Hlavní obsah

Jíte hůlkami? Je to zdravější, ale musíte vědět, jak na to

Foto: smspsy, Shutterstock.com

Foto: smspsy, Shutterstock.com

Chcete umět dobře používat jídelní hůlky, které jsou typické pro východoasijskou kuchyni? Mají tisíciletou tradici, a ačkoliv se může zdát, že osvojit si techniku konzumace s hůlkami je téměř nemožné, stačí trocha cviku a trpělivosti a zvládnete to na jedničku.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Jídelní hůlky mají svůj počátek v Číně zhruba před 5000 lety. Pochází prý z doby, kdy se jídlo vařilo ve velkých kotlích pro velký počet lidí a mnozí nedočkavci si ulomili větvičku, se kterou z kotle vyjídali jídlo. Postupem času k větvičce přidali druhou a první verze jídelních hůlek byla na světě!

V Číně se nazývají „kuaizi“, v Japonsku jim říkají „haši“. Mimo Čínu s nimi jedí také na Tchaj-wanu, v Japonsku, Koreji nebo ve Vietnamu. Jejich používání je ale oblíbené po celém světě.

Misky si přidržujte u úst

Jíst pomocí jídelních hůlek není zdaleka tak složité, jak se na první pohled zdá. Pokud si rádi pochutnáváte na východoasijské kuchyni, pak vás určitě láká nahradit klasický příbor jídelními hůlkami. Ale jak na to? „Uchopíme jednu hůlku tak, že ji opřeme o jamku mezi ukazováčkem a palcem pravé ruky, střed hůlky spočívá na vnitřní straně prsteníku. Druhou hůlku sevřeme mezi ukazováček a prostředník, z druhé strany ji stlačuje palec. Spodní hůlka zůstává nehybná, horní hůlkou pohybujeme a tak nabíráme hrudky rýže, masa a zeleninu,“ popisuje způsob stolování hůlkami Ladislav Špaček.

Dodává, že to, co je u evropského stolování nepřípustné, tedy zvedat nádobí k ústům, je v japonské nebo čínské restauraci nezbytné. „Misky si přidržujeme u úst, velké kousky masa nebo zeleniny, které neseme hůlkami k ústům, můžeme ukusovat a vracet do misek nebo na talíř,“ doplňuje Špaček.

Co s hůlkami dělat a nedělat

Stejně jako u příborů také u hůlek platí nejrůznější zásady pro slušné stolování. „V žádném případě s hůlkami v rukou na nikoho neukazujeme. Nezapichujeme je do jídla, už vůbec ne směrem dolů, to je symbol smutku. Nechat jídelní hůlky v misce rozevřené do tvaru písmene „V“ je nezdvořilé (tvar „V“ je považován za symbol smrti). Hůlky vždy pokládáme rovnoběžně a nekřížíme je, vysvětluje Ladislav Špaček. Hůlky se ani neolizují, nepoužívají se k přisouvání nádobí ani misek na talíři.

Foto: Kzenon, Shutterstock.com

Hůlkami jídlo nabírejte, v žádném případě je do jídla nezapichujte.Foto: Kzenon, Shutterstock.com

Ze společné mísy nenabírejte pokrm hůlkami, kterými jíte

I když se nám může zdát, že čínské stolování je až příliš uvolněné, hygienická pravidla platí stejná jako u nás. „Ze společné mísy si nemůžeme nabrat pokrm hůlkami, kterými jíme. Buď dostaneme servírovací hůlky, nebo u nás běžný překládací příbor. Jednoznačně platí, že pokud jste už hůlky měli jednou v ústech, do společné mísy nepatří,“ radí mistr etikety.

Pravá čínská kuchyně je údajně na Tchaj-wanu

„Když Čankajšek opouštěl v roce 1949 kontinentální Čínu a ustupoval na Tchaj-wan, vzal s sebou to nejcennější, co Čína měla: poklad císařského paláce a nejlepší kuchaře. Obyvatelé Tchaj-wanu tvrdí, že pravá čínská kuchyně je jen u nich. Číňané stolují na naše poměry dost živelně, sklánějí hlavu málem až do misky, misky zvedají k ústům, vydávají zvuky u nás považované za nepřijatelné, ukusují kousky masa z hůlek, polévka se podává až na závěr a obsahuje kousky slepice s peřím, prý aby byl důkaz, že jde o vývar ze skutečné slepice. Před sebou má každý malý koflík na čaj, ten číšník dolévá neustále a z velké výšky. Málokdy se trefí…,“ uzavírá čínské stolování Ladislav Špaček.

Jídelní hůlky a materiál

Původní dřevěné a bambusové hůlky prošly vývojem a dnes existují ve stovkách variant. Z materiálů se používá např. slonovina, zvířecí kosti (rohovina), drahé kameny, zlato, stříbro, bronz, železo, olovo, slitina, nejrůznější vzácné materiály a mnohé další (plasty nebo třeba korály). Všechny materiály jsou často zdobeny různě barevnými rytinami, básněmi nebo malbami.

Kvalitní dřevěné hůlky bývají opatřeny lakem, který je chrání před vlhkostí a kyselinami z jídla.

Načítám