Hlavní obsah

Víte, jak jíst správně kompot? Jablečný zvládne každý. Zato ovoce s peckou vyžaduje skutečné umění

Foto: Branimir Dobes, Shutterstock.com

Foto: Branimir Dobes, Shutterstock.com

Stává se vám, že si v lepší restauraci raději místo kompotu objednáte okurkový salát, protože nevíte, jak se s konzumací ovoce správně poprat? Když zvládnete souhru jazyka a zubů a podaří se vám v ústech dobře vypreparovat pecku, nemusíte se ničeho obávat. Jak na to, poradí odborník na etiketu Ladislav Špaček.

Článek

Kompot býval často součástí oběda ve školní jídelně. A když byl z peckovitého ovoce, dalo se s ním, kromě jídla, užít i spousty zábavy. Pecky se všelijak plivaly do dálky a střílelo se jimi mezi prsty… Tyto pubertální výstřelky si samozřejmě dospělí odpustí, ale přesto: sníst správně podle etikety kompotové ovoce s peckou není jednoduché.

Jablečný a hruškový zvládne každý

Misku s kompotem klademe doprava nad talíř s hlavním chodem. „Kompot jíme lžičkou, kterou držíme v pravé ruce, proto leží vpravo,“ upřesňuje odborník na etiketu Ladislav Špaček. A dodává, že salát leží nad talířem vlevo, protože se jí vidličkou.

Jak správně konzumovat kompot? „Lžičkou nabereme ovoce, lehce otřeme spodní stranu lžičky o okraj misky, abychom si případně nepotřísnili oděv kapkou šťávy, která by ze lžičky stekla, a neseme k ústům,“ popisuje expert. Stejným způsobem, tedy lžičkou, se jí i drobné bobulovité ovoce, jako jsou maliny, borůvky nebo rybíz.

Kam s peckou?

Pokud si objednáme kompot s peckovitým ovocem, čeká na nás doslova jazykové cvičení. „Má-li švestka, třešeň nebo višeň pecku, odpreparujeme ji zuby od dužniny a přesuneme jazykem co nejblíže ke rtům. Pak vezmeme malou lžičku, zakryjeme si dlaní levé ruky ústa a pecku přesuneme na lžičku,“ radí odborník na etiketu.

Ani v tuto chvíli však nemáme vyhráno, protože bychom měli dlaní lžičku stále zakrývat až do doby, než ji s peckou přesuneme k okraji talířku, který je pod kompotovou miskou. Tam pecku položíme. „Okamžitě ji ovšem přikryjeme papírovým ubrouskem, aby spolustolovníci neměli ožužlanou pecku stále na očích,“ upozorňuje Ladislav Špaček.

U oliv je postup stejný

V případě, že konzumujeme pokrm, ve kterém jsou olivy s peckami, postup je úplně stejný. „Na rautu, kde máme jenom talíř, ji necháme na jeho okraji. Měli bychom mít papírový ubrousek, kterým pecku přikryjeme,“ upřesňuje odborník na etiketu.

Foto: WK Lai, Shutterstock.com

Olivy s peckami představují ve společnosti stejný „oříšek“ jako třeba třešněFoto: WK Lai, Shutterstock.com

Pecky se nikdy jen tak nevyplivují!

S peckami to není jednoduché, ani když se jedná o čerstvé ovoce. Pokud si na rautu naložíme na dezertní talířek čerstvé švestky a třešně, jíme je rukama. Ale co dál? „Zakryjeme si ústa rukou, pecku z nich přeneseme na talířek a okousané pecky přikryjeme papírovým ubrouskem,“ říká odborník na etiketu.

Největší chyba při konzumaci kompotu

Co je asi největší „kompotové faux pas“? Nacpat si do pusy sousto hlavního jídla a k němu přidat lžičku ovoce. Podle Ladislava Špačka bychom ho neměli nikdy mísit s ostatními složkami pokrmu. „Rozhodně není vhodné naplnit si ústa masem a bramborovou kaší a přidat několik lžiček kompotu,“ uzavírá.

Jak jíst ovoce, které má pecku

Kompot podle etikety: Postup oddělení pecky krok za krokem

  • Jazykem a zuby pečlivě odpreparujte dužninu od pecky.
  • Pecku potom přisuňte co nejblíže ke rtům.
  • Dlaní levé ruky si zakryjte ústa, pravou rukou přibližte lžičku a přiložte ji ke rtům. V tomto okamžiku na ni přesuňte pecku.
  • Dlaní stále kryjte lžičku a pecku úspěšně odložte na okraj talíře nebo podšálku. V nejhorším případě ji lze schovat do ubrousku.

Načítám