Hlavní obsah

Dokonalá figura, ale tělo trpí, jako by mělo sto kilo. Tak vypadá štíhlá obezita

Foto: mapo_japan, Shutterstock.com

Foto: mapo_japan, Shutterstock.com

Štíhlá postava ještě není zárukou zdravého těla. I v organismu, který má tabulkové míry, se může skrývat nadmíra uložených tuků. Jak poznáte, že se tento problém týká i vás?

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

I když je člověk hubený, může být současně obézní. Obezita totiž nesouvisí jenom s váhou, ale především s podílem tuků v těle. Ten, kdo má málo svalové hmoty a hodně tuků i v na první pohled hubeném těle, trpí štíhlou obezitou. A bohužel také zdravotními potížemi jako při běžné nadváze.

Metabolismus, energie, prevence

I po dětech se vejdete do oblíbených džínů a od střední se vaše váha moc nezměnila? Důležité je hlídat si nejen hmotnost, ale i to, co ji tvoří, tedy podíl vody, svalů a tuku. Jejich hladiny jsou důležité pro správně fungující metabolismus, dostatek energie i v prevenci řady chorob. Je škoda, že lékaři tyto hodnoty běžně v rámci preventivních prohlídek nekontrolují. Řeší je až při rozvoji vážných potíží, jako je cukrovka nebo problémy s krevním tlakem. Jejich podíl naštěstí můžete hlídat i sami díky chytrým hodinkám nebo diagnostické váze.

Neviditelné tuky

Z hlediska zdraví je poměr tuků, svalů a vody v těle mnohem zásadnější než vaše hmotnost. A může být také důvodem, proč ani s ideální váhou nemáte na nic energii, honí vás věčně mlsná a v těle vám může nepozorovaně klíčit řada zdravotních potíží. Při štíhlé obezitě totiž máte v normě váhu i hodnoty BMI, nadprůměrná je ale míra tuku v těle.

Ten přitom nemusí mít podobu oplácaných stehen nebo pneumatiky v pase, schovávat se může ve zdravotně mnohem rizikovějších partiích, jako v tepnách nebo kolem orgánů v břišní stěně. „Souvislá vrstva tuku, která obaluje vnitřní orgány, významně zatěžuje celý organismus, hlavně kardiovaskulární systém. Způsobuje ale také neurologické problémy, onemocnění ledvin, často ústí v endokrinologické potíže, je hlavní příčinou vzniku diabetu druhého typu a mnohdy stojí i za propuknutím rakoviny,“ upozorňuje nefrolog Vladimír Teplan. Obezita, ať už viditelná, nebo ta štíhlá, výrazně zkracuje délku života.

Foto: giggsy25, Shutterstock.com

Štíhlá obezita ohrožuje vnitřní orgány, ve výsledku zkracuje životFoto: giggsy25, Shutterstock.com

Moc tuků, málo svalů

Tělesné složení u štíhlé obezity je problematické nejen kvůli nadmíře tuků, ale také pro nízký podíl svalů. „Právě svalová hmota totiž spaluje kalorie z okolních tukových tkání. Proto hrají svaly klíčovou roli v redukci tuků,“ vysvětluje Martina Dvořáková, dietní koučka KetoDiet. Je-li svalové hmoty málo, tuk se v těle hromadí.

Příčinou nízkého podílu svalové hmoty je vedle genetických dispozic, hormonálních změn nebo velké stresové zátěže třeba časté hladovění a držení drastických diet. „Mezi další příčiny patří malá pohybová aktivita, sedavý způsob života, špatný spánek a nedostatek bílkovin ve stravě, ty jsou pro výživu svalů důležité,“ dodává odbornice na výživu.

Bojujte jídlem, cvičením i relaxací

Pokud vám měření odhalí, že nemáte právě tabulkové hodnoty, řešením je zvýšit podíl svalové hmoty na úkor tuků. Je třeba celková úprava životního stylu. „Jednou z prevencí obezity je konzumace kvalitních, minimálně průmyslově zpracovaných potravin, dostatečné množství zeleniny a optimální množství bílkovin. Jezte kvalitní maso, mléčné produkty, vejce, případně i některé rostlinné potraviny,“ radí Lukáš Vrána, výživový poradce a lektor programu The 1:1 Diet by Cambridge Weight Plan.

Dbejte na dostatek pohybu, ideální je svalové cvičení, jako trénink s vlastní vahou, posilování s činkami nebo s kettlebellem. Důležité je také omezení sladkostí s rafinovaným cukrem, kvalitní spánek a dostatek odpočinku, díky kterému eliminujete negativní vliv každodenního stresu.

Štíhlá obezita v číslech

Vedle váhy nebo hodnoty BMI by vás měla zajímat i další čísla - a to je právě procentuální podíl zastoupení základních složek v těle. Tou největší je voda, u žen má tvořit přes 50 %, u mužů dokonce přes 60 %. Podíl svalů by se u žen měl pohybovat v rozmezí 25-35 %, u mužů 33-43 %.

Hodnota tuku je závislá na věku, s přibývajícími roky jeho množství v těle roste. Do třiceti by ženy měly mít hodnotu 14-21 %, nad 30 let 15-23 % tělesného tuku a nad 50 let 16-25 %. Pro muže do 30 let se doporučuje 9-15 % tělesného tuku, do 50 let 11-17 % tuku a nad 50 let 12-19 % tuku.

Načítám