Hlavní obsah

Slavný tatínek, slavná maminka. A děti se povedly: Lenny, Mišík, Prachařovy

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Že je slavné jméno bezplatnou vstupenkou do uměleckého světa? Nenechte se vysmát, bývá to často přesně naopak. Mnozí totiž číhají na to, až se ukáže, že mají slavné děti víc protekce než talentu. Ale většinou se nejen nedočkají, ale musí i kriticky uznat, že kromě slavného rodiče mají i talent. Jako třeba Adam Mišík nebo sestry Prachařovy.

Článek

To, že se v rodinách předávají talenty a děti se věnují stejnému povolání jako rodiče, není nic nezvyklého. Dědí se lékařské ordinace včetně pacientů, láska ke dřevu nebo pedagogický talent. A i když mají umělci často tendenci své potomky od hudby či herectví zrazovat, většinou se jim povede pravý opak.

Ano, může být náročné vyrůstat ve světle reflektorů a nebýt jen anonymní dítě jako každé jiné, protože vaše rodiče všichni znají z novin či obrazovky. Odborníci mluví i o nutnosti vyrovnat se s životem ve stínu, potřebě rebelie a touze jít svou vlastní cestou, aby se mladý člověk vyhnul srovnávání se slavným rodičem.

Když jsem byla malá, hrál u nás doma Vladimír Mišík a pro Stříhali dohola malého chlapečka mám dodnes slabost. Moje dcera má zase slabost pro „mladého Mišíka“, kterého obdivuje v seriálu Jedna rodina, a to ještě netuší, že i dobře zpívá. Já jsem Adama Mišíka nedávno viděla v seriálu Metoda Markovič: Hojer a i mě si získal. Ten kluk je multitalent. A není sám. Slavných potomků, kteří jedou bomby, máme na tuzemské scéně víc než dost.

Adam Mišík

Syn slavného hudebníka Vladimíra Mišíka měl o své životní cestě jasno odmala a řeči o protekci nikdy neřešil, svého tátu považuje za legendu. Již v sedmi letech stál před kamerou a režíroval jej samotný Jan Hřebejk. Tíhl i k hudbě, i když než se vydal na sólovou dráhu, bavil (se) imitováním Michaela Jacksona a hrál v kapele.

Dnes snad ani nemůže být všestrannější! Září v seriálech bez ohledu na žánr, hrál ve filmové hitovce Banger a jako zpěvák má venku hity Jaro a Berlin, odjel úspěšné koncerty a na příští rok chystá velký koncert ve Foru Karlín. Aby toho nebylo málo, je i stylový a inspirativní v módě, skvěle k sobě ladí s partnerkou, modelkou Natálií Jiráskovou, jež je dcerou Ivy Kubelkové.

Lenny Filipová

Ač je dcerou populární zpěvačky Lenky Filipové, nikdy toho nevyužívala, naopak. Nerady s maminkou dávají dvojrozhovory, nemají téměř žádný duet (výjimku udělaly u ústřední písně k seriálu Kukačky), jsou zkrátka máma a dcera. A Lenny se cíleně snažila prosadit sama. Nejdříve vystudovala v Anglii obor „songwriter“, kde si zároveň užívala, že ji nikdo nezná a nesrovnává s úspěšnou mámou. A poté oslnila albem Hearts, za které získala spoustu ocenění, a její hvězda vystřelila strmě vzhůru. Posadilo na zadek jak kritiky, kteří ocenili naprosto nové hudební přístupy, tak fanoušky, zamilovali se jak čeští, tak třeba i italští.

Co dělá Lenny aktuálně? Připravuje unikátní koncert v Obecním domě a pro mistrovství světa v ledním hokeji speciálně upravila svůj megahit Hell.o.

Berenika Kohoutová

Dcera muzikanta Daniela Kohouta a jedné z nejprodávanějších českých spisovatelek Ireny Obermannové dostala do vínku řádně umělecké geny. Je herečkou, zpěvačkou, byla i spisovatelkou. Jako dospívající slečna oslnila v Soukromých pastech v epizodě Tatínkova holčička, svoji všestrannost prokázala v pořadu Tvoje tvář má známý hlas.

Dilema, jestli je víc zpěvačkou, či herečkou, stále nemá vyřešené. Hraje Noriku v Jedné rodině, Martu Kubišovou v divadle na Kampě, Saxanu v divadle Studio Dva. Nový singl vydala nedávno, jmenuje se Hot or not? a v klipu na fanoušky čekalo velké překvapení. Berenika Kohoutová prozradila novinku: čeká druhé miminko.

Rozálie a Josefína Prachařovy

Dcery Lindy Rybové a Davida Prachaře, Rozálie a Josefína Prachařovy, vyrůstaly v uměleckém prostředí a jen málokdo z rodiny se nevěnoval herectví. Je ale rodiče zrazovali, a tak Josefína vystudovala tanec a Rozálie film a animaci. Nakonec si ale přiznaly, že herectví je víc než láká.

Sestry v současné době hrají v seriálu Lež na pláži, ale především jsou autorkami divadelní hry Vina vína, kterou má v repertoáru Divadlo v Celetné. Tu napsaly spolu s další „slavnou dcerou“ Sofií Höppnerovou. Jedná se o ryze autorské dílo, mladé umělkyně napsaly scénář a navrhly vše včetně kostýmů, scény, kulis a hudby. Josefína a Sofie ve hře, kde partu kamarádů rozloží smrt kamaráda, hrají.

Maximilián Dolanský

A ve zmíněné hře Vina vína hraje i mladý talentovaný herec Maximilián Dolanský, který je synem populárních herců Jana Dolanského a Lenky Vlasákové.

Rodiče pro něj a jeho sourozence zvolili alternativnější waldorfský systém vzdělávání a později nechali na nich, jakou cestou budou dále chtít jít. Max studuje konzervatoř a postupně se začíná prosazovat před kamerou i na jevišti.

S oběma rodiči se potkal v divadelní hře Krajina O, která je výpovědí mladé generace, s tátou natáčí seriál a v létě bude možné jej vidět v divadelním představení Forman na pražské Kampě.

Související témata:
Rozálie Prachařová
Josefína Prachařová
Maximilián Dolanský
Vladimír Mišík

Načítám