Hlavní obsah

Nepodceňujte výběr LED žárovek: Můžou pomoci se soustředěním i kvalitnějším spánkem

Foto: Krakenimages.com, Shutterstock.com

Foto: Krakenimages.com, Shutterstock.com

Možná jste měli pocit, že je jedno, jakou LED žárovku koupíte. Když pomineme aspekt, že žárovky dokážou navodit v místnosti správnou atmosféru a zútulnit ji, další důvod, proč se nad výběrem osvětlení víc zamýšlet, je psychického rázu. Jaké žárovky jsou nejvhodnější do konkrétních místností?

Článek

LED žárovky dokážou ovlivnit naše vnímání. Byli jste například v restauraci, kde jste se necítili dobře, protože všechno chytalo nádech do žluta? Nebo jste pracovali v kanceláři, kde vás z modře laděných, bzučících zářivek bolela hlava? To všechno souvisí s barevnou teplotou žárovek. Právě ta je rozhodující. V nabídce jsou různé – od denního světla přes teplou bílou až po jasně bílou. Jaké osvětlení kam volit?

Podle čeho žárovky vybírat?

Barva a teplota LED žárovek mohou ovlivnit to, jak daný prostor vnímáte. „Když zvolíte špatnou barvu, může to způsobit změnu celkového dojmu z místnosti,“ vysvětluje Kara Perdue, viceprezidentka produktového managementu společnosti GE Lighting. Při výběru osvětlení do domácnosti se orientujte podle tří klíčových parametrů: teploty světla udávané v kelvinech (K), barvy světla a také svítivosti.

Teplé bílé světlo s nádechem žluté barvy vytváří příjemnou a vřelou atmosféru, zatímco studené bílé světlo s modrým podtónem podporuje bdělost. Dalším z faktorů je svítivost, vyjádřená v lumenech (lm), která udává intenzitu světla. Vyšší hodnoty jsou určené pro pracovní zóny, kde je ho potřeba více,“ říká Jana Gottvaldová ze společnosti BAUHAUS.

LED žárovky do ložnice

Teplé odstíny světla mezi 2 700 a 3 200 K jsou ideální pro vytvoření útulné a relaxační atmosféry, proto se hodí do místností, kde primárně odpočíváte nebo se chcete zklidnit. Vhodné je teplé bílé světlo. Kromě hlavního stropního svítidla lze experimentovat s osvětlením v podlaze nebo podhledech, které působí elegantně a stylově. Klíčové jsou také stolní lampy na nočních stolcích s teplým světlem v rozmezí 350-400 lm a jemným stínítkem. Neměly by příliš oslňovat, ale naopak vytvářet příjemnou náladu před spaním.

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

V ložnici je kromě hlavního světla důležitý i výběr stolních lampičekFoto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Chytré osvětlení pro lepší spánek

Spánek je kapitola sama pro sebe. I proto nechala zpracovat společnost IKEA v České republice, na Slovensku a v Maďarsku průzkum, který ledacos napovídá o spánkových návycích. Jedním z poznatků je, že zejména generace Z (lidé narození od poloviny 90. let 20. století do roku 2010) si potrpí na spánkovou hygienu, do níž patří i správné osvětlení. Příslušníci této generace jsou zároveň největšími milovníky nočních světýlek a využívají k tomu chytrá světla, která se přizpůsobí jejich požadavkům a s kvalitou spánku mohou hodně pomoci.

Nejlepší světlo na práci

Opakem ložnice jsou pracovny. V těch je dobré volit LED žárovky v chladnějších tónech nad 4 000 K, které podporují koncentraci. „Místnosti, jež jsou primárně zaměřeny na úkoly, jako jsou kuchyně a koupelny, obvykle využívají chladnější teploty barev, jako je 3 500 K nebo 4 000 K, aby pomohly zlepšit zrakovou ostrost a jasnost,“ říká Kara Perdue. Do místností bez oken, kde je nutné provádět nějakou aktivitu, jako jsou například dílna nebo garáž, je ideální jasné nebo studené bílé světlo pohybující se od 7 000 K do 10 000 K. Tyto „extrémy“ použijte v místnostech, kde je pro vás důležitější viditelnost než estetika.

Foto: Edvard Nalbantjan, Shutterstock.com

Nad pracovní plochy se hodí silnější bílá světlaFoto: Edvard Nalbantjan, Shutterstock.com

Osvětlení do obývacího pokoje

I když jistě každý rodič chce, aby se dítě učilo v pokojíčku, většinou si nakonec úkoly beztak dělá u jídelního stolu nebo v obýváku. Právě tam trávíme nejvíc volného času. Tomu by mělo odpovídat i osvětlení. Nejlepší je, podobně jako v ložnici, to chytré, které se přizpůsobí vašim potřebám a jeho intenzita se dá libovolně regulovat. Pokud se tomu ale bráníte nebo se nechcete učit s ničím novým, ideální je příjemné teplé bílé světlo s teplotou světla v rozmezí od 2 700 do 3 300 K.

Žárovky podle velikosti místnosti

Dalším faktorem, který byste měli při výběru žárovek zvážit, je celková velikost dané místnosti. Například místo toho, abyste se rozhodli pro velmi teplé osvětlení v malém obývacím pokoji, můžete raději zvolit barvu denního světla (max. 6 000 K). „Chladnější teploty barev dokážou udělat místnost prostornější,“ uzavírá Perdue.

Hlavní výhody LED žárovek oproti klasickým

  • Delší životnost - oproti klasické žárovce má LED žárovka až o 50 000 hodin delší výdrž.
  • Cena - i když jsou stále LED žárovky oproti těm klasickým dražší, investice do nich se bezesporu vyplatí. Klasickou žárovku seženete za cca 20 korun, její LED sestru za 99 korun. Vydrží vám ale mnohem déle, proto je jejich pořizovací cena zanedbatelná.
  • Téměř nerozbitné - všichni si asi pamatujeme, že nás babičky napomínaly, abychom nerozsvěceli a nezhasínali v rychlém tempu. Hrozilo totiž prasknutí žárovky. To se vám u LED žárovky nestane.
  • Bezpečné - LED žárovky mění elektrickou energii výhradně na světlo, nikoli na teplo, proto se nemusíte bát, že se o ni po zhasnutí popálíte.

Načítám