Hlavní obsah

Dostihy a sázky vznikly před čtyřiceti lety. Soudruhy zavrhovaná hra je populární dodnes

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Nakoupit lukrativní pozemky, postavit na nich hotely a spoluhráče zruinovat. To je princip oblíbené americké deskové hry Monopoly, která se stala inspirací pro české Dostihy a sázky. Místo kapitalistických hotelů se v ní ale budovaly stáje a sázelo se na koně. Hráli jste ji také?

Článek

Hra, která podle soudruhů nerespektovala morálku, se na trhu objevila v roce 1984. Vymyslel ji Ladislav Mareš, který šéfoval malé tiskárně v Jablonci nad Nisou a hledal možnosti, jak rozšířit její provoz. „Byla to vlastně náhoda, nic jsem neměl promyšlené předem,“ svěřil se před lety. A záměr se mu vydařil. Určitě k tomu přispěl i nelichotivý článek v tehdejším Rudém právu, který hru odsoudil jako reklamu na kapitalistické praktiky, které nejsou v souladu se socialistickou morálkou.

Prodala se v milionech kusů

Populární desková hra, v níž kupujete koně, sestavujete stáje a sázíte na vítěze dostihů, se prodala v milionech kusů. Výroba ale byla omezená. „Neměli jsme kapacity, nebyli jsme schopni vyrobit víc než 7 000 kusů za měsíc. Před tiskárnou stály kamiony a my nestíhali dodávat,“ zavzpomínal před časem Ladislav Mareš. Lidé si dokonce mysleli, že hra je k mání jen v Tuzexu. Byla sice podpultovým zbožím, ale při troše štěstí se dala sehnat v běžném hračkářství stejně jako Člověče nezlob se nebo Kloboučku hop. „Vybavuju si, jak ji měl kamarád a já si ji přál k Vánocům. Jenže rodiče ji nesehnali a místo toho jsem našel pod stromečkem krabici s dámou,“ vzpomíná dnešní šedesátník Petr Maryško z Karlových Varů a dodává, že ji dostal nakonec k narozeninám. Dostihy a sázky byly zkrátka hitem, který hrály po večerech celé rodiny.

Sám autor hry nehrál

Paradoxní na celé věci je, že Ladislav Mareš nikdy nebyl fanouškem stolních her. Jak přiznal, Dostihy a sázky hrál všeho všudy čtyřikrát v životě. Koně měl ale rád, a navíc si připadal trochu jako kovboj. A dost možná právě to rozhodlo, proč vsadil na prostředí koňských dostihů. A rozhodl zřejmě ještě jeden fakt. Už v té době se v Československu dalo legálním způsobem na dostizích sázet, takže stolní hra stála na reálných základech.

Foto: Profimedia.cz

Hru Dostihy a sázky si přál mít každýFoto: Profimedia.cz

Neklan i Mohyla skutečně existovali

Hra Dostihy a sázky zpopularizovala jezdectví a dostihový sport, přesto leckdo neví, že koně z herního plánu skutečně existovali. Řada z nich dokonce absolvovala i slavný dostih Velká pardubická a někteří z nich velmi úspěšně. Například hnědák Fantome zvítězil hned v prvním ročníku dostihu v roce 1874, ryzka Lady Anne má zapsaná tři vítězství v letech 1891, 1894 a 1896. Na herním plánu pak mají velké zastoupení koně z Velké pardubické z roku 1969. Mohyla, která doběhla druhá, dále třetí Gavora, čtvrtá Kostrava, šestá Lukava a sedmý Neklan.

Hru zkoušela rodina a kamarádi

Než šla hra do výroby, bylo potřeba takzvaně vychytat mouchy. Dostihy a sázky hrála celá rodina Ladislava Mareše i jeho kamarádi. Dnes hrají stále oblíbenou hru i Marešovy vnučky, ovšem v lehčí verzi. Ladislav Mareš má totiž na kontě i dětskou variantu Dostihy a sázky Junior, která je přizpůsobená pravidly i roztomilými poníky malým hráčům.

Monopoly, předloha Dostihů a sázek

Jednou z předloh pro Dostihy a sázky byly Monopoly, desková hra, která se zrodila v USA. Na začátku 20. století ji vymyslela Elizabeth Magieová, pojmenovala ji Landlord's Game, tedy Hra majitele nemovitostí. Do hry použila názvy ulic z několika měst; nejdražší pozemky byly pojmenovány po ulicích z New Yorku, od Broadwaye až po Wall Street. Od té doby se hra rozšířila do celého světa. Za první republiky si našla cestu i do Československa. Prodávala se pod názvem Business. Hráči si v ní ale nekupovali pozemky v USA, nýbrž v Praze – od nejdražších na Václavském náměstí až po nejlevnější v Braníku.

Načítám