Článek
Uzobávání a časté svačení mezi hlavními jídly je jedním z největších prohřešků, pokud hubnete. Hrst oříšků totiž může kalorický příjem navýšit víc, než si možná myslíte. A nejde jen o to, škodíte i svému trávení. Proč si záměrně nechávat mezi jídly větší přestávky?
10 nejlepších rad na zhubnutí
Hubnutí, víc energie a nová chuť do života. 10 tipů, díky nimž začnete nový rok lépe. Inspirujte se našimi radami, které vám budeme přinášet od 6. do 15. ledna, a zaměřte se letos na váš osobní glow-up neboli výraznou změnu (nejen) vzhledu!
Zrádné uzobávání
Automaticky saháte po pochutinách jen proto, že se možná nudíte. Nebo jste předtím neměli vyvážené jídlo a brzo se dostavil hlad. Oříšky, brambůrky, bonbony, sušenky… Takových nástrah by se napočítalo! „Uzobávání mezi jídly může být problematické zejména proto, že narušuje přirozený proces trávení a regeneraci trávicího traktu,“ řekla nám nutriční specialistka Markéta Gajdošová.
„Tělo potřebuje mezi jídly určitý čas na trávení a spuštění migračního motorického komplexu (MMC), který pomáhá čistit trávicí trakt od zbytků potravy a zajišťuje jeho zdraví. Neustálé uzobávání tento proces přerušuje, což může dlouhodobě přispět k nadměrnému zatížení trávení, nebo dokonce k zažívacím problémům, jako jsou nadýmání či snížená citlivost na inzulin,“ vysvětluje odbornice.
Pozor na cukr v krvi
A právě poslední bod je k zamyšlení. Hormon inzulin je zodpovědný za metabolismus sacharidů a tuků a udržuje v krvi normální hladinu cukru. Pokud má tělo neustálý příděl jídla (především sacharidů - a co si budeme nalhávat, právě svačinky mají nejčastěji podobu sacharidů), inzulin se brzo vyčerpá a dochází k dysbalanci. Rozkolísaná hladina cukru v krvi je v oblasti hubnutí často skloňována, protože, ve zkratce, zvyšuje ukládání tuků. Důsledkem je vysoký krevní tlak, častější chutě na sladké, vlčí hlad, náhlá únava a v nejhorším případě pak cukrovka 2. typu.
Svačiny ale nezavrhujte
Výše zmíněné ale neznamená, že jsou svačiny zakázané! V některých případech smysl dávají. „Jejich potřeba závisí na individuálním životním stylu, energetickém výdeji, zdravotním stavu a denním režimu. U některých lidí, například u těch s vyšší potřebou energie nebo nepravidelnou pracovní dobou, mohou být svačiny důležitou součástí vyváženého stravování,“ uvádí na pravou míru Markéta Gajdošová.
Jak tedy ke stravování přistupovat celkově? Uvažujte nad svým jídelníčkem a dávejte větší důraz na to, zda máte vyvážená hlavní jídla. Pokud mezi nimi i tak míváte hlad, svačinám se nebraňte. „Klíčem je vědomé plánování. Svačina by měla být nutričně hodnotná, tedy obsahovat bílkoviny, zdravé tuky a vlákninu, což pomáhá stabilizovat hladinu cukru v krvi a zajistit dlouhodobou sytost,“ radí nutriční specialistka.
Jak dlouhé pauzy mezi jídly si dát?
Dejte ale tělu prostor po jídle odpočívat: „Co se týče času mezi jídly, obvykle se doporučuje interval 3–5 hodin, během kterého má tělo dostatek prostoru pro trávení a zpracování přijaté energie. Není to však dogma, někteří lidé mohou potřebovat kratší nebo delší přestávky v závislosti na svých individuálních potřebách,“ vysvětluje odbornice. Poslouchejte proto své tělo a volte kvalitní potraviny. „Vyhněte se bezmyšlenkovitému uzobávání, které bývá často reakcí na stres nebo nudu spíše než na skutečný hlad,“ dodává na závěr Markéta Gajdošová.