Hlavní obsah

Jeřabiny: Skliďte si svou podzimní dávku zdraví

Foto: Kristina Zarzh, Shutterstock.com

Foto: Kristina Zarzh, Shutterstock.com

Jeřabiny, tyto drobné, zářivě červené plody, nejsou jen ozdobou podzimní přírody, ale skutečným pokladem pro naše zdraví. Skryté v jejich trpké chuti se nachází bohatství mnoha vitaminů a antioxidantů, které podporují naši imunitu, zlepšují zrak a chrání nás před mnoha nemocemi.

Článek

Jeřabiny najdeme nejčastěji v lesích, na okrajích polí nebo v parcích. Jeřáb obecný, ze kterého se jeřabiny sbírají nejčastěji, roste v celé Evropě, včetně České republiky, a je velmi odolný. Našli bychom ho jak ve vysokých horských oblastech, tak i v nížinách. Jeřabiny dozrávají na přelomu léta a podzimu, ideální čas na jejich sběr je od září do října. V této době jsou plody plně vybarvené a obsahují nejvíce zdraví prospěšných látek.

Sběr jeřabin je nejvhodnější v suchém a slunečném počasí, protože vlhké plody by mohly rychleji podléhat zkáze a začít plesnivět. Při sběru je důležité vyhledávat zdravé a zralé plody, které jsou jasně červené či oranžové. Měli bychom se vyhnout plodům v blízkosti silnic nebo průmyslových oblastí, protože mohou obsahovat škodlivé látky z ovzduší.

Jak jeřabiny skladovat?

Po sběru je důležité plody správně uskladnit, aby dlouho zůstaly jako právě utržené ze stromu. Čerstvé jeřabiny vydrží v lednici jen několik dní, proto je vhodné je co nejdřív zpracovat. Pokud však chcete uchovat jejich chuť a zdraví prospěšné látky na delší dobu, můžete je usušit nebo zamrazit.

  • Sušení: Jeřabiny lze sušit buď na vzduchu, nebo v sušičce. Při sušení na vzduchu je rozložte na plech s pečicím papírem a nechte je schnout na suchém a stinném místě po dobu několika dní. V sušičce nastavte teplotu na přibližně 40–50 °C a sušte, dokud nebudou plody tvrdé a lámavé. Usušené jeřabiny můžete skladovat ve vzduchotěsných nádobách celé měsíce.
  • Mrazení: Pokud hledáte snadnou a rychlou metodu, jak uchovat jeřabiny, zamrazte je. Po umytí a osušeních je rozložte na plech a dejte do mrazáku. Jakmile jsou plody tvrdé, přesypte je do sáčků. Takto zamražené vydrží až rok.
Foto: New Africa, Shutterstock.com

Proměňte jeřabiny v džem nebo omáčku k masuFoto: New Africa, Shutterstock.com

Zdravotní benefity jeřabin

Jeřabiny, i přes svou nahořklou chuť, mají vysoký obsah cenných látek, které prospívají našemu zdraví. Jsou bohaté na vitaminy, minerály a antioxidanty, které podporují imunitní systém a přispívají k ochraně těla před mnoha zdravotními problémy.

  • Vitamin C: Jeřabiny obsahují velké množství vitaminu C, který je klíčový pro posílení imunitního systému. Tento vitamin je také důležitý pro tvorbu kolagenu, což podporuje zdraví kůže, vlasů a nehtů. Díky vysokému obsahu céčka jsou jeřabiny skvělým pomocníkem v boji proti nachlazení a infekcím.
  • Vitamin A: Tento vitamin je důležitý pro udržení zdravých očí, zlepšuje zrak a pomáhá chránit sítnici před poškozením. Pravidelná konzumace jeřabin může pomoci předcházet očním problémům, zejména u starších osob.
  • Antioxidanty: Jeřabiny jsou plné antioxidantů, které chrání buňky před poškozením volnými radikály. To znamená, že mohou pomoci zpomalit stárnutí, podpořit regeneraci a chránit před vznikem některých chronických onemocnění, jako jsou srdeční choroby nebo rakovina.
  • Vláknina: Plody jeřabin obsahují dostatek vlákniny, která podporuje zdravé trávení. Vláknina pomáhá regulovat pohyb střev, předcházet zácpě a podporuje zdraví střevní mikroflóry.

Jeřabiny v lidové medicíně

V tradičním léčitelství se jeřabiny využívají pro své močopudné účinky a schopnost čistit organismus. Jeřabinové čaje nebo výluhy z plodů se často podávaly při problémech s ledvinami nebo močovými cestami, protože podporují vylučování přebytečné vody a škodlivin z těla. Díky obsahu přírodních antioxidantů se jeřabiny také používaly jako prostředek proti zánětům a nachlazení. Trpká chuť plodů navíc podporuje produkci trávicích šťáv, což napomáhá lepšímu trávení.

Nikdy zasyrova!

Jeřabiny se rozhodně nehodí k přímé konzumaci v syrovém stavu, tedy rozhodně neplatí ze stromu rovnou do pusy. Obsahují totiž kyselinu parasorbovou, která může způsobit žaludeční potíže, nebo dokonce otravu, pokud jsou plody zkonzumovány ve větším množství. Ale žádné obavy! Tepelnou úpravou, jako je vaření, pečení nebo sušení se tato látka rozkládá a plody se stávají nejen bezpečnými, ale i chutnými. Jeřabiny tak mohou být skvělou přísadou do džemů, kompotů, likérů nebo jako příloha ke slaným pokrmům, aniž bychom riskovali své zdraví.

V kuchyni s jeřabinami

I když jeřabiny samy o sobě nemusí chutnat každému, jejich hořká chuť se skvěle kombinuje s jinými surovinami. Nabízí se množství způsobů, jak je začlenit do kuchyně.

1. Džemy a marmelády

Jeřabinový džem je asi nejznámější způsob jejich zpracování. Pro přípravu džemu stačí jeřabiny povařit s cukrem a citronovou šťávou, případně přidat skořici nebo vanilku pro lepší aroma. Tento džem je skvělý na pečivo, do jogurtu nebo jako příloha k sýrům.

2. Kompoty

Jeřabinový kompot je vynikající příloha k různým pokrmům, zejména ke zvěřině nebo tučným masům, jako je kachna či husa. Jeřabiny povaříte s cukrem, kořením a trochou citronové kůry, čímž vznikne lahodná směs, která skvěle doplňuje bohatou chuť masa. Kompot můžete sterilovat do sklenic a uchovat si ho na zimní měsíce.

3. Omáčky k masu

Jeřabiny jsou ideální do sladkokyselých omáček, které se podávají jako příloha ke zvěřině, hovězímu nebo drůbežímu masu. Stačí je povařit s červeným vínem, cukrem a balzamikovým octem. Tato kombinace vytvoří výjimečnou omáčku s hlubokou chutí.

4. Pečené dezerty

Pokud máte rádi experimenty, zkuste přidat jeřabiny do pečených dezertů, jako jsou koláče nebo bábovky. Jejich lehká hořkost se dobře vyvažuje sladkým těstem a přidává zajímavý kontrast k běžným ovocným náplním. Můžete je kombinovat s jablky nebo hruškami, které výsledné chuti dodají sladší a jemnější tón.

5. Kysané jeřabiny

Méně známý způsob úpravy je kvašení. S tímto pokrmem se můžete setkat například v Rusku nebo ve skandinávských zemích, kde je ceněn pro svou unikátní chuť a zdravotní přínosy. Kysané jeřabiny se připravují podobně jako kysané zelí – naloží se s kořením a solí, nechají se fermentovat a následně se podávají jako příloha k masitým pokrmům nebo salátům. Kvašení nejen zjemní jejich chuť, ale také zvýší jejich nutriční hodnotu, zejména dodá probiotické účinky.

6. Pikantní čatní

Z jeřabin lze připravit i čatní, které je skvělou přílohou k sýrům, uzeninám nebo pečeným masům. K vaření jeřabin přidáte cibuli, zázvor, česnek, ocet a cukr. Výsledná směs bude mít ostrou, kořenitou chuť, která dodá pokrmům výrazný chuťový rozměr.

Načítám