Článek
Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.
Pokud se budete snažit pátrat po původu dubajské čokolády, samozřejmě vás to zavede do Dubaje. Zde se v roce 2021 britsko-egyptská podnikatelka Sarah Hamouda snažila prosadit svou značku čokolád Fix Dessert Chocolatier pomocí zajímavých výrobků, které by byly nejen výborné, ale i něčím překvapivé a výjimečné.
Těhotenské chutě daly vzniknout senzaci
Při vymýšlení zajímavých čokolád se Sarah Hamouda nebála experimentů a prý se přitom inspirovala i svými těhotenskými chutěmi. V tomto případě spojila suroviny typické pro arabskou kuchyni a stal se z toho hit, který díky sociálním sítím pobláznil celý svět.
Podle místa původu dostala čokoláda název dubajská, a tu jedinou pravou byste tedy koupili jen v Dubaji. Pod tímto názvem už se ale vyrábí snad po celém světě a zřejmě to bude brzy problém: už se uvažuje, zda to není klamavá reklama a zda název neponechat pouze produktům, které pocházejí skutečně z Dubaje.
Z čeho se skládá dubajská čokoláda
Konkrétní složení slavné sladkosti se může lišit podle výrobce, ale základ mají všechny podobný: je to mléčná (ať klasická, nebo bílá) čokoláda, někdy s ornamenty z barevné čokolády. Náplň tvoří směs pistáciové a tahini pasty a nudliček či nití kadaif.
Pistáciová pasta a tahini dodávají vláčnost a jemnou chuť, křupavé nudličky zase zábavnou a nečekanou konzistenci, která pro mnohé představuje největší lákadlo – tím je dubajská čokoláda unikátní. Při redakčním testování byla právě křupavost náplně to hlavní, co ochutnávající zaujalo a pro co by si ji koupili.
- I když má dubajská čokoláda punc luxusu, vždy je dobré sledovat složení. Některé výrobky totiž mohou obsahovat i palmový olej (proč nejíst potraviny s palmovým tukem) a další látky, které znáte z obyčejných čokolád. Jak jsme se dívali, tak naši výrobci si dávají na složení záležet a bez těchto složek se obejdou.
Jak chutná dubajská čokoláda
Dubajská čokoláda není jen sladkost, ale také symbol spojení tradiční blízkovýchodní cukrářské kultury s moderními chutěmi. Je těžké jednoduše popsat, jak chutná: velmi záleží na tom, od jakého výrobce pochází kus, do kterého se zrovna zakousnete.
V redakci jsme ochutnali jak čokoládu z dovozu od firmy Ülker, tak i českou od značky Mixit. Testující se shodli, že obě na první ochutnání připomínají nugát, a to především svou strukturou a sladkostí. Shoda panovala také v tom, že náplň nemá nijak výraznou chuť, ale je velmi zajímavá křupavou složkou. Právě křupavost je to, co tuto čokoládu odlišuje. A to, co jí dodává výjimečnou křupavost a činí z ní výjimečný zážitek, je již zmíněný kadaif.
- I když všem čokoláda chutnala, jen někteří by si ji koupili znovu - poté, co zjistili její cenu. U tabulky vyrobené v Česku jsme ocenili složení, kde na rozdíl od dovozové není palmový ani palmojádrový tuk.
Co je to kadaif
Jde o speciální těsto, které se vyrábí ze zcela běžných ingrediencí: mouky, vody a někdy i trochy soli. Domácí příprava vyžaduje zručnost a vhodné vybavení, protože se jedná o velmi jemnou hmotu, která se pak zpracuje do tenoučkých nudliček. Kadaif se hojně využívá v kuchyních Středního východu, Balkánu a Turecka k přípravě dezertů. Typickým příkladem je kombinace těstových nití s mletými mandlemi či vlašskými ořechy. Po upečení se zákusky zalévají citronovým cukrovým sirupem.
Kde a za kolik seženete dubajskou čokoládu
Aktuálně je dubajská čokoláda velký hit, takže je stále vyprodaná, ale na internetu ji seženete. Jestli ji chcete ochutnat, je dobré vědět, že to není žádná tuctovka, takže si za ni připlatíte.
Recept na dubajskou čokoládu
Jste trochu zruční a máte silikonovou formu na tabulkovou čokoládu? Pak si dubajský hit můžete vyrobit i doma. Nejdůležitější surovinu, tedy kadaif, lze zakoupit v obchodech specializovaných na blízkovýchodní nebo mezinárodní potraviny.
Ingredience na tabulku o hmotnosti cca 250 g:
- 160 g čokolády (původní recept počítá s mléčnou, volte kvalitní druh)
- 60 g pistáciové pomazánky
- 10 g pasty tahini
- 20 g másla
- 40 g těsta kadaif (jemné nitě)
01.
Těsto kadaif nakrájejte na malé kousky a opražte na másle na pánvi dozlatova. Na náplň v míse promíchejte opražené nudličky s pistáciovou pomazánkou a pastou tahini, až vznikne homogenní směs.
02.
Asi polovinu čokolády rozpusťte a potřete jí dno a boky silikonové formy na tabulkovou čokoládu. Nechejte ztuhnout v chladničce. Na ztuhlou vrstvu čokolády rozprostřete vychladlou náplň a na ni nalijte druhou polovinu rozpuštěné čokolády. Uhlaďte a dejte alespoň na půlhodinku ztuhnout do chladu.