Hlavní obsah

Grilujte maso, ne hosty! A bez tepláků, radí Ladislav Špaček. I česká grilovačka má podle něj svou etiketu

Foto: Gorodenkoff, Shutterstock.com

Foto: Gorodenkoff, Shutterstock.com

Sezona grilovaček, které jsou v České republice stále populárnější, je v plném proudu. Víte, že i setkání rodin, přátel, sousedů a známých, při němž se hoduje na zahradě, má svá pravidla? Sníst, na co přijdete, a vypít celý bar se opravdu nehodí, stejně jako dorazit v teplácích. Jak to vidí odborník na etiketu Ladislav Špaček?

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Co Čech, to mistr grilování. Každý ví, jak správně propéct krkovičku či steak a jak na grilovanou cuketu. Moc se však nemluví o tom, jak má pořádná grilovačka vypadat a co si na ni obléct. Jenže i to je pro skvělý zážitek důležité! Jak se chovat na grilovací party jako host a co je úloha hostitele? Poradí vám odborník na etiketu Ladislav Špaček.

Všechno si nachystejte předem

„Zatímco tradiční garden party k nám přišla ze staré Anglie, grilování na zahradě (barbecue) rozšířili po světě Američané. Příprava takové události se odvíjí od počtu pozvaných hostů,“ vysvětluje Ladislav Špaček. Jedná se o společenské setkání, na které má být vše připravené předem – a ne hosty vítat s tím, že by měl někdo rozehřát gril.

Úkolem hostitelů také je postarat se, aby návštěva neseděla v dýmu, nepálilo na ni slunce a měla si čím otřít ústa po jídle. „Měli bychom mít sadu ubrousků, dobré příbory, dostatečné místo na sezení, stín. A také zajistit způsob, jak negrilovat své hosty, ale grilovat pouze maso,“ říká odborník. A upozorňuje: „Grilování je především zábava, proto pamatujte i na to, jak rozptýlit děti, aby nemusely celé odpoledne poslouchat, jak se baví dospělí.“

Foto: ViktoriiaBondar, Shutterstock.com

Na grilování připravte nejen dostatek jídla, ale také nádobí, příborů a ubrouskůFoto: ViktoriiaBondar, Shutterstock.com

Proveďte hosty domem a podávejte crudité

Ladislav Špaček radí, abychom hosty hned po uvítání provedli domem: „Ukážeme jim, kde si mohou nechat věci, kam si zajít na toaletu, kde uložit děti, kdyby se večírek protáhl…“ Na úvod setkání je vhodné připravit zeleninové crudité, tedy podélně nakrájenou karotku nebo řapíkatý celer, které se namáčejí do studených omáček. Návštěva si může nabídnout, než bude maso hotové.

Foto: Eva Malúšová

Čerstvou zeleninu a chlebové tyčinky doplňte cibulovým dipem: 3 najemno nakrájené cibule asi 15 minut pomalu opékejte na olivovém oleji, až změknou a zezlátnou. Osolte a nechte vychladnout. Pak smíchejte s 80 g žervé a 200 g kysané smetany a dochuťte lžící jablečného octa a pepřemFoto: Eva Malúšová

Vinný střik osvěží

Na rozpálený gril se kladou jednotlivé druhy masa od méně výrazných až po pikantní. Jak ho podávat? Porce grilovaného masa lze položit na společnou mísu, z níž se každý obslouží sám, nebo se servírují hostům na jednotlivé talíře. Pečivo, omáčky, přílohy, popřípadě nakrájená zelenina – vše by mělo být připraveno předem.

Dbejte také na správný výběr nápojů. „V odpoledním vedru nejlépe osvěží lehký vinný střik, pivaři si asi neodepřou láhev dobře vychlazeného piva. Děti mají svoje nealkoholické občerstvení zvlášť,“ radí Ladislav Špaček.

Foto: Martchan, Shutterstock.com

Vhodným nápojem pro letní gril party je vinný střikFoto: Martchan, Shutterstock.com

Co na sebe na grilování?

Přestože se jedná o neformální akci, na některé kousky oblečení zapomeňte. A to jak v roli hosta, tak jako hostitel. „Tepláky na takovou akci nepatří,“ varuje Ladislav Špaček. Muži nikdy neurazí obyčejnými džíny (popřípadě džínovými šortkami) a tričkem. „Jestli nechcete vypadat příliš uvolněně, zvolte tričko v polo střihu, změní to vzhled celého outfitu.“

Ženy si mohou obléci džíny či džínové šortky s topem, a pokud zvolí šaty, měly by být z příjemného nemačkavého materiálu, sportovní, košilového či mikinového střihu. Samozřejmostí jsou pohodlné boty – klasické kecky, sandály anebo žabky.

Hranice mezi legrací a ostudou je tenká

Jako hostitel se pravděpodobně kvůli mnoha povinnostem neuvolníme tak, jako když dorazíme na grilovačku v roli hosta. Ale ani tak bychom se neměli uvolnit až příliš. Grilovací party sice bývají spojené s konzumací alkoholu, ale v žádném případě to nepřehánějte! Podnapilý host, který si ustlal pod ovocným stromem, nevěstí nic dobrého.

To pravé ořechové není ani přílišná bujarost. Mezi kolektivní legrací a ostudou bývá jen tenká hranice. Jako hostům vám nepřísluší „šmejdit po baráku“, a dokonce snad hledat nějaké zapomenuté láhve. „Hosté udělají největší radost hostitelům tím, že budou dávat najevo, jak jim chutná a jak krásné prostředí hostitelé připravili. Není od věci na závěr party pomoct s úklidem,“ radí Ladislav Špaček.

Jak se chovat na grilování

  • Na grilovačku přicházíme ideálně zhruba o 10 minut později, než je čas na pozvánce.
  • S maličkostmi pro děti opatrně. Zjistěte si, zdali to, co chcete přinést, mohou konzumovat (pozor na lepek, cukr...).
  • Nejčastější trapasy? Spálené maso, nedostatek jídla a pití a opilí hostitelé a hosté.

Myslete také na sousedy

Spokojený soused znamená klidný život. Buďme proto k sousedům ohleduplní. „Nemusíte je za každou cenu zvát na posezení s rodinou či přáteli, ale pro dobré vztahy je vhodné je při větší akci, která se protáhne do nočních hodin, předem upozornit na zvýšený hluk, kouř či hlasitější hudbu,“ uzavírá Ladislav Špaček.

Grilovací sezona

Grilovací sezona odstartovala! Nechte se inspirovat recepty, které si zamilujete. Je libo šťavnatý burger, lahodný dip nebo svěží salátek jako přílohu?

Burgery

Dipy a omáčky

Saláty

Načítám