Hlavní obsah

Jak jíst ovoce v lepší společnosti? Není to žádná legrace. Hlavně si ho nespleťte s dekorací!

Foto: Summer loveee, Shutterstock.com

Foto: Summer loveee, Shutterstock.com

Jste pozváni na raut nebo večeři do luxusnější restaurace? Pak se můžete ocitnout v situaci, že budete potřebovat elegantně sníst například banán nebo meloun. Vzít ovoce jednoduše do ruky a jen tak ho kousat? Špatně! Podle etikety je potřeba použít příbor.

Článek

Rautové stoly na různých společenských akcích nabízejí řadu dobrot. Jenže mnozí hosté si nevědí rady, jak některé laskominy včetně ovoce správně jíst, a tak je raději ani neochutnají. Odvážnější jedlíci to zkoušejí formou pokus-omyl anebo způsob konzumace nenápadně odkoukávají od ostatních. Nikde ovšem není napsáno, že právě ti ostatní konzumují dané pochoutky tak, jak se má. Víte, jak jíst „společensky správně“ banán, kiwi, třešně a další ovoce? Poradí vám odborník na etiketu Ladislav Špaček.

Jak jíst drobné ovoce

Drobné ovoce, jako jsou bobule hroznového vína, jahody či třešně, se jí rukama. „Jahodu uchopíme za stopku, vložíme do úst, ukousneme plod a stopku odložíme na dezertní talířek,“ radí Ladislav Špaček.

Pokud dostanete chuť na hroznové víno, trs si nejprve vidličkou přeneste na svůj dezertní talířek a pak ho jezte rukama. „Pokud hrozen na společné míse není nastříhán na menší trsy, poohlédněte se po nůžkách, které se dříve k hroznovému vínu podávaly. Nejsou-li k dispozici, jde o dekoraci a na hroznové víno si nechte zajít chuť. Nemůžeme totiž otrhávat bobule vína ze společné mísy a nechat po sobě ostatním nevábně ohlodaný hrozen,“ vysvětluje expert.

Ke konzumaci rybízu, malin, ostružin a borůvek použijte lžičku, stejně tak i na kiwi, které má být rozkrojené na půlku.

Pecky se jen tak nevyplivují

Švestkytřešně si naservírujte na svůj dezertní talířek a jezte je rukama. A co s peckou? „Lžičkou pak pecku z úst, která si zakryjeme rukou, přeneseme na talířek a papírovým ubrouskem okousané pecky přikryjeme,“ popisuje postup Ladislav Špaček a dodává, že stejně se jedí i olivy s peckou.

S příborem na ovoce? Správně!

Většina ovoce se jí příborem, někdy rukou za použití nože. A věřte, že je k tomu zapotřebí určité obratnosti. „Je-li ovoce připraveno k jídlu bez dalších úprav, dostaneme moučníkový příbor, tedy vidličku, kterou držíme v levé ruce, a lžíci, tu držíme v pravé ruce a používáme ji jako nůž. Do úst můžeme vložit jak vidličku, tak i lžíci,“ vysvětluje Ladislav Špaček.

Celé plody většího ovoce, jako jsou jablka, broskve, meruňkyhrušky, doma sníte jednoduše jen za pomoci rukou, ale ve společnosti má jejich konzumace svá pravidla. V tomto případě potřebujete příbor: Nejprve se ovoce naporcuje nožem a pak se jí vidličkou.

V případě, že chcete sníst ve společnosti banán, zapomeňte na běžný způsob, tedy, že si ho oloupete a budete ho prostě ukusovat. To byste byli za barbara! Banán položte na dezertní talířek a do ruky vezměte příbor. „V případě konzumace banánu odřízneme oba konce. Slupku nahoře podélně nařízneme po obou stranách, vidličkou namotáme a nožem ukrajujeme kolečka, která vkládáme vidličkou do úst,“ radí odborník na etiketu.

Foto: Wachiwit, Shutterstock.com

Ve společnosti se banán rukama nejí. Pro jeho konzumaci použijte příborFoto: Wachiwit, Shutterstock.com

Kdy na meloun vidličkou a kdy lžičkou?

Plátky vodního melounu či ananasu se krájejí nožem na menší kousky a pak se jedí dezertní vidličkou. „Dostaneme-li větší kus melounu, nakrájíme si ho sami na kostičky a jíme dezertní vidličkou, musíme-li dužninu vyjídat, použijeme lžičku. Pecky můžeme vysunout ke rtům, nenápadně vyjmout lžičkou nebo vidličkou z úst a odložit na talířek,“ radí Ladislav Špaček a dodává: „Žlutý meloun bývá nakrájený na půlměsíce, dodejme, že řez se má vést dost daleko od tvrdé kůry, aby ke konzumaci zůstala jen měkká šťavnatá část. Dužninu krájíme nožem a vidličkou vkládáme do úst.“

Pomeranč nařízněte nožem

Chcete se pustit do celého pomeranče? Zapomeňte na loupání kůry rukou. K jeho konzumaci použijte vidličku, lžíci a nůž. „Ostrým nožíkem nařízneme slupku na několik dílků, pak vsuneme mezi dužninu a slupku lžíci a postupně oddělujeme kůru, tak aby vznikla na talíři hvězdice. Lžící a vidličkou oddělujeme odshora jednotlivé měsíčky a vidličkou je neseme do úst,“ popisuje způsob konzumace Ladislav Špaček.

Načítám