Hlavní obsah

Bojíte se, že když budete jíst po 17. hodině, přiberete? Boříme mýty aneb Večeřet můžete dvakrát

Foto: Nataliya Dmytrenko, Shutterstock.com

Foto: Nataliya Dmytrenko, Shutterstock.com

Jestli okolo nějakého jídla panuje nejvíce mýtů, je to večeře. Konkrétně se týkají toho, v kolik byste si měli dát poslední sousto před usnutím. Jak to je doopravdy a vážně musíte dodržovat určité časové okno? A jak nad skladbou večeře přemýšlet?

Článek

Když chcete zhubnout, nejezte po 17. hodině večer! „Takové tipy na hubnutí se dřív objevovaly všude a ještě stále je musíme klientům v kurzech často vyvracet,“ říká na úvod Hana Málková, nutriční specialistka ze společnosti STOB.

Kdy je tedy z hlediska hubnutí vhodné jíst naposledy? Nebudeme vás déle napínat: „Záleží na vašem denním režimu. Obecně lze doporučit, že je ideální večeřet 2 až 4 hodiny před ulehnutím do postele,“ doporučuje odbornice. Pokud si dáte jídlo později nebo se bude jednat o těžký, hůře stravitelný pokrm, může to výrazně zhoršit kvalitu spánku. Nejde ale tolik o čas jako spíš o skladbu a velikost porce.

Jak velká by měla být večeře?

Příliš kalorické večeře jsou pak tou nejčastější chybou, která může bránit v hubnutí, potvrzuje Hana Málková. „U některých klientů totiž tvoří večeře 50 a více procent z celkového denního příjmu energie. Takhle by to určitě být nemělo. Většinou se to stává, když nemají přes den čas na vyvážené jídlo, večer přijdou domů hladoví a snědí vše, co jim přijde pod ruce,“ vysvětluje nutriční specialistka.

Nabízí se otázka - jak si denní příjem ideálně rozložit? Záleží na vašich osobních preferencích, jestli jíte 3× denně nebo i svačíte. Ale obecná poučka zní, že větší část energetického příjmu byste měli přijmout v první polovině dne a neodkládat většinu až na večer. „Pokud večeříte brzo, spát jdete až později a měli byste ještě hlad, můžete si dát druhou menší večeři, kdy je ideální kombinovat zeleninu a bílkoviny,“ doporučuje Hana Málková.

Co bude k večeři?

Tápete v tom, jak si ideální, zdravou večeři poskládat? Můžete se držet pravidla zdravého talíře: „Čtvrt talíře tvoří bílkoviny, další čtvrt sacharidy a půlku talíře byste měli doplnit zeleninou,“ doporučuje Hana Málková. Teď na podzim jsou skvělé zeleninové polévky, které doplňte vždy nějakou bílkovinou. Totéž platí o salátech - samotná zelenina vás dostatečně nezasytí a vaše kroky pak spíš povedou do spíže pro nějakou sladkost. Zda si vyberete večeři teplou, nebo studenou, je jen a jen na vašich preferencích. Před spaním se ale rozhodně vyvarujte potravinám, které vám nedělají dobře a způsobují pocit těžkosti (tučná, sladká a velmi slaná jídla) - dobrý a ničím nerušený spánek je také předpokladem hubnutí.

Pamatujte, že hubnutí se odvíjí od toho, zda jste stále v kalorickém deficitu. Samotné jedení večer nemusí být vůbec problematické. Pokud ale celý den nejíte a večer uděláte nálet na ledničku, můžete spořádat mnohem víc kalorií, než kdybyste jedli průběžně celý den. Proto je tím správným přístupem vyvážený jídelníček během celého dne a nenechávat ho náhodě.

TIP na skvělou podzimní večeři:

Cuketový krém s uzeným lososem

Polévka se stane plnohodnotným jídlem, když k ní přidáte zdroj bílkoviny, například uzeného lososa, vajíčka nebo třeba ricottu. Jestliže se jedná o vaši hlavní večeři, vezměte si k polévce i kousek pečiva.

Foto: Archiv STOB, Hana Málková

Cuketová polévka s uzeným lososemFoto: Archiv STOB, Hana Málková

Postup:

  • Cuketu a brokolici omyjte a nakrájejte na menší kousky. Oloupejte a nakrájejte tři stroužky česneku.
  • V hrnci rozehřejte lžíci řepkového oleje a přidejte česnek a cuketu, duste na středním plameni.
  • Do směsi nastrouhejte jednu větší bramboru, přidejte brokolici.
  • Zalijte vývarem, osolte, opepřete a přidejte i drcený kmín nebo další koření dle vaší chuti. Vařte asi 15 minut.
  • Polévku rozmixujte do krémova tyčovým mixérem.
  • Rozšlehejte dvě vejce ve skleničce a vmíchejte je do polévky, kterou pak ještě trochu povařte.
  • Před servírováním přidejte lososa a lžíci zakysané smetany.

Načítám