Hlavní obsah

Usměrněte své děti a naučte se pár frází. I odlet na dovolenou má svá pravidla!

Foto: AboutLife, Shutterstock.com

Foto: AboutLife, Shutterstock.com

Dovolená v zahraničí s sebou podle experta na etiketu Ladislava Špačka nese hned několik úskalí. Musíme si zvyknout na místní zvyky a svým chováním neporušovat tamní pravidla slušnosti.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Období dovolených je skoro v plném proudu. Chystáte se do zahraničí a chcete si cestování užít se vším všudy? Potom pamatujte, že i na dovolené je třeba dodržovat etiketu a nezapomínat na ohleduplnost, empatii a takt.

Dovolená začíná tranzitem do cílové destinace. Jak bychom se měli chovat a na co si dát pozor?

Dostavte se včas k odbavení

Cestujete letadlem? Potom je prvořadou slušností vůči ostatním cestujícím přijít zavčas k odbavení u přepážky (check-in) a pak k nástupu do letadla (boarding), aby na vás nemuselo čekat celé letadlo.

„Podle mezinárodních předpisů nelze přepravovat odbavená zavazadla osoby, jež v letadle necestuje, proto letištní rozhlas vyvolává pasažéry, kteří by už měli být na palubě. Posádka raději čeká, než by měla vyhledat v zavazadlovém prostoru zavazadlo opozdilce a vyložit ho, byť i k tomu musí někdy přikročit. Tím ovšem ztrácí pořadí při startu a musí čekat na další, což je na velkých letištích dost dlouho,“ vysvětluje Ladislav Špaček.

V letadle berte ohledy na ostatní

„V těsném prostoru, který sdílíme se sousedy na sedadle, je ještě důležitější než jinde brát ohledy na druhé. Potřebujeme-li kýchnout, vysmrkat se nebo zakašlat, odvrátíme se od ostatních spolucestujících a ztlumíme své tělesné projevy v kapesníku,“ doporučuje Ladislav Špaček.

Pokud cestujete s dětmi, berete za ně plnou zodpovědnost. „Rodiče jsou povinni usměrnit své děti, aby nebouchaly nebo nekopaly do opěradla před sebou. Chce-li si cestující před námi zdřímnout, měly by mu to naše děti umožnit. Malé děti se snažíme zabavit, aby nerušily cestující,“ vysvětluje mistr na etiketu.

Foto: Friends Stock, Shutterstock.com

Rodiče přebírají zodpovědnost za chování svých dětí. Měli by je umět zabavit, aby neobtěžovaly křikem ostatní cestujícíFoto: Friends Stock, Shutterstock.com

O zemi, kam jedete, si něco zjistěte

Zvláště v exotických destinacích nás čeká množství nástrah, a proto je dobré si předem o dané zemi něco přečíst. „Ve východní Asii a v arabských zemích se ocitáme v úplně jiném světě. Pokud se ocitneme ve společnosti žen, zdravíme je obvykle jen sepjatýma rukama; to platí také o všech buddhistických a hinduistických zemích, tedy i o Thajsku a Indii. Buddhisté těžce nesou, když se jich někdo dotýká na hlavě, proto pohladit dítě po hlavičce, jak jsme zvyklí z Evropy, vyvolá spíš nevoli než radost rodičů,“ přibližuje kulturu cizích zemí Ladislav Špaček a dodává: „Arabové jsou zase velmi kontaktní, objímají se, líbají na přivítanou – ovšem pouze muži, ženy se v konzervativních zemích ničeho neúčastní. Muslimka, stejně jako ortodoxní židovka, si nesmí podat ruku s mužem.“

Naučte se aspoň pár frází

„Ať míříme kamkoliv, je užitečné naučit se několik nejdůležitějších frází, třeba pozdravit, poděkovat, omluvit se, objednat si jídlo, kávu nebo víno. Jistě to můžeme udělat kdekoli na světě anglicky, ale použijeme-li domorodý jazyk, potěšíme hostitele, číšníka nebo prodavačku,“ vysvětluje Ladislav Špaček a dodává, že zrovna tak důležité je osvojit si etiketu chování v hotelu, které se budeme věnovat v příštím díle. Dozvíte se například, že jídlo se z hotelové restaurace nevynáší a na večeři se nechodí v nátělníku.

Načítám