Hlavní obsah

Nenechte se žrát komáry a radši se sami skvěle najezte. Co si dát dobrého, aby na vás nešli

Foto: Nicoleta Ionescu, Shutterstock.com

Foto: Nicoleta Ionescu, Shutterstock.com

Léto je obdobím, kdy se víc než kdy jindy pohybujete v přírodě, avšak je to také čas, kdy vám komáři dokážou pořádně znepříjemnit život. Věděli jste, že to, co jíte, může ovlivnit, jak atraktivní jste pro tyto neodbytné potvory? Přinášíme několik tipů na potraviny, které snižují šance, že vás komáři budou štípat, kousat a jinak žrát…

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Na světě snad není nikdo, kdo by si užíval společnost komárů. Prostě a jednoduše je ve svém okolí nechceme a jsme schopni pro to udělat mnohé. Nakoupit drahé svíčky, které je „zaručeně“ odradí, stříkat na sebe pomalu vše, co v drogerii najdeme – od repelentů až po přírodní vonné směsi – nebo nosit plastové náramky odpuzující hmyz. Přitom by stačilo zaměřit se na jídelníček! Využijte ověřené babské rady a komáři na vás nepůjdou.

Česnek a cibule

Jedním z nejznámějších triků je konzumace česneku a cibule. Tato zelenina obsahuje sloučeninu alicin, která se vylučuje potem a dýcháním (ano, je to přesně ten odér, který vám nyní vytanul na mysli). Stejně jako lidem ani komárům příliš nevoní, což snižuje pravděpodobnost, že si vás vyberou za svůj cíl. Přidejte více česneku a cibule do svých pokrmů nebo zkuste česnekové doplňky stravy.

Jablečný ocet a džus

Další účinnou metodou je použití jablečného octa. Ten mění pH naší pokožky, což komárům značně vadí. Přidejte lžíci jablečného octa do sklenice vody a vypijte aspoň jednu denně. Tento jednoduchý krok může významně přispět k tomu, že se stanete pro komáry méně lákavou svačinkou. Pokud je pro vás představa vody s octem moc odvážná, dejte si jablečný džus, který působí podobně. Na ten však pozor, jde přece jen o kaloričtější nápoj, takže pokud ho máte v plánu popíjet celý den, raději si jej řeďte vodou.

Citronová tráva

Citronová tráva je známým přírodním repelentem, který můžete zařadit do svého jídelníčku. Obsahuje aldehyd citronellal, který komáry odpuzuje (jde o složku, jež je často obsažena ve svíčkách odpuzující hmyz). Přidejte citronovou trávu do čaje nebo ji používejte jako koření do jídel. Nejenže získáte lahodnou chuť, ale zároveň se ochráníte před nepříjemnými štípanci.

Chilli papričky

Kapsaicin, obsažený v chilli papričkách, způsobuje, že naše tělo produkuje méně kyseliny mléčné, která přitahuje komáry. Přidejte do jídel trochu chilli pro pikantní nádech a zároveň snížíte riziko, že budete pro komáry lákavým cílem. Chilli je navíc považováno za přírodní afrodiziakum. I proto se může na večerní posezení na zahradě hodit…

Vitamin B1 (thiamin)

Některé studie naznačují, že vitamin B1 může změnit vůni našeho potu tak, že je pro komáry odpudivý. Konzumujte potraviny bohaté na vitamin B1, jako jsou ořechy, semena, celozrnné produkty a fazole. A ano, B1 je i v pivu.

Potraviny, kterým se vyhnout

Stejně důležité jako vědět, co jíst a pít, je také mít představu o tom, čemu se vyhnout. Začneme tím hlavním – alkoholem. Alkoholické nápoje zvyšují hladinu ethanolu v našem potu, což komáry přitahuje. Omezte také nápoje a potraviny s vysokým obsahem cukru, protože ten zvyšuje produkci zmíněné kyseliny mléčné, která komáry láká.

Další tipy na ochranu před komáry

Kromě pozměněného jídelníčku také pomůže nosit světlé oblečení, protože komáři jsou přitahováni tmavými barvami. Dalším tipem, jak se vyhnout štípnutí, je lehký pohyb. Komáři jsou totiž poměrně lenivý hmyz a mají raději statické cíle.

Načítám