Článek
Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.
Trendy v rámci hubnoucích přístupů a triků se neustále mění. V kurzu je hlídání kortizolu, tedy stresového hormonu, který může za ukládání tuků na břiše. Nebo hlídání hladiny cukru v krvi. A právě tomu druhému jsme se věnovaly s nutriční specialistkou Hankou Málkovou ze společnosti STOB (Stop obezitě).
„Pro někoho je glykemický index potravin přežitek, někdo si naopak dle rad mnoha influencerů neustále sleduje hladinu cukru v krvi a kupuje si senzory určené dříve pouze diabetikům,“ potvrzuje odbornice. Má smysl se glykemickým indexem potravin a hladinou cukru v krvi zabývat? „Pravda je někde uprostřed, nenechte se ale ovlivňovat trendy a jděte na to s rozumem.“
Glykemický index potravin
Rozkolísaná hladina cukru má co dočinění s glykemickým indexem potravin. „Čím vyšší je hodnota glykemického indexu, tím více se po jejím požití rozhoupe hladina cukru v krvi,“ vysvětluje Hanka Málková. Proč by vás to mělo zajímat, říkáte si? Čím prudčeji hladina cukru v krvi stoupne, tím víc se vyplaví hormon inzulin a ten pak ovlivňuje ukládání tuků v těle. To ale není všechno, má to ještě další háček.
„Za prudkým nárůstem většinou následuje prudký pokles, což se odrazí i na náladě. Můžete se cítit podrážděně a mít pocity vlčího hladu. Proto pak saháte po sladké odměně, která vás ale uspokojí jen na chvíli, protože hladinu cukru opět rozkolísá,“ vysvětluje expertka. Je to jednoduše začarovaný kruh.
- Jak si můžete hladinu cukru v krvi rozhoupat do závratných výšin? Třeba tím, že si dáte na svačinu sušenku nebo k snídani rohlík s marmeládou, vysoký glykemický index má ale třeba i pivo nebo smažené hranolky. Obecně platí, že čím víc sacharidů potravina obsahuje, tím více vám po její konzumaci stoupne hladina cukru.
Proč preferovat potraviny s nízkým glykemickým indexem? „Jsou obecně nutričně bohatší, také vás udrží déle syté, a to je vždycky výhodné,“ říká Málková. Hlídat glykemický index se vyplatí i jako prevence proti civilizačním chorobám a samozřejmě by si na něj měli dávat pozor diabetici. „Mezi potraviny s nízkým glykemickým indexem řadíme zeleninu, bílý jogurt, oříšky nebo luštěniny. Naopak vysoký glykemický index mají třeba hranolky, sladkosti, bílé a sladké pečivo.“
Jděte na to vyváženě
Jednoduchý trik, jak rozkolísanou hladinu cukru zvrátit? Hlídejte si u všech jídel vyvážený poměr živin: bílkoviny, sacharidy a tuky. „V praxi to znamená, že i když si dáte třeba kousek koláče, doplňte ho řeckým jogurtem, pečivo nejezte suché, ale poctivě si ho obložte šunkou nebo sýrem a doplňte zeleninou, tím nárůst hladiny cukru zbrzdíte,“ doporučuje výživářka.
- Nemá ale smysl se zabývat pouhým glykemickým indexem jednotlivých potravin. Většinou jíme kombinaci různých jídel, což výsledný glykemický index mění. Záleží i na velikosti porce a množství sacharidů, které daná potravina obsahuje.