Hlavní obsah

Jak mít v životě úspěch? Zásadní věci, které dělí úspěšné od neúspěšných. Talent a píle zdaleka nestačí

Foto: PeopleImages.com - Yuri A, Shutterstock.com

Foto: PeopleImages.com - Yuri A, Shutterstock.com

Úspěch všeho závisí na vytrvalosti, řekl Buddha. A je to tak. Sama o sobě však vytrvalost nestačí. Lidé, kteří v životě dosáhli výraznějších úspěchů, mívají hodně dalších společných znaků. Uhodnete, které to jsou?

Článek

Nedávno proběhlé olympijské hry přinesly i mnoho krásných příběhů a důkazů, že lidé, kteří se nevzdávají, často zvítězí i přes nepřízeň osudu. Zářným příkladem je americká gymnastka Simone Biles, která v Paříži vybojovala tři zlaté a jednu stříbrnou medaili. Její fenomenální výkony nadchly svět, přičemž před třemi roky, kdy olympiádu v Tokiu úplně vzdala, by na ni sázel jen málokdo. Ona se ale dokázala z vleklých zdravotních i psychických problémů úplně dostat a znovu získala vrcholnou formu. Štěstí? Spíš nesmírná dřina, odhodlání – a již zmíněná vytrvalost.

Jak dosáhnout úspěchu?

Právě odhodlání zvítězit bývá základním rozdílem, který dělí úspěšné od neúspěšných. Víra, že se podaří vše, co si umanete. „Úspěch není většinou výsledkem talentu nebo štěstí, ale hlavně vytrvalosti a schopnosti se nevzdávat a překonávat překážky. Nestačí si přitom pouze stanovit cíl, také je důležité si uvědomit, proč jej vlastně chcete dosáhnout, co vás pohání a motivuje,“ říká Dominik Benda, psychoterapeut z platformy Hedepy. A dodává, že je to důležité hlavně ve chvílích, kdy se vám nedaří. Je také vhodné stanovit si konkrétní kroky a dílčí úkoly, které je potřeba na cestě k cíli splnit. Ideálně tak, aby byly co nejsnáze dosažitelné. A jak na to konkrétně?

1. Hrajte, abyste vyhráli

Jedna ze zásad, které se doporučují v programech zaměřených na poznání, co je pro úspěch nejdůležitější, je shrnuta do lakonické věty: Když střílíte ke hvězdám, zasáhněte alespoň Měsíc! Co znamená, je nasnadě. Nebojte se dávat si velké cíle, ale radujte se i z těch malých. Úspěšní hrají vždy tak, aby vyhráli. Neúspěšní se snaží pouze neprohrát…

2. Uvědomte si, co opravdu chcete

Základem každého vytyčeného cíle je jasná definice. Co je pro vás opravdu důležité? Postup v práci, vysněná exotická dovolená, vlastní byt? Hlavním důvodem, proč lidé často nezískají to, co chtějí, je, že vlastně pořádně nevědí, co by to mělo být. Ve chvíli, kdy si uvědomíte, po čem bažíte nejvíc a co považujete za svůj úspěch právě vy, je už pak o dost snadnější si za tím jít.

Foto: kitzcorner, Shutterstock.com

Vysněná exotická dovolená? Je to pro vás symbol vašeho úspěchu na životní cestě? Směle do toho!Foto: kitzcorner, Shutterstock.com

3. Nebojte se selhání

Historie je protkána příběhy lidí, kteří stokrát selhali, nakonec ale zvítězili. Bez Edisonova odhodlání bychom možná dodnes svítili petrolejkami. A tušili jste, že Henry Heinz, slavný „pan Kečup“ ještě předtím, než rozjel svůj milionový byznys, zkrachoval při podnikání s okurkami a octem a kvůli následné depresi ani nemohl vstát z postele? Ale dokázal se vzchopit a za pár let už velel nové společnosti čítající 6 000 zaměstnanců a 25 továren.

Ostatně něco podobného se stalo i Stevu Jobsovi, když ho správní rada vyhodila v roce 1985 z Applu. „Ukázalo se, že to bylo to nejlepší, co se mi mohlo stát. Možnost být znovu nepříliš si jistým začátečníkem mi umožnila vstoupit do jednoho z nejkreativnějších období mého života,“ řekl pak v roce 2005.

4. Poznejte sami sebe

Každý člověk je jedinečný. Někomu se nejlépe pracuje brzy ráno, jiný je zase nejproduktivnější pozdě v noci – a je dobré se tomu podvolit. „Znát dobře sám sebe, svoje potřeby, schopnosti i limity považuji za nejdůležitější,“ říká Dominik Benda. Některým lidem vyhovuje plnit si úkoly průběžně, jiní ze sebe nejvíc vydají až pod hrozbou blížícího se deadlinu. „Většinou moc nefunguje, když se snažíte násilně přeučit způsob práce nebo napodobovat ostatní. Naopak, měli byste umět přijmout to, co je pro vás přirozené a příjemné, a toho pak naplno využít,“ doporučuje psychoterapeut.

Načítám