Článek
Vydržíte si až do konce života odepřít….? Na konec věty si dosaďte cokoliv, co jste si zrovna ve vaší hubnoucí cestě zakázali. Jednoduchá otázka, kterou si doporučuje položit Veronika Mayová, výživová poradkyně a certifikovaná lektorka společnosti STOB (Stop obezitě). Díky tomu zjistíte, zda dietní směr, který držíte, má pro vás smysl v dlouhodobém měřítku.
Dieta? Život bez dortíků není nutný
Klíčem k úspěšnému hubnutí a udržení váhy je uvědomit si, že restriktivní přístupy jsou špatně. Přinášejí s sebou pocit tlaku a stresu, a když svoje „zákazy“ porušíte, přichází výčitky. Přitom to vůbec není potřeba! I s občasným zařazením dortu nebo croissantu do jinak zdravého a vyváženého jídelníčku lze hubnout a shozená kila si udržet. Dokázala to třeba Veronika, která shodila celkem 50 kilo. Neexistují problémové potraviny, ale především problémové množství. „Dám si klidně cheesecake, ale nedám si celou výseč, ale třeba jen půlku,“ řekla nám v rozhovoru.
Sledujte, kdy a proč mlsáte
Spousta lidí si neumí představit den bez něčeho sladkého. Jedna věc jsou chutě, druhá zvyk. V dietním režimu jsou sladkosti problém hlavně kvůli tomu, že obsahují nejen vysoký obsah cukru, ale často i tuku. Energetická hodnota jednoho kousku dortu nebo koblihy tak může výrazně navýšit váš denní kalorický příjem, aniž byste přijali hodnotné živiny. Také sladkosti rozkolísají hladinu cukru v krvi a dostáváte se do koloběhu, kdy potřebujete další sladké, což může hubnutí také komplikovat.
Nastavte si proto správnou strategii: „Snažte se vypozorovat situace, kdy jíte sladké. Zajídáte stres, negativní emoce nebo zkrátka mlsáte jen ze zvyku – například k odpolední kávě nebo k večerní televizi? Sepište si konkrétní situace, které jsou pro vás rizikové, a vymyslete si předem strategie, jak je zvládat jinak než jídlem. Tyto strategie se snažte postupně začleňovat do vašeho režimu,“ doporučuje Hana Málková ze společnosti STOB.
Mlsejte chytře
Zakazování sladkého nemá cenu, zkuste na to jít jako chytrá horákyně! Hledejte takové pochutiny, které mají lepší nutriční složení a přinesou vám do jídelníčku třeba i vlákninu nebo bílkoviny. Nebo kombinujte menší množství klasických sladkostí s jinou potravinou – třeba sušenku nebo kousek koláče doplňte bílým jogurtem či tvarohem.
„Pokud máte chuť na sladké pečivo, vyhněte se koblihám nebo tučnému listovému pečivu, ale volte třeba menší tvarohový koláček. Skvělou volbou pro mlsání je také kvalitní hořká čokoláda,“ radí Hana Málková. Na internetu najdete také nespočet sladkých dezertů, jejichž složení není vůbec zavrženíhodné a krásně vám budou pasovat do vyváženého jídelníčku.

Hubnete? Naučte se nevyčítat si občasné „zhřešení“ v podobě sladkostí!Foto: Just Life, Shutterstock.com
Nenechte se nachytat
Dejte si ale pozor, aby se jednalo opravdu o odlehčené dezerty – měly by obsahovat menší množství tuku a cukru a neměly by chybět bílkoviny. „Pokud se bílý cukr pouze nahradí medem, třtinovým cukrem nebo agávovým sirupem, vyjde to nastejno. Pokud máslo nahradíte třeba kokosovým tukem, také si nijak nepomůžete,“ vysvětluje Hana Málková.
„V receptech většinou používám klasické suroviny, jen třeba u cukru snižuji množství, pro doslazení se skvěle hodí ovoce. Nebojte se občas i experimentovat, skvělé dezerty se dají připravit i z luštěnin nebo zeleniny,“ doporučuje odbornice. (Inspirovat se můžete například sladkými recepty na STOBklubu)
Ale co když vás alternativy neuspokojí? I takové dny jsou a budou. „Sladké si dopřejte v rozumném množství. Dbejte na kvalitu před kvantitou, dejte si ho bez výčitek a opravdu si vychutnejte každé sousto,“ doporučuje na závěr Hana Málková.
Tipy na zdravé mlsání: