Hlavní obsah

Generace Z má málo sexu. Proč? Nepijí, pomalu dospívají a bojí se

Foto: Milan Ilic Photographer, Shutterstock.com

Foto: Milan Ilic Photographer, Shutterstock.com

Není jim víc než třicet, nejmladším z nich je kolem 14 let. Tvoří asi 30 procent populace a jsou vlastně v nejlepším věku. Měli by si užívat, řádit, experimentovat se životem i láskou. Ale sex generaci Z moc nezajímá! Proč?

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Generaci Z se také říká internetová generace či děti nového tisíciletí. Jde o jedince narozené od druhé poloviny 90. let do zhruba roku 2010. Buď tedy dospívají, ale řada z nich je v tom nejlepším věku – již dospělí, ale bez větších závazků, svobodní, mnozí ještě se statusem studenta.

Základní informace o generaci Z

Narodili se do online doby. S internetem, mobily, tablety a sociálními sítěmi nejen umí zacházet, ale jsou v podstatě neustálou součástí jejich životů. Díky generaci Z (a jejich zájmům) vznikly platformy typu Netflix či HBO, díky nim se počítačové hry přesunuly z monitorů do virtuální reality, zájem generace Z o technologie je velký, a proto se firmám a společnostem vyplácí investovat a rozvíjet ho.

Ale pozor, generace Z nežije mimo realitu, naopak je to, čemu říkáme uvědomělá. Víc přemýšlí o životě a o tom, co od něj chtějí. Nedává jim smysl celý život prosedět v kanceláři obří korporátní společnosti, jen aby měli hezký dům a jednou za rok jeli na luxusní dovolenou. Generace Z jsou ti, kteří doopravdy rozjeli digitální nomádství, a jsou důkazem, že kloubit život s prací je nejen možné, ale i zdravé. Díky nim se víc a víc mluví o psychickém zdraví, ale i o klimatických změnách a ekologii. Generaci Z nezajímá jen dnešek, ale i zítřek.

Sexu moc nemají

Vzpomínáte, jak vypadal váš život, když vám bylo „náct“, dvacet a pak něco lehce přes dvacet? To byla jízda – večírky, nekončící zábava, nezávazné randění, sex. Tak na tohle u generace Z zapomeňte, zajímají se o kdeco, ale o sex moc ne. „Mají mnohem méně sexu a mnohem menší počet sexuálních partnerů než jejich rodiče či prarodiče,“ říká britská expertka na sex a vztahy Tracey Cox. Litovat je ale není třeba, důvody, které je k tomu vedou, jsou vlastně v pořádku.

1. Dospívají pomalu

Děti nového tisíciletí nespěchají, dospívají pomalým tempem. Déle studují, studia prokládají cestováním, později si pořizují vlastní bydlení, usazují se v partnerském vztahu, zakládají rodiny. „Částečně je to proto, že lidé žijí déle než dřív. Pokud věříte, že ve svých 90 letech budete stále zdraví, cítíte méně paniky, že je nejvyšší čas se do všeho pustit. Celá vývojová dráha se zpomaluje,“ říká Cox.

Předešlé generace žily v tom, že v padesáti už musí mít vše za sebou, protože pak brzy přijde důchod a po něm úplný konec. „Všichni proto zoufale toužili vyrůst a dělat to, co dospělí – pít, kouřit, mít sex – dokud mohou,“ upřesňuje Cox.

Ale na vině je i ne příliš finančně a politicky stabilní doba. Vydělat si běžnou prací na vlastní bydlení (byť v pronájmu) je víceméně nemožné, téměř jedinou možností je dluh na celý život. A to si prostě hodně rozmyslíte a možná opravdu raději ještě nějaký čas zůstanete s rodiči. „Jenže jak mít divoký sex, když jsou vaši rodiče ve vedlejší místnosti? Fakt je ten, že prostě nemáte chuť se do toho vůbec pouštět,“ tvrdí Cox.

Foto: Zamrznuti tonovi, Shutterstock.com

Ilustrační fotografieFoto: Zamrznuti tonovi, Shutterstock.com

2. Nepijí

Ano, podávat alkohol mladistvým je u nás zakázáno. Ale ruku na srdce, dřív bylo běžné, že šestnáctiletí středoškoláci šli místo odpoledního vyučování na pivo. Dnešní mladí tolik nepijí a nejen proto, že není tak snadné k alkoholu přijít (ukrást rodičům flašku ze spíže jde asi v jakékoli době).

Nepotřebují pít, aby se rozptýlili. Dřív byl alkohol a sex (mnohdy šlo obojí ruku v ruce) jednou z mála možných zábav, obzvlášť pak na vesnicích a malých městech. V televizi běželo pár programů s nudnými pořady a jinak nic – a tak mládež pila a věnovala se sexu. Dnes mají mladí zábavu v podstatě neustále v ruce v podobě mobilů a tabletů, zahánět nudu pivem či milováním není potřeba.

3. Neriskují

Co si budeme nalhávat, předešlé generace toho o sexu, respektive o jeho rizicích moc nevěděly. I proto se v 80. letech mohl v podstatě nekontrolovatelně šířit vir HIV a AIDS. V tomto směru odvedla společnost skvělou práci a osvěta zafungovala – dnešní generace moc dobře ví o všech rizicích nechráněného a nezávazného sexu. A bojí se, jsou mnohem zodpovědnější (díky bohu za to!), ale také mnohem méně spontánní.

4. Sex je příliš dostupný

Sex už dnes není žádné tabu – mluví se o něm, píše se o něm v běžných médiích, je v rádiu, televizi i kině. A sehnat někoho na příležitostné hrátky je hračka – pomůže vám nespočet možných aplikací, nadneseně lze říct, že užít si můžete jedním kliknutím. „Dostupnost sexu a přijatelnost příležitostného sexu ho učinila nepřitažlivým. Nyní je ceněná spíš oddanost, na rozdíl od předchozích generací upřednostňuje generace Z emocionální spojení a smysluplné vztahy před příležitostným sexem,“ vysvětluje Cox.

Části příslušníků generace Z, kteří dosáhli plnoletosti po roce 2010, se říká Generace sněhových vloček. Mladí, kteří touží změnit svět, ale zrak mají věčně upřený k mobilu

Načítám