Článek
Kompot býval často součástí oběda ve školní jídelně. A když byl z peckovitého ovoce, dalo se s ním, kromě jídla, užít i spousty zábavy. Pecky se všelijak plivaly do dálky a střílelo se jimi mezi prsty… Tyto pubertální výstřelky si samozřejmě dospělí odpustí, ale přesto: sníst správně podle etikety kompotové ovoce s peckou není jednoduché.
Jablečný a hruškový zvládne každý
Misku s kompotem klademe doprava nad talíř s hlavním chodem. „Kompot jíme lžičkou, kterou držíme v pravé ruce, proto leží vpravo,“ upřesňuje odborník na etiketu Ladislav Špaček. A dodává, že salát leží nad talířem vlevo, protože se jí vidličkou.
Jak správně konzumovat kompot? „Lžičkou nabereme ovoce, lehce otřeme spodní stranu lžičky o okraj misky, abychom si případně nepotřísnili oděv kapkou šťávy, která by ze lžičky stekla, a neseme k ústům,“ popisuje expert. Stejným způsobem, tedy lžičkou, se jí i drobné bobulovité ovoce, jako jsou maliny, borůvky nebo rybíz.
Kam s peckou?
Pokud si objednáme kompot s peckovitým ovocem, čeká na nás doslova jazykové cvičení. „Má-li švestka, třešeň nebo višeň pecku, odpreparujeme ji zuby od dužniny a přesuneme jazykem co nejblíže ke rtům. Pak vezmeme malou lžičku, zakryjeme si dlaní levé ruky ústa a pecku přesuneme na lžičku,“ radí odborník na etiketu.
Ani v tuto chvíli však nemáme vyhráno, protože bychom měli dlaní lžičku stále zakrývat až do doby, než ji s peckou přesuneme k okraji talířku, který je pod kompotovou miskou. Tam pecku položíme. „Okamžitě ji ovšem přikryjeme papírovým ubrouskem, aby spolustolovníci neměli ožužlanou pecku stále na očích,“ upozorňuje Ladislav Špaček.
U oliv je postup stejný
V případě, že konzumujeme pokrm, ve kterém jsou olivy s peckami, postup je úplně stejný. „Na rautu, kde máme jenom talíř, ji necháme na jeho okraji. Měli bychom mít papírový ubrousek, kterým pecku přikryjeme,“ upřesňuje odborník na etiketu.

Olivy s peckami představují ve společnosti stejný „oříšek“ jako třeba třešněFoto: WK Lai, Shutterstock.com
Pecky se nikdy jen tak nevyplivují!
S peckami to není jednoduché, ani když se jedná o čerstvé ovoce. Pokud si na rautu naložíme na dezertní talířek čerstvé švestky a třešně, jíme je rukama. Ale co dál? „Zakryjeme si ústa rukou, pecku z nich přeneseme na talířek a okousané pecky přikryjeme papírovým ubrouskem,“ říká odborník na etiketu.
Největší chyba při konzumaci kompotu
Co je asi největší „kompotové faux pas“? Nacpat si do pusy sousto hlavního jídla a k němu přidat lžičku ovoce. Podle Ladislava Špačka bychom ho neměli nikdy mísit s ostatními složkami pokrmu. „Rozhodně není vhodné naplnit si ústa masem a bramborovou kaší a přidat několik lžiček kompotu,“ uzavírá.
Jak jíst ovoce, které má pecku
Kompot podle etikety: Postup oddělení pecky krok za krokem
- Jazykem a zuby pečlivě odpreparujte dužninu od pecky.
- Pecku potom přisuňte co nejblíže ke rtům.
- Dlaní levé ruky si zakryjte ústa, pravou rukou přibližte lžičku a přiložte ji ke rtům. V tomto okamžiku na ni přesuňte pecku.
- Dlaní stále kryjte lžičku a pecku úspěšně odložte na okraj talíře nebo podšálku. V nejhorším případě ji lze schovat do ubrousku.