Hlavní obsah

Jak dlouho vydrží víno po otevření? Poradíme vám, kdy ho ještě pít a kdy už vylít

Foto: Leonid Sorokin, Shutterstock.com

Foto: Leonid Sorokin, Shutterstock.com

Pokud otevřete lednici a váš pohled utkví na poloprázdné lahvi chardonnay, která už pomalu sbírá prach, zajisté vás napadne otázka, jestli je víno ještě pitelné. A to ani nemluvíme o otevřené lahvi „nějakého červeného“, ze které jste vařili před několika týdny. Vypít, nebo vylít?

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Než se pustíme do toho, jak dlouho konkrétní vína zůstanou lahodná nebo aspoň pitelná, je důležité pochopit, že víno má svůj životní cyklus. Když je víno v lahvi, prochází po otevření procesem mikrooxygenace, kde malé množství kyslíku proniká uzávěrem a začíná pomalu zrát a rozkládat organické molekuly vína. „Jakmile se víno otevře a dostane se do kontaktu se vzduchem, začíná proces jeho okysličování a rychlého stárnutí. Uvolňují se aromatické látky. Oxidace vína je stejná chemická reakce jako například zhnědnutí rozkrojeného jablka,“ přirovnává proces hlavní sommelierka Bohemia Sekt Denisa Kolaříková. Kyslík sice snižuje tříslovitost, ale mění aroma a klesá množství chuťových tónů typických pro jednotlivé odrůdy.

Jak zajistit, aby otevřené víno vydrželo déle

První věc, kterou můžete udělat, aby víno vydrželo déle, je omezit jeho vystavení kyslíku. Skladujte víno vzduchotěsně, pokud si ponecháte originální uzávěr, ujistěte se, že je korek zasunut co nejhlouběji zpět do lahve nebo že je šroubovací uzávěr zcela utažený. „Oxidaci urychluje vysoká teplota a také velikost hladiny, na kterou vzduch působí. Ve džbánku se širokým hrdlem nebo ve skleničce je tedy oxidace rychlejší než v otevřené úzké lahvi. Pokud chceme zpomalit proces oxidace, musíme použít vakuovací špunt nebo je také možné víno přelít do co nejmenší uzavíratelné lahve,“ radí sommelierka Denisa a pokračuje: „Tu pak vložíme do lednice, avšak nikdy ne do mrazáku! Průhledné lahve je navíc vhodné ještě obalit kvůli světlu ubrouskem.“

Foto: New Africa, Shutterstock.com

U vína záleží i na nádobě, ve které ho skladujeteFoto: New Africa, Shutterstock.com

Jak dlouho vydrží různé druhy vín?

Šumivá vína

  • Šumivá vína, jako je šampaňské, cava a prosecco, mají nejkratší dobu „životnosti“. Jakmile otevřete lahev, tlak se rozptýlí a víno rychle ztratí bublinky. Zátka na šumivé víno může pomoci udržet víno čerstvé jeden den, ale doporučujeme pít „bubliny“ v den otevření.

Bílá vína

  • Bílá vína s vysokou kyselostí, jako ryzlink, pinot grigio a sauvignon blanc, vydrží v lednici po otevření až pět dní. Bílá s nižší kyselostí vydrží v dobré kondici přibližně 3-4 dny. Víno s vyšší kyselostí přenesené do vzduchotěsné nádoby může vydržet až týden.

Červená vína

  • Červená vína s nižším obsahem taninů, jako je třeba merlot, vydrží 2-3 dny. Vína s vyšším obsahem taninů, jako cabernet sauvignon či syrah, mohou vydržet až pět dní, pokud jsou správně skladována.

Růžová vína

  • Růžová vína závisí na několika proměnných, včetně odrůdy hroznů a stylu výroby. Růžová vína s vyšší kyselostí nebo taniny vydrží až týden, pokud jsou dobře uzavřená a chlazená. Hledejte růžová vína z chladnějších regionů, ta mají přece jen životnost delší.

Do skleničky ne, ale do omáčky stačí

„Jsem zastáncem toho názoru, že pokud si na vínu nepochutnáte ve skleničce, není dobré ho již ani dávat do jídla. Ač třeba pokrm následně budete vařit, a tedy úprava nad bodem varu zajistí zničení potencionálních nepříznivých složek a chutí, stejně víno ovlivňuje konečnou chuť a i třeba barvu a konzistenci například výpeku a celkově pokrmu,“ doplňuje Denisa Kolaříková.

Načítám