Hlavní obsah

Jak skladovat avokádo? Zralé v lednici, nezralé s banány a rozpůlené s peckou a citronem

Foto: RachenArt, Shutterstock.com

Foto: RachenArt, Shutterstock.com

Avokádo je velmi oblíbeným druhem ovoce, i když by ho podle chuti většina lidí zařadila spíš mezi zeleninu. Je lahodné, zdravé, ale je tak trochu umění si koupit to správně zralé a pak ho doma skladovat tak, abyste ho nemuseli brzy vyhodit.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Plod hruškovce přelahodného znáte pod názvem avokádo. A protože se může snadno stát surovinou pro výrobu sladkých i slaných pokrmů, je zdravé a k dispozici po celý rok, jeho obliba stoupá. Co byste měli vědět o tom, jak ho správně koupit, ale i skladovat?

Proč jíst avokádo?

Avokádo pochází z Mexika, ale známé a oblíbené je po celém světě - nejen díky variabilitě jeho použití, ale i kvůli tomu, že obsahuje vitaminy C, E, K, H, B3 a B5, ale i minerály, jako je draslík, hořčík, měď nebo fosfor. Jeho dužina je také plná tuku, jehož složení se podobá asi nejvíc olivovému oleji. Tento tuk je nejen zdravý, ale díky němu vás pokrm s avokádem zasytí.

A čemu avokádo prospívá? Má prý schopnost snižovat krevní tlak, podpořit zdraví jater a ledvin, stejně jako močových cest. Má také příznivý vliv na léčbu chorob kůže nebo sliznic a podporuje zdraví srdce.

Jen pro zajímavost – i když je pro člověka avokádo velmi zdravé, je jedovaté pro papoušky a neměli byste ho dávat ani psům a kočkám.

Jak poznat zralé avokádo

V obchodě se prodávají avokáda označená „ready to eat“, tedy určená na okamžitou konzumaci, a pak ta, která je potřeba nechat dozrát. Ta bývají tvrdá a mají světlejší slupku.

Zralé je po zmáčknutí měkké a slupka je tmavší, mnohdy až skoro černá. Když zralé avokádo rozkrojíte, jde třeba lehce oddělit od slupky a také pecku z něj dostanete docela snadno. Pozor ale – pokud jsou v dužině tmavé skvrny, slupka už je oddělená od dužiny a od stopky začíná tmavnout, je přezrálé a už se začíná kazit, takže je lepší ho vyhodit. Nepleťte si tyto hnědé skvrny s hnědnutím dužiny po rozkrojení - to je důsledek oxidace a na chuť nemá vliv.

Jak skladovat nezralé avokádo?

Tvrdé a nezralé avokádo můžete nechat při pokojové teplotě na míse s ovocem – ve společnosti jablek a banánů dozraje rychleji. Jestli potřebujete, aby dozrálo co nejdřív (třeba za dva dny), zavřete ho s jablkem nebo banánem do sáčku – toto ovoce produkuje etylen, díky kterému zrání avokáda uspíší.

Jak skladovat zralé avokádo?

Už měkké avokádo vložte do vzduchotěsné krabičky a dejte do chladu, tedy ledničky. Spotřebujte ho maximálně do tří dnů.

Foto: Ladanifer, Shutterstock.com

Nezralé avokádo skladujte při pokojové teplotě, společnost jablek a banánů uspíší zráníFoto: Ladanifer, Shutterstock.com

Jak skladovat rozpůlené avokádo

Spotřebovali jste jen polovinu avokáda a chcete druhou uchovat na jindy? Pak se v prvním kroku postarejte o to, aby dužina zbylé části nezačala hnědnout. To se děje kvůli oxidaci, tedy kvůli přístupu vzduchu. I když toto zhnědnutí nemá vliv na chuť a poživatelnost, nevypadá lákavě. Zabráníte mu tak, že avokádo zabalíte pečlivě do potravinové fólie, nebo vzduchotěsné krabičky. Rozhodně nechejte na této polovině slupku a pecku.

Prevencí hnědnutí je potřít dužinu avokáda citronovou nebo limetkovou šťávou a ochrání ho prý i cibule – když ji vložíte spolu s rozkrojeným avokádem do vzduchotěsné krabičky, měly by látky, které cibule vylučuje, oxidaci zabránit. Jen se připravte na to, že avokádo cibulí načichne, takže se pak hodí spíš do pomazánek, než na sladká jídla.

I takto ošetřenou a uloženou půlku avokáda spotřebujte co nejdřív, ideálně do tří dnů.

Lze avokádo zamrazit?

Avokádo lze skladovat i v mrazáku, ale nikoli celé – dužinu rozmačkejte nebo rozmixujte, přidejte asi lžičku citronové šťávy a zabalte tak, aby k ní nemohl vzduch. Takto připravené avokádo vydrží ve zmraženém stavu i několik měsíců.

Načítám