Hlavní obsah

Je lepší a pohodlnější pracovat z domu? Častý home office není dobrý na psychiku, ukazují průzkumy

Foto: Undrey, Shutterstock.com

Foto: Undrey, Shutterstock.com

Pandemie nás naučila, že i tam, kde slovo home office bylo dříve považováno za neslušné, to jde. Když je potřeba, dokážeme veškerou práci zvládnout i z domova, má to ale své limity. A často na úkor nás samých.

Článek

Jak ukázal letošní výzkum agentury STEM/MARK, až 40 % dotázaných zaměstnavatel umožňuje si zvolit, odkud budou pracovat. Nejčastěji převládá hybridní model, tedy některé dny v týdnu doma a ty zbylé z kanceláře. Díky stále modernějším technologiím je z praktického hlediska už vlastně jedno, jestli sedíte doma na gauči, nebo v práci za stolem, naše psychika je ale jiná. Té to tak úplně jedno není. Mnoho lidí tak může být z práce doma víc ve stresu, než by se čekalo. Zde jsou tři zásadní důvody proč.

1. Neschopnost oddělit práci od soukromí

Jak prokázal průzkum společnosti Small Business Trends, až 66 % lidí pracujících z domova nedokáže nastolit rovnováhu mezi pracovním a soukromým životem. Zatímco v kanceláři skončíte v pět, a můžete tak vypnout, hodit pracovní starosti za hlavu, odejít domů či za zábavou, doma vám tento předěl chybí. Pocitově jste tak vlastně pořád v práci, což může postupem času vést až k vyhoření.

Řešením může být, že pracujete vždy na vyhrazeném místě a dokážete si ohlídat, že opravdu pracujete od/do. Pouze s přestávkou na oběd. Ano, je to dril, ale vyplatí se.

2. Nejste v obraze

Málo platné, ale ne všechno se dozvíte po telefonu a e-mailu. Pokud u vás převládá práce z domova, může se lehko stát, že se brzy začnete cítit izolovaní a bez informací. Jak prokázala studie provedená v roce 2022, která zkoumala dlouhodobé účinky práce z domova během různých fází pandemie, chybějící sociální vazby narušují zdravou psychickou rovnováhu víc, než si obvykle připouštíme.

Zejména ženy uváděly, že se kvůli tomu cítí vyčerpané a smutné, a další ze studií potvrdila, že pracovní prostředí nabízí příležitosti pro neformální konverzace, pocity sounáležitosti a možnosti uvolnění po práci, které jsou nezbytné pro budování psychické pohody.

Foto: MT-R, Shutterstock.com

Vlastní práci doháníte po večerech, což je jedna ze základních pastí práce z domuFoto: MT-R, Shutterstock.com

3. Jste unavenější

Je to poměrně překvapivé zjištění, když tím, že nemusíte do zaměstnání dojíždět, vlastně šetříte čas, ale jak upozornil psycholog Mark Travers na portálu Psychology Today, vědci byli velmi překvapeni, když v jednom z průzkumů během pandemie zjistili, že lidé, kteří pracovali z domova, si mnohem častěji stěžovali na únavu a vyčerpání. Na rozdíl od těch, již museli „do terénu“. Hůře na tom byly především ženy, na které ve většině případů spadla valná část péče o rodinu, stárnoucí rodiče či doučování dětí.

Pandemie sice skončila, ale rizika práce z domova jsou tu v tomto ohledu stále. Jste přece doma, takže bez problémů zvládnete vyprat, uvařit, uklidit… A vlastní práci pak doháníte po večerech, což je jedna ze základních pastí práce z domu. V kanceláři bordel v bytě nevidíte, a nemusíte ho tudíž řešit. No řekněte, není vám tam nakonec lépe?

Načítám