Hlavní obsah

Jak uchovávat ovoce a zeleninu? Jablka vždy zvlášť, okurku hned umýt a avokádo může do mrazáku

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Zakousnout se do křupavé mrkve, šťavnatého rajčete nebo sladkého jablka je potěšení. Bohužel některé druhy ovoce a zeleniny se rychle kazí. Tyto tipy vám pomohou vychutnat si čerstvé potraviny déle a minimalizovat plýtvání.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Jednou z nejčastějších chyb, která vede ke zkažení potravin, je dávání ovoce nebo zeleniny blízko k sobě. Jasně, dekorativní mísy na ovoce k tomu vybízejí, ale potravinám to neprospívá. Navíc by se měly plody skladovat zvlášť. Každý potřebuje jinou vlhkost a ovoce produkuje více ethylenu než zelenina.

Jak ovoce a zeleninu správně skladovat?

Základ je správný výběr. Pokud nechcete hned den po nákupu jídlo jíst, obloukem se vyhněte slevovým taškám s vyřazenými kusy ovoce a zeleniny. Ty jsou skvělé, ale jen k okamžité konzumaci. Listová zelenina by měla mít zářivou zelenou barvu bez ochablých nebo žloutnoucích míst. Když vybíráte kořenovou zeleninu, neměly by se na ní objevovat skvrny ani měkká místa. To samé platí i u ovoce. Když máte správně nakoupeno, je čas naučit se kouzlu skladování.

Jablka zabalte do mokré utěrky

Uchovávejte jablka v nezakryté misce a skladujte je mimo přímé sluneční světlo. Pokud chcete jejich trvanlivost prodloužit, umístěte je do chladničky. Zabalením celých jablek do vlhké papírové utěrky a následným vložením do plastového sáčku s otvory je můžete udržet čerstvá až šest týdnů. Jen si dejte pozor, abyste je neskladovali vedle jiného ovoce a zeleniny, protože produkují hodně ethylenu, díky čemuž nejen rychleji zrají, ale i se kazí.

Foto: Lolostock - Apex Studios, Shutterstock.com

Jablka potřebují být skladována odděleně od jiného ovoceFoto: Lolostock - Apex Studios, Shutterstock.com

Avokádo můžete i zamrazit

Nejlepší způsob, jak skladovat nezralé avokádo, je ponechat ho celé a umístit ho na pracovní desku. Obvykle vydrží čtyři až pět dní. Pokud ho nechcete konzumovat hned, doporučujeme koupit avokádo s nálepkou „k dozrání“. Pokud je avokádo již zralé, můžete ho umístit do lednice, kde se jeho zralost prodlouží.

  • Pokud nezvládnete sníst celé avokádo na posezení, odstraňte pecku, slupku a dužinu pokapejte citronovou šťávou. Takto připravenou půlku zabalte do potravinářské fólie a uložte do mrazáku.

Banánům je nejlépe na samotce

Pokud je nebudete jíst hned, kupte si banány, když jsou ještě lehce zelené, a uložte je daleko od ostatního ovoce. V ideálním případě by měly být banány skladovány při pokojové teplotě nebo kolem 14 °C. Chcete-li zpomalit proces dozrávání banánu, oddělte ho od trsu a jeho vršek zabalte do potravinářské fólie. Tím zabráníte společnému dozrávání banánů v trsu a snížíte množství uvolněného ethylenu.

Borůvky a jahody se rychle kazí

Balení s borůvkamijahodami mezi sebou mohou skrývat „černého pasažéra“. Plíseň se mezi tímto ovocem šíří velmi rychle, proto je před uskladněním projděte a vyhoďte plody, které nejsou krásné. Přendejte jahody nebo borůvky do plastové nádoby bez víčka a vyložte ji papírovou utěrkou, aby absorbovala přebytečnou vlhkost. Pak ji dejte na poličku v lednici – ne do šuplíku, protože je tam horší cirkulace vzduchu.

  • Abyste zabránili vzniku plísní, snažte se neoplachovat plody, dokud je nebudete připraveni sníst.

Mrkev zbavte všeho zeleného

I když je mrkev i se zelenou natí krásná, před uskladněním ji odřízněte (použít ji můžete třeba na pesto). Zabalte mrkev do suché papírové utěrky a uložte ji do vzduchotěsné nádoby nebo sáčku a umístěte do lednice. Mrkev umyjte až před tím, než ji budete konzumovat nebo z ní vařit.

Okurka se musí řádně umýt

Jakmile salátové okurky přinesete z obchodu, umyjte je a důkladně vysušte. Přebytečná voda přispívá ke kazivosti – proto je nenechávejte ani ve fólii z obchodu. Přesně to je důvod, proč se po pár dnech z okurky stane na okrajích kaše. Po umytí je zabalte do látky.

Foto: Undrey, Shutterstock.com

Okurky nenechávejte ve fólii a hned je umyjteFoto: Undrey, Shutterstock.com

Česneku nesvědčí sluníčko

Hlavy česneku skladujte na chladném a suchém místě s dostatkem cirkulace vzduchu. Dobře poslouží například košík na kuchyňské lince (mimo přímé slunce). Česnek je nejlepší uchovávat na místě s pokojovou teplotou. Pokud ho ale neplánujete do několik dní spotřebovat, umístěte jej do lednice.

  • Česnek můžete i zamrazit. Zvlášť pokud se vám na zahrádce tento rok urodilo a nevíte, co s ním. Takto skladovat se dají jeho celé hlavy, oloupané i nastrouhané stroužky.

Cibule a brambory potřebují tmu a chlad

Cibulebrambory by měly být skladovány na chladném tmavém místě. Pokud nedisponujete sklepem, vsaďte na krabici ve skříni. Rozhodně je ale neumisťujte do lednice, nedaří se jim tam, ztrácí na chuti i vitaminech. Pokud vám po krájení část cibule zbyde, nevyhazujte ji. Odkrytou stranu potřete máslem, zabalte do fólie a umístěte do lednice. Zabráníte tak vysychání i nežádoucímu pachu.

Načítám