Hlavní obsah

Když potkáte u moře muže v sandálech a ponožkách, bude to Čech. Jinde na světě to neexistuje

Foto: Mykola Komarovskyy, Shutterstock.com

Foto: Mykola Komarovskyy, Shutterstock.com

Tisíckrát omleté téma, které stále vyvolává velké diskuze a rozděluje lidi na ponožkáře a neponožkáře. Jedni preferují pohodlí, ti druzí estetično. Nosit, nebo nenosit ponožky v sandálech? Ladislav Špaček má jasno: Ne!

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ti, kteří nosí ponožky v sandálech, tvrdí, že jim ponožka saje pot a neodírají se jim nohy z pásků. Dlouholetý spor, který rozděluje společnost na ty, již ponožky v sandálech preferují, a ty, kterým to přijde jako vrchol nevkusu, možná nikdy neskončí.

Estetický hnus a buranství

Na pomyslném žebříčku estetického hnusu se umisťují ponožky v sandálech poměrně vysoko. Pohled na takto vystrojeného muže u někoho vzbuzuje úsměv a pobavení, u jiného až opovržení. Už samotné sandály zavánějí buranstvím. A pokud si do nich ještě páni obléknou ponožky, rozhodně svůj outfit nevylepší, ba naopak vyslouží si nálepku burana. Ale jsou lidé, kteří módu neřeší a mají spoustu argumentů, proč si ponožky do sandálů obléknou. Podle odborníka na etiketu však ponožky do sandálů nepatří. „Do sandálů se ponožky nenosí, je zvláštní, že u žen je to samozřejmé, nijak s tím nepolemizují,“ říká mistr etikety Ladislav Špaček. A za pravdu mu dávají i dermatologové. Podle nich je vhodné v letních měsících nosit otevřenou obuv, aby noha větrala, a bez ponožek.

Podle ponožek poznáte Čecha

Zajímavé je, že ponožky v sandálech jsou typické pro české muže. Jinde ve světě se s tímto outfitem nesetkáte. Joshua Belter, americký autor vtipné Book of Rules: The Right Way to Do Everything (Kniha pravidel: Jak dělat správně všechno) uvádí, že ponožky k sandálům se nenosí. Tvrdí, že sandály se obvykle nosí proto, aby noha větrala a ochlazovala se, čemuž ponožky brání. Také v jižních státech Evropy muže s ponožkami v sandálech nepotkáte. Pokud tedy narazíte v Itálii nebo Řecku na takto ustrojeného pána, můžete si být celkem stoprocentně jisti, že se jedná o Čecha. Mnohdy svůj outfit ještě vylepší zastrkaným tričkem v kraťasech a ledvinkou kolem pasu.

Jsou případy, kdy se ponožky tolerují

Jedna věc jsou klasické kožené sandály a druhá sportovní outdorové, ve kterých muži nosí sportovní ponožky. Pokud se tedy nechcete ponožek vzdát, pořiďte si raději páskové sportovní boty s plnou špičkou a noste do nich krátké ponožky pod kotníky, nejlépe v tělové barvě nebo v barvě bot. To samé platí také v případě mokasín. „Do mokasín si muži mohou vzít velmi krátké a jemné ponožky, které nejsou vidět,“ vysvětluje Ladislav Špaček. Anebo zkuste místo sandálů plátěnky. Prodyšné bavlněné tenisky s větracími otvory na straně jsou do letních městských ulic skvělým řešením.

Výjimečné situace, kdy přivřeme oko

Ponožky v sandálech asi nikdo neřeší v případě, že sedíte večer u táboráku, ochladí se a ponožky jsou jedinou záchranou proti zimě. „Tenkrát jsem vůbec nepřemýšlel o tom, že se do sandálů příliš nehodí,“ vybavuje si jinak zapřísáhlý neponožkář Petr z Prahy a uzavírá: „Ale jak říkám, to byla výjimečná situace.“ A co vy? Patříte mezi ponožkáře, nebo neponožkáře?

Načítám