Hlavní obsah

Hledáte kytku do koupelny? Těmhle druhům nevadí stín a vlhko přímo milují

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Do koupelny, kde bývá vyšší vlhkost a často i špatný přístup venkovního světla, se rostliny vybírají špatně. Chcete-li, aby byly okrasou místnosti, ale netrápilo je málo slunce nebo plísňová nákaza z vlhka, vybírejte rostliny, které dobře snášejí stín a vlhkost.

Článek

Pokojové rostliny mají svůj význam v každé místnosti. Zkrášlují, pomáhají zlepšovat kvalitu vzduchu a vytváří příjemné, klidné a domácké prostředí. Ne všechny se ale hodí do stinných míst nebo místností, kde je zvýšená vlhkost, jako je třeba kuchyň nebo právě koupelna. Kterým se bude dařit i tam?

1. Bambus miluje vlhko

Bambus je oblíbenou pokojovou rostlinou, která vnáší do domu štěstí a harmonii. Sám je přitom velmi nenáročný, vyhovuje mu i slabé osvětlení a snese opravdu vysokou vlhkost. Není divu, vždyť se přirozeně vyskytuje v tropických a subtropických oblastech Asie. Do koupelny je ideální volbou.

2. Zlatý pothos vyčistí vzduch

Pothos epipremnum neboli zlatý pothos je skvělý, pokud hledáte rozložitější rostlinu, která se pne celou místností. Liánovitá pokojovka se rychle rozroste i při nedostatku světla, vysoká vlhkost jen podpoří její růst. Zeleň listů dodá místnosti klidnou a svěží náladu, navíc výborně pročišťuje vzduch.

3. Tchynin jazyk je nezničitelný

Tchynin jazyk je pokojovka i pro nezkušené pěstitele. Velmi praktická rostlina dokáže přežít i v nevhodných podmínkách a žádá si jen minimální údržbu. Navíc se vám odvděčí lepším ovzduším. Vzduch dokáže zbavit i nebezpečných toxinů, jako je formaldehyd nebo benzen. Její dužinaté a vzpřímené listy dodají místnosti nádech elegance.

4. Toulcovka potěší bílými květy

Do koupelny si můžete vybrat i kvetoucí rostlinu, které dodá místnosti čistý a luxusní nádech. To splňuje například toulcovka, kterou můžete znát i pod názvem lopatkovec, mírové lilie nebo spatifylum. Nevadí jim nedostatek slunečního svitu ani vysoká míra vlhkosti. I jejich listy pomáhají čistit vzduch v místnosti, zbavují ovzduší plísní a alergenů.

5. Zelenec vyhovuje zapomnětlivcům

Chlorophytum comosum, česky zelenec, je svou odolností velmi známý, snese široké rozmezí podmínek, včetně vysoké vlhkosti a slabého světla. I zelenec patří mezi rostlinné čističky vzduchu. Odolá dokonce i nepravidelné zálivce, je tedy ideální pro zapomnětlivé.

6. Břečťan změní koupelnu v oázu

V polostínu a nadměrné vlhkosti se bude dařit i břečťanu. Rychle rostoucí, popínavá rostlina změní vaši koupelnu v zelenou oázu a příjemně osvěží vzduch.

7. Kapradiny zbaví vzduch vlhkosti

Pro kapradiny je vysoká vzdušná vlhkost doslova balzám. Pořiďte si například nephrolepis neboli ledviník nebo asplenium, česky sleziník, těm vyhovuje i pološero.

Živé rostliny v koupelně podpoří čistý a svěží ráz prostoru, současně ale mohou rozbít jeho sterilní atmosféru. Jejich listy navíc pohlcují vzdušnou vlhkost, čímž pomáhají předcházet vzniku plísní. Fungují také jako čistička vzduchu, dokážou vstřebat dokonce i toxiny v ovzduší, což se v místnosti, kde používáte parfém, lak na vlasy a jiné spreje rozhodně hodí.

Načítám