Článek
Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.
Mnohdy až lehce patologické počítání kalorií obsažených v každém zkonzumovaném jídle považují někteří za skvělou metodu, jak zhubnout a kontrolovat svou tělesnou hmotnost. Tento přístup ale nebývá zdaleka vždy efektivní, často totiž způsobuje zbytečný stres, nebo dokonce až posedlost, a může vést k tomu, že si k jídlu vypěstujete nezdravý vztah. Zkuste tento návyk odbourat a zaměřit se na jednodušší a hlavně udržitelnější přístup ke stravování.
Stop grafům a výpočtům, poslouchejte své tělo
Když toužíte shodit pár přebytečných kilogramů nebo se snažíte udržet v kondici a nepřibírat, skutečně není nutné zapisovat a počítat každou přijatou kalorii. K tomuto přístupu a posedlosti nejrůznějšími tabulkami a grafy jednoznačně svádějí také aplikace na mobilních telefonech nebo chytrých hodinkách, které dokáží měřit a vypočítat v podstatě vše, včetně příjmu jídla.
Při hubnutí nebo udržování hmotnosti samozřejmě záleží na tom, co a v jakém množství jíte, není k tomu ovšem bezpodmínečně nutné mít přehled o každé kalorii, kterou přijmete (nebo naopak spálíte). Většinou stačí řídit se signály vlastního těla a vnímat jeho potřeby (pocit hladu a sytosti) než se upínat k zápisníkům, grafům v aplikacích a dalším nástrojům. Jak tedy v sobě „vypnout kalkulačku“ a skoncovat s věčnými počty, které vás při jídle jen znervózňují a stresují? Tady je několik praktických tipů, jež můžete vyzkoušet. Počítejte ale s tím, že to nepůjde ze dne na den.
Začněte s deníčkem pocitů a potravin
Pokud jste si zvykli zaznamenávat informace o svém stravování, ať už do aplikace nebo notýsku, můžete v tom pokračovat, jen v odlišném duchu. Namísto počítání kalorií z každého spolknutého sousta si poznamenávejte složení vašeho jídelníčku, množství zeleniny, masa nebo mléčných výrobků, sledujte a zapisujte pocity nebo intenzitu hladu před každým jídlem.
Užitečným údajem může být i subjektivní hodnocení, jak se po jednotlivých jídlech cítíte (fyzicky i psychicky), zda jste unaveni nebo naopak plni energie a síly. Tyto informace vám s určitým časovým odstupem pomohou lépe rozumět svému tělu, zhodnotit, které potraviny mu dělají dobře, a umožní učinit pozitivní změny ve stravování.
Zkuste intuitivní přístup ke stravování
Intuitivní přístup k jídlu znamená, že budete naslouchat přirozeným signálům vašeho těla a upřednostníte je před jakýmkoli striktním dietním režimem nebo omezováním určitých potravin. Zjednodušeně řečeno to znamená, že budete jíst, když máte hlad, a přestanete, když se cítíte sytí.
Základní myšlenkou je přestat se soustředit na „dobré“ a „špatné“ potraviny a jíst tak, aby vám jídlo přinášelo radost a energii. Je také důležité naučit se rozlišovat mezi skutečným hladem a emočním přejídáním. Tímto způsobem, který podporuje zdravý vztah k jídlu, můžete přirozeně dosáhnout vyváženého příjmu kalorií bez nutnosti sledování každého sousta.
Upřednostňujte kvalitu před kvantitou
Namísto toho, abyste soustředili veškerou pozornost na čísla, dbejte spíše na kvalitu potravin, které si nakládáte na talíř. Vyvážená a zdravá strava, bohatá na celozrnné produkty, ovoce, zeleninu, zdravé tuky a bílkoviny výborně nasytí a dodá tělu potřebné živiny. Tento přístup vás může nenásilně odvést od myšlenek na kalorie a pomůže vám vnímat jídlo v první řadě jako zdroj potřebné energie pro fungování organismu, nikoli jako „zásobárnu kalorií“.
Když mozek začne počítat, zaměstnejte ho jinak
Pokud jste otroky neustálého počítání kalorií dlouhé měsíce, nebo dokonce roky, je více než pravděpodobné, že váš mozek nebude vždy ideálně spolupracovat. Zvyk je zkrátka železná košile. Takže i když se snažíte začít jinak, nastanou chvíle, kdy začnete počítat zcela automaticky.
Nejlepším řešením je v tomto případě okamžitě a vědomě přesměrovat svou pozornost na něco úplně jiného. Například jděte zkontrolovat dětem domácí úkoly, projděte si seznam úkolů na následující pracovní den, zasněte se o nadcházející dovolené, přemýšlejte o důležitém rozhovoru, který vás čeká, nebo vymyslete plány na víkend…