Hlavní obsah

Kam v Praze na nejlepší pivo? Ikonické hospody, ve kterých se rozhodně zastavte „na jedno“

Foto: Michal Růžička / MAFRA / Profimedia

Foto: Michal Růžička / MAFRA / Profimedia

Za Bohoušem k Jelínkům, na zahrádku zase k Pinkasům, pro výhled do Kuchyně, za utopenci, gothajem a českou kuchyní do Lokálu, na černého Kozla k Volovi a do staré-mladé pivnice k Hrochovi. Vyrazte na místa, kde správně načepované pivo teče proudem a kudy kráčela historie.

Článek

Ať už se inspirujete českou filmovou klasikou Adéla ještě nevečeřela, kde Rudolf Hrušínský v roli komisaře Ledviny seznamuje Michala Dočolomanského alias detektiva Nicka Cartera s Prahou prostřednictvím jedinečných pivních výčepů a hospod, nebo se vydáte na pivní procházku s názvem Pražská pivní zoo (občerstvovny se zvířecími názvy), kterou pořádá Lucie Janečková z Institutu PIVO, jsou zkrátka výčepy, jež byste na své procházce Prahou minout neměli.

U Černého vola čepují už od desáté ranní

Kdo by dostal o víkendu žízeň hned po probuzení, může vyrazit na Hradčany a začít U Černého vola, na místě, kde pohostinství funguje už dlouhá staletí. „Dům pochází z roku 1492 – což se dobře pamatuje podle objevení Ameriky. Je ale možné, že tu hospoda byla daleko dřív, procházely tudy totiž hradby – jejich zbytky jsou dodnes vidět ve sklepeních. V 19. a 20. století tady pak byla hospůdka, kam chodila prvorepubliková politická reprezentace, malíři, literáti a další zajímavé osobnosti,“ vypráví autor knihy Kde pijí múzy Lukáš Berný.

Tip: Doporučujeme poručit si ve Volovi černého Kozla, toho tu totiž umí čepovat na výbornou!

Do Kuchyně pro výhled na Prahu

Míříte na rodinný oběd? A co takhle rovnou s tím nejlepším výhledem na Prahu? Českou kuchyni a pečlivě ošetřené pivo nabízí podnik Kuchyň na Hradě, kde vám milerádi naservírují i šnyt a mlíko. Zatímco z venkovní terasy se vám nabídne výhled na starou Prahu, uvnitř můžete obdivovat otevřenou kuchyň a užívat si vůni omáček linoucí se s kastrůlků.

Foto: kuchyn.ambi.cz

Která pivnice je vaším favoritem?Foto: kuchyn.ambi.cz

K Hrochovi za „géniem štamgastů“

Další vaší zastávkou může být hospoda U Hrocha. Na první pohled by se mohlo zdát, že jde o podobně starou pivnici, jako je Černý vůl, historik Lukáš Berný nás však záhy přesvědčí o opaku: „Je pravda, že je tady od roku 1994, což je třicet let – tedy víc než čtvrt století. Možná už také není tak mladá, ale když to srovnáme s Černým volem, je to hospůdka skoro nová. V devadesátých letech, kdy začaly zanikat klasické pivnice, protože je z Malé Strany vytlačil turistický ruch, se štamgasti z okolních hospod ,nastěhovali‘ do téhle nové, která se chtěla stát právě tou klasickou pivnicí. Vždycky říkám, že genia loci dělá historie. Ale tady je genius loci obrovský, tak to asi nebude jen historií, ale hlavně lidmi,“ uvažuje Lukáš.

Doporučujeme vyrazit hned po práci, o víkendu krátce po 12, kdy Hroch otevírá, abyste si sedli. Pivo na stojáka tu totiž nemají zrovna v lásce.

Zavzpomínat na Hrabala k Tygrovi

Ve víně je pravda a v pivu zase inspirace. Alespoň tím se řídil spisovatel Bohumil Hrabal, když pravidelně navštěvoval pivnici U Zlatého tygra v Husově ulici. A inspiraci našel! Říká se, že mnoho jeho příběhů je inspirovaných právě tím, co viděl, slyšel a zažil v této staré pivnici, jež se proslavila už ve 30. letech. ​​„Hrabalovy poslední knížky z 90. let, třeba Růžový kavalír nebo Večerníčky pro Cassia, jsou příběhy, ve kterých spisovatel sedí v hospodě a pozoruje dění kolem sebe. Je to krásná kronika devadesátých let. Hospoda tady přesahuje roli občerstvovny a díky Hrabalovi promlouvá i do kultury,“ komentuje Lukáš Berný. Možná si ještě pamatujete z médií, že v roce 1994 vzal Václav Havel právě sem na pivo tehdejšího amerického prezidenta Billa Clintona.

Tip: Pozor, pivo se tu neobjednává, pivo se tu nosí! Vrchní kráčí sem a tam s plnými půllitry a kdo ten svůj dopil, tomu přistane na stole nový. Pokud tedy máte dost, nebojte se říct.

K Jelínkům za Bohoušem

Malá hospoda, ve které se pivo čepuje už víc než sto let. „Do téhle pivnice v Charvátově ulici se už léta chodí za výčepákem Bohoušem,“ prozradil nám člen Institutu PIVO Lukáš Svoboda. „Bohouš kdysi pracoval U Zlatého tygra, ale už přes dvacet let čepuje U Jelínků. Odjakživa se kolem něj sdružovala parta štamgastů, takže když má směnu, na výčepu jich vždycky pět až šest postává,“ popisuje mistr výčepní Lukáš Svoboda.

Foto: Jester-Flim, Shutterstock.com

Ve víně je pravda a v pivu zase inspirace. Alespoň tím se řídil spisovatel Bohumil HrabalFoto: Jester-Flim, Shutterstock.com

K Pinkasům za historií

Právě tady se prý načepoval první Prazdroj v Praze, a to v únoru roku 1843. Takhle to mají v pivnici napsané, ale podle obou Lukášů to není úplně pravda: „Ve skutečnosti k tomu došlo už v listopadu 1842 v hospodě u pana Knoblocha v domě U Modré štiky. Ten dnes už neexistuje, a tak si mohli U Pinkasů postavit pověst na tom, že první Prazdroj v Praze načepovali právě u nich. Je ale fakt, že se U Pinkasů čepuje nepřetržitě od roku 1843,“ říká Svoboda.

Díky známé historii tu bývá hodně turistů. A není se čemu divit – podnik má jednu z nejkrásnějších zahrádek v centru Prahy s venkovním výčepem.

Na šnyt a gothaj s cibulí k Jirátovi

Po takové pivní túře vám dost možná vyhládne a k jednomu orosenému byste i něco menšího zakousli. Z Jungmannova náměstí to máte Jungmannovou a Vodičkovou ulicí, co by kamenem dohodil do Lokálu U Jiráta, který navazuje na více než staletou tradici pivnice na této adrese. Kdo má chuť jen na něco malého na zub, v nabídce najde gothaj, párky, nakládaný hermelín a utopence. Taková pivní klasika. A totéž se dá říct i o zlatavém plzeňském moku, který vám zde načepují jedna báseň.

Související témata:
Pivnice

Načítám