Hlavní obsah

Zdá se vám svět kolem stále šílenější? Vsaďte na rituály! Dodávají klid i pocit bezpečí

Foto: Jacob Lund, Shutterstock.com

Foto: Jacob Lund, Shutterstock.com

V dnešní uspěchané době jsou potřeba záchytné body, které připomenou, co je důležité a nad co se lze povznést. Proto může být prospěšné zařadit do života pravidelné rituály. Je ale potřeba s nimi zacházet správně. Jak na to a na co při tom dávat pozor?

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Co si představíte, když se řekne rituál? Studenou ranní či večerní sprchu, odpolední procházku nebo nedělní šálek kávy brzy ráno na terase? I drobné osobní rituály mají v životě významné místo. Rozmanité obřady provázejí lidstvo od nepaměti a nejedná se vždy jen o velké náboženské, společenské či magické události a nemusejí být nutně spojené s narozením či smrtí…

„Ceremonie nás posouvají směrem ke klidu, k pozitivnímu myšlení a vyvolávají pocity bezpečí a spokojenosti,“ upozorňuje Eva Mikulašková, terapeutka z platformy Hedepy. Jinak řečeno, jsou důležité, a to zejména pro udržení každodenní pohody. „Slouží jako kotvy stability v často chaotickém světě, poskytují pocit kontroly a předvídatelnosti,“ doplňuje psycholog Pavel Pařízek z portálu Terapie.cz.

Jednoduché věci získají hlubší význam

Pravidelná procházka v přírodě dobře poslouží jako osvěžující přestávka v pracovním stresu a společné jídlo s rodinou může posílit vzájemné vztahy. „Když se tyto zdánlivě jednoduché činnosti stanou rituály, nabývají hlubšího významu a mohou výrazně zlepšit kvalitu života,“ připomíná Pavel Pařízek. Zpříjemnit den tyhle malé obřadnosti mohou mnoha způsoby. Jaké zvolíte, je jen na vás. Každá kultura má své vlastní ceremonie, s jejichž pomocí se vyrovnává s různými fázemi života, a bez zajímavosti není ani fakt, že své rituály mají i zvířata.

Zvířecí rituály

Když chtějí naši nejbližší příbuzní primáti projevit náklonnost a blízkost jinému jedinci, začnou mu probírat srst a vybírat z ní drobný hmyz či nečistoty. Jde o jasnou známku rituálního chování, které vyjadřuje pozitivní pocity a uklidňuje.

Při pozorování goril ve Rwandě došli vědci k jednoznačným závěrům, že gorily cítí skutečný smutek a vyrovnávají se s ním pomocí pohřebních ceremonií. Dojemné rituály a gesta goril vyjadřují nespokojenost s úmrtím nejen členů vlastní tlupy, ale dokonce byly pozorovány i v případě smrti samce z tlupy jiné.

Podobné chování najdete v celé živočišné říši, například straky nosí svým blízkým „na hrob“ věnce z trávy.

K čemu jsou dobré rituály?

  • „Rituály by měly v životě zaujímat důležité, ale vyvážené místo. Měly by sloužit jako podpůrné struktury, nikoli jako omezující pravidla. Ideálně by měly být flexibilní a přizpůsobitelné měnícím se potřebám a okolnostem,“ upozorňuje psycholog.
  • Zároveň by neměly plnit funkci únikového mechanismu před řešením problémů, ale spíše pomáhat jako nástroje pro lepší zvládání životních výzev.
  • „Rituály by měly pomáhat udržovat rovnováhu mezi rutinou a spontánností, mezi známým a novým,“ doplňuje Pavel Pařízek důležitý aspekt ceremonií.
Foto: Peakstock, Shutterstock.com

Jednoduchý, a přitom účinný rituál je společné jídlo s rodinouFoto: Peakstock, Shutterstock.com

Rituálů se nebojte, může to být i drobnost

Mezi základní lidské rituály patří ranní vstávání, které často rozhodne o tom, jak se pak cítíte celý den. Někdo si zacvičí, jiný si jen opláchne obličej – i to je svým způsobem malý obřad. „Dejte si čas na protažení a hluboké nádechy,“ radí Matěj Ptáček, trenér ze studia Form Factory Fitness.

Možná vám bude vyhovovat, když si – ještě než vstanete – dopřejete v posteli pár minut na lehké protažení a relaxaci. Zkuste několik okamžiků strávit meditací, čtením nebo plánováním dne. Mentální příprava vám pomůže lépe se soustředit a být produktivnější. „Ranní meditace nebo krátká chvíle ticha může výrazně zlepšit vaši schopnost zvládat stres a soustředit se,“ upozorňuje trenér.

Jemné ranní cvičení v posteli vás dostane do formy

Rituál lze kdykoliv změnit

Jak ale upozorňuje Eva Mikulašková, ani s rituály to nemusíte přehánět. „Nejde o kvantitu, ale o pravidelnost i správné načasování,“ upozorňuje terapeutka. A připomíná, že pokud vám něco přestane vyhovovat nebo se jakkoli změní situace, je namístě vytvořit si nový návyk či malý obřad, který vám bude sedět mnohem lépe. Jen tak vám budou vaše drobné ceremoniály pomáhat a přinášet do života tolik potřebný klid a pohodu.

Načítám