Hlavní obsah

Jak skladovat bylinky přes zimu? Usušte, dejte do oleje, soli, octa nebo do chladu!

Foto: Thomas Klee, Shutterstock.com

Foto: Thomas Klee, Shutterstock.com

Kvapem se blíží doba, kdy už si čerstvé bylinky na zahradě ani za oknem v truhlíku neutrhnete. Proto je třeba myslet na jejich zimní skladování. Můžete je buď přesadit do květináčů a pěstovat je uvnitř, nebo je můžete sklidit a vybrat si pro vás nejvhodnější metodu, jak je zpracovat.

Článek

I když se běžně používané bylinky dají koupit celý rok čerstvé, stejně není nad ty, které si vypěstujete vlastnoručně. A takové je třeba po sklizni správně uskladnit!

Sušení bylinek

Základem je sušení bylinek a přitom je třeba dodržovat pár zásad:

  • Bylinky otrhejte nebo ostříhejte nejlépe dopoledne. Nemyjte je!
  • Hlavně výrazně aromatické bylinky sušte zvlášť, ne víc druhů společně.
  • K sušení jsou vhodné jen části bylinek, ty, které nejsou uschlé, napadené škůdci nebo nějakou chorobou.
  • Bylinky nesušte na přímém slunci – dejte je buď na tmavší, suché a větrané místo, nebo použijte sušičku.
  • Při přirozeném sušení je rozprostřete na čistý papír, můžete využít i speciální síta na sušení. Při sušení na vzduchu byste měli občas bylinky obrátit, zvlášť, pokud jsou v nich silnější místa, třeba květy nebo stonky.
  • Práci vám usnadní sušička, zvlášť ta s více patry. Usušíte v ní víc a nemusíte protřepávat. „Ideální je, když má elektronické ovládání s regulací teploty, aby bylo sušení co nejšetrnější. Při rovnoměrném vertikálním proudění vzduchu se ani nesmíchají chutě a vůně, když budete najednou sušit třeba plátky ovoce, zeleniny a bylinky,“ vysvětluje Jana Neuszerová, odbornice značky Gorenje. V sušičce lze také velmi snadno dodržet doporučenou teplotu sušení, což je maximálně 30-45 °C.
  • Že je bylinka suchá, poznáte podle toho, že listy při prohrábnutí šustí a při pomačkání se drolí. Stonky by se měly při dotyku lámat.
Foto: Kati Maria, Shutterstock.com

Bylinky při sušení rozložte a dejte na sušší, teplejší a dobře větrané místo a občas je překontrolujte a prohoďte nebo otočteFoto: Kati Maria, Shutterstock.com

Jak sušené bylinky skladovat?

  • Nasušené bylinky je nejlepší zavřít do vzduchotěsných a tmavých sklenic, které zajistí, že k nim nemůže vniknout ani vlhko, ani nebudou šisovat na světle. A v bezpečí budou i co se škůdců týče. To je asi ta nejlepší možnost, protože klasické jutové nebo plátěné sáčky propouští vlhkost.
  • Můžete je také zavařit do vakuovacích sáčků, ale až je otevřete, opět k nim může vlhko, takže byste je pak měli přesypat do zmíněných sklenic nebo plastových či kovových nádob.
  • Jednotlivé druhy skladujte zvlášť – výjimkou jsou směsi, které si vyrobíte pro konkrétní druh pokrmu. Dobře si je popište, protože někdy je těžké bylinky poznat, když jsou usušené.
  • Bylinky, byť sušené, byste měli skladovat maximálně dva roky, pak mohou přijít o aroma.

Bylinky můžete uskladnit v chladničce nebo mrazáku

„Čerstvé bylinky proberte a odstraňte jim tlející části. Pak je v mikrotenovém sáčku s dírkami vložte do přihrádky na zeleninu v lednici, nebo je můžete zamrazit v ledových kostkách s vodou či olejem,“ píše se v radách projektu Nekrm koš. To je v kostce návod na skladování bylinek v chladu, chcete podrobnosti?

  • Ne všechny bylinky mají rády chlad - například bazalka vám v mrazáku zčerná a ani v chladničce jí to nesvědčí. Naopak tymián, pažitka nebo třeba rozmarýn do chladničky klidně dejte, stejně jako třeba koriandr, petržel nebo kopr.
  • Do mrazáku můžete dát bylinky nasekané a v tvořítku na led, ale můžete je nechat zmrznout i rozložené na tácku a po zmrznutí přesunout po částech do zipových sáčků nebo krabiček.
  • Bylinky můžete ve formičkách na led mrazit zalité vodou, ale třeba i vývarem (proč jíst vývar při nemoci), olejem nebo rozpuštěným máslem.
Foto: Ahanov Michael, Shutterstock.com

Většinu bylinek můžete i zamrazit, ale třeba bazalce to nesvědčíFoto: Ahanov Michael, Shutterstock.com

Jak bylinky naložit do octa nebo soli

Čerstvé bylinky můžete na zimu i naložit – například do octa (třeba jablečného), do kterého se přenese jejich vůně a chuť, a pak je skvělý do zálivek na saláty, na kyselejší omáčky a podobně. Bylinky dobře omyjte a natrhejte nebo nakrájejte, naplňte jimi čistou a dobře uzavíratelnou sklenici asi do jedné třetiny a pak po okraj dolijte octem. Uzavřete a nechejte při pokojové teplotě asi měsíc stát. Pak přeceďte přes plátýnko, dejte do nové nádoby, uzavřete a skladujte v chladu a tmě. Místo octa můžete použít i olej, po měsíci stání přeceďte, přelijte do nové nádoby a dobře uzavřené dejte do chladničky.

Bylinky můžete uchovat i v soli. Omyjte je, osušte a nakrájejte najemno. Pak smíchejte se solí - na tři lžíce bylinek použijte lžíci soli – může být mořská i klasická kuchyňská. Směs upěchujte do malých skleniček až po okraj a zasypejte ještě vrstvičkou soli, kterou opravdu silně vtlačíte tak, aby v nich nebyl vzduch a obsah se nekazil.

Načítám