Hlavní obsah

Jak neplýtvat jídlem? Nenakupujte s prázdným žaludkem, vařte plné hrnce a slevy užívejte jen opatrně

Foto: bbernard, Shutterstock.com

Foto: bbernard, Shutterstock.com

Češi každý rok vyhodí milion tun jídla. Často přitom plýtvat ani nechtějí, ale vinou špatného skladování nebo neuváženého nákupu nestačí sníst vše, co si pořídili. Na co se zaměřit, aby suroviny či hotové pokrmy zbytečně nekončily v odpadkovém koši?

Článek

Také si vybavujete situaci před svátky, kdy má být v obchodech s potravinami zavřeno? Zákazníci se bojí, aby neměli „málo“, a tak nákupní vozíky plní jídlem – a často dost neuváženě. Výsledek? Někdy až polovina skončí zcela zbytečně v popelnici. Vše začíná už samotným nákupem, ale přestat plýtvat (a přitom i dost ušetřit) vám pomůže také správné skladování potravin a chytré zpracování.

1. Udělejte si jídelní plán

Určitě si vybavujete scénu z oblíbených Pelíšků, kdy na nástěnce visel jídelníček na celý týden. Úsměvné? Ano. Ale právě předem naplánovaný jídelníček je to, co ušetří potraviny i peníze. Nejlepší je vytvořit si plán na týden dopředu a zamyslet se, co bude k snídani, obědu či večeři. Z něho pak vyplyne nákupní seznam. Zkuste uvažovat tak, že když koupíte například brokolici a na jedno jídlo jí spotřebujete jen půlku, pak v témže týdnu zařadíte ještě jeden pokrm, kde využijete zbytek. Nebo uvařte víc brambor jako přílohu a druhý den z nich udělejte bramborové placky anebo třeba skvělé bramborové vafle.

2. Nenakupujte hladoví a bez seznamu

Předem připravený nákupní seznam vám pomůže, abyste si opatřili vše, co budete potřebovat, a zároveň si domů nepřinesete zbytečnosti. Další důležitá zásada? Do obchodu nikdy nechoďte hladoví! Odborníci zjistili, že pak do vozíku vložíte mnohem víc potravin, než když vyrazíte na nákup až po jídle. S prázdným žaludkem také častěji sáhnete po nezdravějších potravinách – chipsech, tyčinkách a sušenkách.

  • Seznam vám navíc umožní nachystat si potřebný počet ekologických sáčků na ovoce a zeleninu. A jestli se chystáte do obchodu bezobalových potravin, můžete si připravit i vhodné dózy například na luštěniny.

3. Dejte pozor na slevy a výhodná balení

V obchodech na zákazníky útočí slevy, výprodeje a různé akce. Než však podlehnete, měli byste se na chvíli zamyslet: „Opravdu to potřebuju? Vážně tolik kusů? A nezkazí se mi to náhodou?“ Možná to vypadá, že ušetříte, ale pokud například uzeniny v akci nestihnete sníst, stejně je vyhodíte, neušetříte ani korunu, a navíc přispějete k plýtvání.

Nenechte se zmást ani velikostí balení a všímejte si množství, za které platíte. Na cenovce u zboží zkontrolujte cenu za kilogram, za 100 gramů či za jeden kus a porovnejte je s podobným zbožím. Možná zjistíte, že sleva není nijak závratná.

Foto: Stock-Asso, Shutterstock.com

Bez seznamu na velký nákup nechoďte. Ušetříte peníze i čas a vyhnete se plýtváníFoto: Stock-Asso, Shutterstock.com

4. Skladujte potraviny správně

Při skladování potravin se vždy řiďte základními zásadami, které uvádí výrobce (v suchu, chladu apod.). Během uchovávání používejte vhodné obaly: nenechávejte například čerstvé pečivo dlouhodobě v mikrotenovém sáčku. Praktické je vakuování potravin, udrží déle čerstvé ovoce, zeleninu i maso. Mnohé suroviny, které právě nepotřebujete, jsou vhodné ke zmrazení – od ovoce a zeleniny přes chléb až po některé sýry a máslo. Můžete zmrazit i vejce.

Postup krok za krokem: Jak jednoduše zmrazit bylinky?Video: Proženy.cz

5. Vařte ve větším množství

Zní to trochu paradoxně, ale plýtvání můžete zamezit také tím, když se naučíte vařit větší množství jídla najednou. Ušetříte navíc i dost času a práce. Při přípravě totiž spotřebujete již nakoupené suroviny (a ty se nestačí zkazit) a co nesníte jeden den k večeři, si vezmete druhý den jako oběd do krabičky. Pořiďte si kvalitní dózy, do kterých jídlo naporcujete a uložíte do ledničky. A když nestačíte vše včas sníst, nebojte se krabičky zamrazit. Budete vědět, že máte doma po ruce připravené jídlo, a možná se tak vyhnete neplánovaným „hladovým“ nákupům. Jen si dávejte pozor, o jaký pokrm jde, protože některé potraviny do mrazáku nepatří, například vařené brambory či těstoviny.

6. Mějte přehled o zásobách

Aby se vám zbytečně nehromadilo množství surovin, které nestačíte využít a mohou se zkazit, je důležité vědět, co máte doma ve špajzu k dispozici. Nezapomínejte, že i rýže, luštěniny, mouka a další trvanlivé výrobky mají lhůtu pro spotřebu. Platí to samozřejmě i o potravinách v chladničce. A především se vždy držte jedné zásady: Nakupujte jen tolik, kolik sníte!

Související témata:
Plýtvání potravinami

Načítám