Článek
Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.
Trendy v rámci hubnoucích přístupů a triků se neustále mění. V kurzu je hlídání kortizolu, tedy stresového hormonu, který může za ukládání tuků na břiše. Nebo hlídání hladiny cukru v krvi. A právě tomu druhému jsme se věnovaly s nutriční specialistkou Hankou Málkovou ze společnosti STOB (Stop obezitě).
„Pro někoho je glykemický index potravin přežitek, někdo si naopak dle rad mnoha influencerů neustále sleduje hladinu cukru v krvi a kupuje si senzory určené dříve pouze diabetikům,“ potvrzuje odbornice. Má smysl se glykemickým indexem potravin a hladinou cukru v krvi zabývat? „Pravda je někde uprostřed, nenechte se ale ovlivňovat trendy a jděte na to s rozumem.“
Glykemický index potravin
Rozkolísaná hladina cukru má co dočinění s glykemickým indexem potravin. „Čím vyšší je hodnota glykemického indexu, tím více se po jejím požití rozhoupe hladina cukru v krvi,“ vysvětluje Hanka Málková. Proč by vás to mělo zajímat, říkáte si? Čím prudčeji hladina cukru v krvi stoupne, tím víc se vyplaví hormon inzulin a ten pak ovlivňuje ukládání tuků v těle. To ale není všechno, má to ještě další háček.
„Za prudkým nárůstem většinou následuje prudký pokles, což se odrazí i na náladě. Můžete se cítit podrážděně a mít pocity vlčího hladu. Proto pak saháte po sladké odměně, která vás ale uspokojí jen na chvíli, protože hladinu cukru opět rozkolísá,“ vysvětluje expertka. Je to jednoduše začarovaný kruh.

Názorná ukázka výkyvu hladiny cukru v krviFoto: STOB
- Jak si můžete hladinu cukru v krvi rozhoupat do závratných výšin? Třeba tím, že si dáte na svačinu sušenku nebo k snídani rohlík s marmeládou, vysoký glykemický index má ale třeba i pivo nebo smažené hranolky. Obecně platí, že čím víc sacharidů potravina obsahuje, tím více vám po její konzumaci stoupne hladina cukru.
Proč preferovat potraviny s nízkým glykemickým indexem? „Jsou obecně nutričně bohatší, také vás udrží déle syté, a to je vždycky výhodné,“ říká Málková. Hlídat glykemický index se vyplatí i jako prevence proti civilizačním chorobám a samozřejmě by si na něj měli dávat pozor diabetici. „Mezi potraviny s nízkým glykemickým indexem řadíme zeleninu, bílý jogurt, oříšky nebo luštěniny. Naopak vysoký glykemický index mají třeba hranolky, sladkosti, bílé a sladké pečivo.“

Pro představu pár příkladů, jaké potraviny maji vysoký nebo naopak nízký glykemický indexFoto: STOB
Jděte na to vyváženě
Jednoduchý trik, jak rozkolísanou hladinu cukru zvrátit? Hlídejte si u všech jídel vyvážený poměr živin: bílkoviny, sacharidy a tuky. „V praxi to znamená, že i když si dáte třeba kousek koláče, doplňte ho řeckým jogurtem, pečivo nejezte suché, ale poctivě si ho obložte šunkou nebo sýrem a doplňte zeleninou, tím nárůst hladiny cukru zbrzdíte,“ doporučuje výživářka.
- Nemá ale smysl se zabývat pouhým glykemickým indexem jednotlivých potravin. Většinou jíme kombinaci různých jídel, což výsledný glykemický index mění. Záleží i na velikosti porce a množství sacharidů, které daná potravina obsahuje.

Každé jídlo se snažte skládat podle pravidel zdravé výživyFoto: STOB