Hlavní obsah

Jak pít víno jako dáma? Sklenici držte za stopku, rtěnku utírejte, a když je vás víc, neťukejte si

Foto: KOTOIMAGES, Shutterstock.com

Foto: KOTOIMAGES, Shutterstock.com

Čeká vás slavnostní večeře nebo společenský raut, se kterým je spojená konzumace vína? Pak vězte, že držet sklenici za tělo, které upatláte prsty, nebude vaší nejlepší vizitkou. A svá pravidla mají i degustace.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Pryč jsou doby, kdy vám v restauraci servírovali bílé i červené víno do stejných ocejchovaných sklenic, které opláchly společně s půllitry na pivo. Dnes je úroveň podávání vína na mnohem vyšším stupni, a proto bychom měli umět správně nejen víno pít, ale také držet sklenici.

Správné sklenice na víno

„Dobrou restauraci poznáme na první pohled podle kvalitních sklenic. Dáváme přednost tenkostěnným číším na vysoké stopce, ve kterých víno vynikne a může plně rozvinout své ušlechtilé vlastnosti, barvu, vůni, ba i zvuk při přiťuknutí,“ vysvětluje odborník na etiketu Ladislav Špaček. Sklenice na víno se dodávají v různých tvarech a velikostech, ale zásady jejich správného držení se neliší.

Pokojová teplota pro červené víno

Šampaňské a sekt podáváme nejchladnější, kolem 6 °C, servírují se ve sklenicích tvaru tulipánu, klasické flétny stále více vinařů nahrazuje širšími číšemi,“ říká Špaček. Bílé víno se chladí na 8-10 °C a nalévá se do vysokých sklenic na štíhlé stopce. Pokud budete víno nalévat vy, nikdy nenaplňujte celou sklenici. Plní se vždy maximálně z poloviny. Červené víno má mít pokojovou teplotu. „Není to však 27 stupňů, myslí se tím tradiční teplota komnaty středověkého hradu, kde Karel IV. s Buškem z Velhartic ochutnávali první české burgundské, tedy mezi 16 a 18 °C. Toto víno podáváme ve vyšších a objemnějších sklenicích s uzavřenějším tělem. Vinaři rozlišují i nuance mezi číšemi na burgundské a bordeaux. Naléváme jen třetinu sklenice, aby zůstal prostor pro vůni vína,“ radí Ladislav Špaček.

Foto: siamionau pavel, Shutterstock.com

Při romantické večeři ve dvou si můžete přiťuknout, ale ne když je vás víc, jen se pozvedne číše, aby se neťukalo křížemFoto: siamionau pavel, Shutterstock.com

Rtěnku nenápadně setřete

Sklenici vezmete za večer do ruky mnohokrát, proto je dobré dbát o její čistotu. „Když vzdalujeme číši od úst, všimneme si, zda na jejím okraji neulpěly zbytky jídla nebo stopy rtěnky. Nenápadně je setřeme, a kdyby to nešlo, požádáme obsluhu, aby nám sklenici vyměnila,“ radí Ladislav Špaček. Sklenici vždy držíme za stopku. „Držením sklenice za tělo bychom nápoje oteplovali a zanechávali bychom na sklenici matné otisky prstů, sklenice by ztratila svůj lesk a víno jiskru, svoji důležitou charakteristiku,“ upozorňuje Špaček a dodává: „Červené víno můžeme držet nejvýš, je teplejší a vyzařování teploty lidské ruky mu tolik nevadí jako bílému. Číše na bílá vína držíme alespoň uprostřed stopky a sekty či šampaňské, nejchladnější, zcela dole.“

Jak pronést přípitek

Jinak si budeme připíjet na formální večeři a jinak na večeři v restauraci s přáteli. „Při formální večeři povstane jako první hostitel a pronese přípitek, přivítá hosty a popřeje jim příjemný večer. Jako druhý vstane hlavní host, pronese svůj přípitek a poděkuje za pohostinnost,“ vysvětluje pravidla Špaček. Při večeři s přáteli nebo obchodními partnery pak stačí přípitek vsedě. „Hostitel pozvedne číši a s pohledem do očí hostů popřeje všem příjemný večer. Při romantické večeři ve dvou si můžeme i přiťuknout, což ale vynecháme, když nás u stolu bude osm, abychom nemuseli stůl obíhat nebo se naklánět tak, že bychom si namočili kravatu do polévky,“ radí odborník na etiketu.

Sklenici držte za stopku a kružte

Určitě jste viděli, že někteří lidé se sklenicí vína krouží. Víření vína totiž umožňuje interakci kyslíku s vínem a tím uvolňuje aroma. Pokud jste ve víně nováčkem, jděte na to opatrně. Začněte držením sklenice za stopku. Kontrolovaným pohybem zápěstí jemně kružte vínem kolem sklenice tak, aby během víření pokrývalo celý vnitřní povrch. Následně k vínu rychle přivoňte a snažte se zachytit jeho aroma. Ve společnosti také dbejte na to, aby bylo množství vína ve vaší sklenici přibližně stejné jako u ostatních.

Foto: MaksLogvinov, Shutterstock.com

Víření vína zvýrazňuje jeho vůniFoto: MaksLogvinov, Shutterstock.com

Degustační sklenice neboli „óívéčko“

Chodíte na ochutnávky vín? Pak jste se setkali s jednou speciální sklenicí. Jedná se o sklenici degustační, známou také jako „óívéčko“. Její tvar do posledního milimetru určila Mezinárodní organizace pro révu a víno (Organisation International de la vigne et du vin, tj. OIV). Účelem této sklenice je sjednocení hodnocení vína napříč státy i světadíly. Používá se pro vína bílá, růžová i červená.

Pozor na parfémy

Pokud se chystáte na degustaci, nepřežeňte to s parfémem. Lidský čichový orgán dokáže při degustaci vína rozeznat širokou škálu vůní. Od citrusů až po vůni země. To však může pokazit člověk s parfémem, ať už jste jím vy nebo někdo jiný v místnosti. Podobný účinek jako parfém na čich mají na chuť žvýkačka či kouření.

Načítám