Hlavní obsah

Co je nejlepší na skvrny? Těchto 7 přírodních zázraků. Vsaďte na citron, sluníčko, jedlou sodu i sůl!

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Se skvrnou na oblečení se čas od času setká asi každý. A nemusíte být zrovna malé dítě, které se pokecá snad při každém jídle. Máme pro vás několik osvědčených tipů, jak se nežádoucích skvrn z oblečení zbavit. Společným jmenovatelem je rychlost. S čištěním tedy neotálejte a zasáhněte dřív, než flek stačí zaschnout!

Článek

Mezi špatně odstranitelné fleky patří stopy po banánech, jahodách, borůvkách nebo po červeném víně. Zrovna tak vám dá ale zabrat zbavit se šmouh od krve, trávy či rtěnky. Ve všech případech jako první pomoc platí: Prádlo okamžitě namočte do studené vody a poté, stejně jako naše babičky, použijte přírodní „běliče“. Které to jsou?

1. Citronová šťáva a slunce

Pravý přírodní zázrak! Ne nadarmo se říká, že nejjednodušší řešení je to nejlepší. Citronová šťáva působí jako přírodní bělidlo a k prádlu je mnohem šetrnější než chemické běliče. Čerstvou citronovou šťávu naneste na skvrnu a prádlo pak nechte uschnout na slunci. Touto metodou se zbavíte například zažloutlých skvrn od potu v podpaží bílého trička a také skvrn od trávy či borůvek.

2. Jedlá soda

Univerzální pomocnice! Nejen jako první pomoc při pálení žáhy, ale také na odstranění skvrn z prádla se hodí jedlá soda. Smícháním sody s vodou vznikne pasta a tu pak aplikujte na skvrnu. Nechte působit několik hodin, z oblečení vyklepejte a prádlo vyperte v pračce. Touto pastou ze sody odstraníte například zaschlé skvrny od potu.

Foto: Luis Echeverri Urrea, Shutterstock.com

Jedlá soda dokáže vyčistit i skvrny od potuFoto: Luis Echeverri Urrea, Shutterstock.com

3. Bílý ocet

Běžný kuchyňský ocet je v domácnosti velký pomocník, ale na úklid a odstraňování různých neplech se vám ještě víc hodí bílý ocet, s jehož pomocí nejen vyčistíte skvrny, ale také uklidíte skoro celý byt. Stačí, když před praním namočíte skvrnu do octa, a uvidíte, že po vyprání bude oblečení jako nové. Tento ocet navíc osvěžuje tkaniny, funguje jako přirozený bělicí prostředek na zašedlé prádlo a dá se použít i jako aviváž.

4. Sůl je nad zlato

Už ve známé pohádce se praví: Sůl nad zlato. A platí to nejen v kuchyni, ale také v případě čistého prádla. Postup je jednoduchý. Flek pokropte vodou, zasypejte solí a nechte působit. Potom setřete, dejte oděv do pračky a vyperte. Touto metodou odstraníte skvrny od červeného vína, krve, řepy nebo džusu.

5. Alkohol

Možná ji máte někde doma a ani nevíte, co všechno umí – tedy kromě toho, že si s ní můžete přiťuknout na zdraví. Řeč je o vodce, která dokáže skvěle odstranit skvrny od inkoustu, ovoce nebo třeba od kečupu. Na místo, kde je flek, dejte z rubu savý papír (piják) a polijte vodkou. Nechte 15 minut působit a poté vyperte.

6. Mouka

Nejen do buchet, ale i na fleky! Mouku má doma snad každý. Ne ale každý ví, že ji může použít nejen na pečení, do jíšky a na obalování řízků. Mouka totiž do sebe dokáže natáhnout tuk a tím odstranit mastné skvrny. Nasypejte ji na flek, nechte 15 minut působit a poté ji vyklepejte nebo vyluxujte. Postižené místo přelijte vlažnou vodou, zasypejte práškem na praní, chvíli nechte účinkovat a poté dejte vyprat do pračky.

7. Brambory

Podle staré babské rady prý lze na skvrny od špenátu použít klasickou syrovou bramboru. Stačí ji jen rozkrojit a přejíždět po skvrně tak dlouho, dokud nezmizí. Potom je dobré oděv vyprat. Skvělý čisticí prostředek je také voda z brambor.

6 tipů, jak odstranit různé skvrny z oblečení

  • Žvýkačku z oblečení odstraníte pár kapkami odlakovače na nehty nebo zamrazením oděvu.
  • Díky zamrazení se dají odstranit i fleky od čokolády.
  • Skvrny od rtěnky a make-upu lze úspěšně odstranit pomocí kysličníku: potírejte je vatičkou namočenou v peroxidu a oděv poté vyperte. Proč mít doma peroxid?
  • Na tričko ušpiněné kakaem vylijte horké mléko a jemně vklepávejte, nakonec hoďte do pračky a vyperte.
  • Červené víno lze z oděvu odstranit také tak, že místo polijete vínem bílým, následně posolíte a necháte působit, bavlněné oděvy lze také převařit v mléce.
  • Skvrny od vajíček odstraníte tak, že prádlo namočíte do vlažné vody s glycerinem asi na 30 minut a poté vyperete.

Načítám