hlídat cukr v nápojích

Upozorňuje se na to, kolik cukru je v colových nápojích (ve 100 ml Coca-Coly to je 11,2 g, tedy skoro pět kostek cukru), ale víte, kolik ho je ve vašem oblíbeném džusu? Jen pro ilustraci - Hello VIVA multivitamin jahoda ho obsahuje ve 100 ml 10 g a v poslední době tak populární kokosová voda, konkrétně Goya BIO Kokosová voda, má podle složení ve 100 g 5 g cukru. A například Alnatura BIO Mléčně kvašená šťáva z červené řepy má ve složení uvedeno, že obsahuje na 100 ml 9,2 g cukru. Platí tedy, že byste měli studovat složení nápojů a v souvislosti s tím pak uvažovat o jejich množství.

Daň za obsah cukru v nápojích?

Obsah cukru v nealkoholických nápojích by měl být zásadní z hlediska nové spotřební daně, o které se uvažuje. Motivací by mělo být snížení nárůstu obezity v populaci. „Není to tak, že by se cukru v nich pak lidé vyhnuli, ale výrobci by se měli snažit množství cukru snižovat. Není to tedy o chování spotřebitelů, ale spíš výrobců,“ řekl Tom Philipp, místopředseda sněmovního výboru pro zdravotnictví.

Veronika Jakubcová, výkonná ředitelka Svazu výrobců nealkoholických nápojů, ale považuje návrh za diskriminační a neúčinný. „Nealko nápoje tvoří jen 14 % z příjmu sladkých potravin – například cukrovinky dělají 22 %. Pokud bychom chtěli snižovat obezitu, pak by měla být daň na vše, co obsahuje cukr, nejen na nealko nápoje. Existují státy, kde podobnou daň zavedli, ale následně ji zrušili, protože to nemělo kýžený dopad. A také je třeba zmínit, že výrobci sami už přirozeně snižují množství cukru v nápojích. Od roku 2000 došlo ke snížení přidaného cukru o 28,6 % a do roku 2025 by to mělo být 33 % - což je ze strany výrobců dobrovolný krok,“ vysvětluje odbornice.

Alkohol v nealko pivu

Mezi nealkoholické nápoje, které se těší mimořádné oblibě, patří nealko pivo a také víno. Mezi ta s označením nealkoholická patří všechno, co má do 0,5 % alkoholu. Proběhlo několik testů, zda lze po konzumaci nealko piva „nadýchat“. Ukázalo se, že ne, ani po vypití pěti piv – pokud mezi vypitím a fouknutím je alespoň pětiminutová pauza. Bezprostředně po vypití byste nadýchat mohli, ale krevní zkouška by byla negativní.

A proč v nealko pivech alkohol vůbec je, byť v tak malém množství? Protože se v něm rozpouštějí některé chuťově aktivní látky, takže je nutné, aby vám pivo chutnalo. Ale zase to je o výběru – na trhu jsou i piva, většinou ta ochucená, zcela bez alkoholu, což výrobci rádi a viditelně uvádějí.

A jak je to s cukrem? Například nealkoholické pivo Velkopopovický Kozel obsahuje ve 100 ml 2,8 g cukru, v ochuceném nealko pivu Birell višeň a ostružina je 4,6 g cukru, Zlatý Bažant Radler Mango nealkoholické obsahuje 2,4 g cukru.

Nealko víno

Nealko variantu najdete i v nabídce vín – ať klasických, nebo šumivých. Postup výroby je stejný, jako u varianty s alkoholem, jen se pak odalkoholizují. Vína bez alkoholu obsahují většinou méně kalorií než běžná a mívají kratší trvanlivost. Jen pro doplnění - Bohemia Sekt rose nealko má ve 100 ml 6 g cukru.

Načítám