Hlavní obsah

Horor jménem veřejné WC. Prkénko papírem neobkládejte a místo podřepu si klidně sedněte

Foto: JJFarq, Shutterstock.com

Foto: JJFarq, Shutterstock.com

Nikdo je nemá rád, ale minimálně během dovolených se bez nich obejde málokdo. Řeč je o veřejných záchodcích, útulném domově pro miliony bakterií. Zadržujeme na nich dech, čuráme v podřepu, obkládáme si prkénka papírem a podobně. Je tohle ale ta správná cesta? A máme se opravdu čeho bát?

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Na odpočívadlech, benzinkách, plážích, koupalištích, v restauracích či ve městech. Splachovací i ty suché. Relativně čisté, snesitelné, ale také doslova děsivé. Svět veřejných toalet je prostě pestrý a stát se v něm může leccos.

Čeho je třeba se obávat a z čeho naopak strach mít nemusíte? A jak zdravotní rizika snížit na minimum i bez čurání v podřepu?

Tohle na veřejném WC (ne)chytíte

Začneme dobrou zprávou. Jestli se na veřejných záchodech něčeho bát nemusíte, jsou to pohlavní choroby. „Riziko přenosu pohlavně přenosných chorob z prkénka je minimální, téměř žádné, protože jejich původci na vzduchu nepřežijí,“ píše na svém instagramu gynekoložka Kamila Žižková. Tedy pokud si samozřejmě nedopřejete na toaletách nechráněný a rizikový sex, což je ale věc, kterou má na veřejných záchodech chuť dělat snad jen šílenec. A i v tom případě není zdrojem nákazy toaleta, ale váš sexuální protějšek.

Rozhodně to ovšem neznamená, že by byly veřejné toalety bez zdravotních rizik. Je tam vlhko, mokro a teplo, takže milionům bakterií se tam skutečně velmi dobře bydlí. A vzhledem k tomu, že podle americké organizace CDC (Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí) obsahuje pouhý jeden gram lidských výkalů až bilion choroboplodných zárodků, je čeho se bát. Klasika, kterou si ze záchodu můžete odnést, je žloutenka typu A (ne nadarmo se jí říká nemoc špinavých rukou). A pak E. coli, salmonellazlatý stafylokok – tři bakterie, které se na veřejných WC vyskytují nejhojněji. Způsobují průjmy (mnohdy opravdu závažné), nevolnosti, v případě stafylokoka i kožní infekce, záněty dýchacích cest, horečky, bolesti v krku, v těžkých případech i sepsi organismu.

Záchodové prkénko jako největší strašák?

Většina lidí předpokládá, že největším semeništěm bakterií je záchodové prkénko, ale je to jinak. Mnohem rizikovější jsou místa, jichž se dotýkáme rukama, nikoli pozadím – takže kliky, kohoutky u umyvadel, odpadkové koše, splachovadla a podobně. Právě naše ruce totiž roznášejí bakterie všude možně!

A některá „bezpečnostní“ opatření týkající se prkének jsou dokonce až kontraproduktivní. Třeba již zmiňované obkládání papírem. „Obkládat prkénko papírem nedává smysl, na papíře bakterie drží snáz,“ tvrdí Kamila Žižková. Důležitější než si na prkénko nesedat je nedotýkat se ho rukama.

Šťastným řešením není ani balancování nad mísou. „Močení v podřepu sice posiluje hamstringy, ale neuvolní se pánevní dno a nemusí dojít ke kvalitnímu a úplnému vyprázdnění. Zadržená moč zvyšuje riziko vzniku infekce, ale lepší než nic,“ dodává Žižková.

Zaměřeno na ruce

Jak jsme řekli, největší riziko vlastně představují vaše ruce, respektive místa, na něž sahá mnoho lidí včetně vás. Vy se dotknete „infikované“ kliky, pak třeba svého nosu, oka, úst… A bakterie mají volný vstup do vašeho těla.

Tohle jsou tedy opravdu důležitá pravidla, která byste na všech veřejných toaletách měli striktně dodržovat.

  • Dotýkejte se minimálně – Čím méně věcí na WC osaháte, tím lépe. Na kliky, splachovadla, kohoutky u umyvadla a podobně sahejte buď přes kapesník, nebo to zkuste loktem.
  • Důkladně si myjte ruce – Mýdlo je samozřejmost, ale také horká voda, nikoli studená. Ideálně pak ještě dezinfekční gel a hlavně, opět opakujeme, po umytí rukou už se ničeho nedotýkejte.
  • Ruce si usušte – Nejen umyté, ale i důkladně suché ruce by měly být samozřejmostí. „Bakterie lépe ulpívají na vlhkých rukách, proto je vhodné je osušit. Hygieničtější volbou jsou papírové ručníky, fukary bakterie rozfoukají po celé místnosti a drží se v nich vlhkost. Velký špatný jsou látkové ručníky, i ty, co se rolují, ty raději na veřejných WC nepoužívat,“ upřesňuje Žižková.
  • Na WC jen s tím nejnutnějším – Kabelka, mikina, bunda, telefon v ruce. Nic z toho na záchodě nepotřebujete, tak to tam sebou neberte. K čemu vám jsou umyté ruce, když v nich pak držíte kabelku, kterou jste si třeba odložily na podlahu plnou bakterií či na umyvadlo.
  • Vždy připraven(a) – Na veřejných toaletách musíte počítat s tím, že tam leccos může chybět. Papírové kapesníčky, vlhčené ubrousky, dezinfekční gel, to jsou věci, které byste měli mít vždy u sebe.
  • Ohleduplnost – Tohle není ani tak pravidlo jako spíš prosba. Chovejme se na veřejných záchodcích podobně jako na těch doma, snažme se tam udržovat čistotu, dodržovat základní pravidla slušného chování, a když už se nějaká ta „nehoda“ stane, ukliďme si po sobě.

Načítám