Hlavní obsah

Správné servírování? Každý chod má vlastní talířek. Ale na klubový talíř se žádné jídlo nedává!

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Základní pravidla stolování? Snažte se je vždy dodržet. A to nejen v luxusních restauracích, ale také při rodinných večeřích či obědech. Důležité je nejen správně prostřít, ale také vědět, jaké talíře použít. Víte například, z čeho se skládá jídelní servis? Odborník na etiketu Ladislav Špaček má jasno.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Hluboký, mělký, dezertní, klubový… Možná někdy přemýšlíte, jestli lze polévku nalít místo do hlubokého talíře třeba do misky. Jindy není tak úplně jasné, k čemu je talíř, na který se dávají ostatní talíře a žádné jídlo… Odborník na etiketu Ladislav Špaček poradí.

Talíře se k nám dostaly ve 14. století

Původně stolovníci při hostině odřezané kousky masa z velké pečeně drželi v ruce nebo si je pokládali na chleba. „Ve 14. století k nám z Itálie přišly talíře. Byly kulaté i čtverhranné, ze dřeva nebo cínu a jeden talíř sloužil dvěma stolovníkům,“ vysvětluje odborník.

Nový nápad se ujal a šlechtici a měšťané si začali pořizovat jídelní servisy ze stříbra, které pak často sloužily také jako věno pro dcery. „Obsahovaly desítky různých typů talířů, mis, misek, omáčníků, šálků s podšálky, oplachovačů prstů a terin na polévku. Servisy byly okázale vystavovány v příbornících v salonu či jídelně,“ odhaluje historii Ladislav Špaček.

Okázalost postupně vymizela

Dnešní jídelní sady jsou ve srovnání s těmi z minulosti mnohem jednodušší. „Talíře dnešního tvaru se objevují od 16. století. Rozvoj sklářské výroby v 19. století pak toto zboží zlevnil a umožnil každé rodině mít základní sadu nádobí,“ tvrdí Ladislav Špaček.

Talíře pro stolování

  • Předkládací (servírovací) talíř: společný talíř pro všechny strávníky například na rautech
  • Podkladový (klubový) talíř: spodní mělký talíř, na který se při slavnostních událostech servírují ostatní talíře na jednotlivé chody
  • Hluboký talíř: na polévku
  • Mělký (masový) talíř: na hlavní jídlo
  • Kardinálský klobouk: hluboký talíř s polokulovitým dnem a širokým rovným okrajem; slouží na hlavní jídlo, které se nejí nožem (např. těstoviny)
  • Dezertní talíř: na předkrmy, dezerty či sýry
  • Dále je možné užívat také moučníkový talíř, talířek na pečivo, odkládací talířek, kompotovou misku, šálek či misku na bujon...

Klubový talíř pro každého hosta

Na slavnostních hostinách, banketech a v luxusních restauracích se zakládají na místo hosta velké podkladové neboli klubové talíře. „Na stole leží po celou dobu stolování a odnášejí se po moučníku. Na ně se kladou malé kulaté plátěné nebo papírové ubrousky, rozety, aby o sebe talíře nevrzaly a neťukaly,“ říká odborník na etiketu.

  • Slavnostní oběd či večeře se zahajuje studeným předkrmem na dezertním talíři, následuje polévka v hlubokém talíři nebo bujon v misce na podšálku. Poté se servíruje teplý předkrm na dezertním talíři.

Hlavní chod na masovém talíři

„Dále přichází hlavní chod na masovém talíři a na závěr se na klubovém talíři ocitne ještě jednou buď dezertní talířek – může se ještě servírovat sýr nebo ovoce, nebo o něco menší moučníkový talířek na sladký závěr večeře. Podává-li se k moučníku káva, odnáší se klubový talíř,“ vysvětluje postup Ladislav Špaček. Místo klubového talíře pak zaujme ubrousek, který máme během stolování celou dobu na klíně.

Výjimku tvoří zapékané pokrmy

Zatímco hlavní pokrmy se podávají na jednom masovém talíři včetně přílohy, zapékané pokrmy tvoří výjimku. Podávají se většinou v tom nádobí, v němž se připravovaly. Také v případě podávání polévky lze u rodinných či méně významných společenských akcí učinit změnu, kdy si hosté polévku sami nalévají do polévkových talířů z teriny.

Z čeho se skládá jídelní servis

Talíře si můžete koupit jednotlivě nebo jako sadu. Neměly by však chybět v žádné domácnosti. Obvykle je praktičtější obstarat si nádobí jako servis, v němž je celá souprava nejčastěji používaných talířů. Kromě mělkých, hlubokýchdezertních talířů v soupravě často najdete také kompotové misky, polévkovou mísu (terinu), oválnou mísu nebo tác, omáčníkslánku. Současné trendy talířů jsou nejen kulaté a hranaté, ale i oválné.

Načítám