Hlavní obsah

Jak si připravit jídlo dopředu? Bleskové obědy a večeře, které šetří kalorie i peníze

Foto: Josep Suria, Shutterstock.com

Foto: Josep Suria, Shutterstock.com

Chcete zhubnout nebo si váhu udržet? A potřebujete zároveň šetřit minuty strávené u kuchyňské linky? Tak jste tady správně. Jak si chystat vyvážené jídlo dopředu a zároveň si svoje úsilí co nejvíc zjednodušit? Vytvořili jsme snadný manuál s Hanou Málkovou ze společnosti STOB.

Článek

Příprava a plánování jídla na pár dní dopředu je jednou z nejdůležitějších zásad, jak se držet svého režimu, zbytečně nepřibírat a udržet si postavu – nebo ji ještě zlepšit. Budete mít pod kontrolou, co jíte, vyvarujete se nárazového náletu na ledničku nebo do restaurace, kde vás kvůli vlčímu hladu zláká třeba smažený sýr. Díky vaření doma také ušetříte peníze.

Je nám však jasné, že času nazbyt nemá nikdo. „Z plánování je potřeba si udělat zvyk a používat takové suroviny, které vám vaření co nejvíc usnadní. A rozhodně nemluvíme o instantních polévkách ani dalších polotovarech,“ říká na úvod Hanka Málková, nutriční specialistka ze společnosti STOB. Jaké suroviny tedy určitě do jídelníčku zařadit a jak?

Bílkoviny: Vsaďte na panenku nebo tuňáka

Zdroj bílkovin můžete pokrýt masem. „Příprava kuřecího prsa, vepřové panenky nebo ryby na pánvičce vám zabere minimum času. Pomoci si můžete i rybími konzervami, ostatní masové konzervy obsahují většinou zbytečně moc tuku,“ radí Hanka Málková. Pokud máte chuť na maso, které se v troubě peče delší dobu, udělejte ho větší množství a pak použijte v rámci vícero pokrmů – třeba na rizoto nebo do tortilly. „Dobrou alternativou je také šunka nebo kvalitní uzené,“ radí Hanka Málková.

Skvělým zdrojem bílkovin jsou pak vajíčka, která uděláte samozřejmě bleskově (omeleta, míchaná, volská oka), tofu, sýry nebo také luštěniny. „Ty mají horší pověst, co se času týče, ale pokud zvolíte červenou čočku, která se nemusí namáčet předem, nebo třeba cizrnu či fazole v konzervě, máte vyvážený oběd v rekordním čase,“ radí Hanka Málková.

Sacharidy: kuskus vyhrává!

Rýže, brambory a těstoviny jsou skvělé. Pokud nemáte ale ani minutu navíc, sáhněte po kuskusu. Drobnou těstovinu, kterou uvaříte za minutu, najdete v obchodech i v celozrnné variantě. Seženete třeba i kuskus z luštěnin. Smíchejte ho s konzervovaným tuňákem, mozzarellou nebo ogrilovaným kuřecím, zeleninou a je to. Vidíte, že obědy nebo večeře si nemusíte zbytečně komplikovat, jen myslet na hlavní makroživiny! Rychlovkou jsou i chlazené bramborové noky. „Vůbec také není špatně, když sáhnete v rámci příloh po celozrnném pečivu nebo celozrnné tortille,“ doporučuje Hanka Málková.

Tuk většinou použijeme při přípravě jídla a je už součástí použitých surovin, takže není potřeba ho dále samostatně přidávat. Na tepelnou úpravu se hodí nejvíce řepkový olej. Do salátu nebo jídla, kde jste žádný olej pro přípravu nepoužili, můžete přidat kvalitní panenský olivový či jiný rostlinný olej.

Foto: DronG, Shutterstock.com

Kuskus můžete smíchat s jakoukoliv zeleninou dle vašeho gusta, přidat porci bílkovin a je hotovoFoto: DronG, Shutterstock.com

Zelenina: Zkuste mraženou a sterilovanou

Někdy trvá, než si zeleninu očistíte. V obchodech ale už prodávají balíčky zeleniny, která je nakrájená, a dokonce i umytá (vždy si zkontrolujte etiketu). Pak si můžete jednoduše přidat hrst ke každému jídlu. „Nebojte se sáhnout i po mražené a sterilované zelenině. Ta může být dokonce kvalitnější než ta čerstvě zakoupená. K mražení a sterilaci totiž dochází, když je tak akorát zralá, a díky šetrné úpravě si uchovává i spoustu živin,“ říká odbornice. Super tipem je i předvařená řepa nebo kysané zelí. Zkuste také úpravu zeleniny v horkovzdušné fritéze, je to o polovinu rychlejší než v klasické troubě.

Nebojte se využívat hojně zeleninu mraženou a mrazák celkově. Pokud navaříte jídla jako pro regiment, porce si samostatně zamrazte a vytáhněte je v případě nouze. „Takto se vyplatí připravit si do zásoby vývar, jehož vaření nějaký čas zabere. Rozdělte ho do více menších porcí a využívejte jej nejen do polévek, ale třeba i do omáček,“ doporučuje odbornice.

Plánujte dopředu

Určete si v týdnu den, kdy se budete plánování jídelníčku věnovat, a nakupte si na několik dní dopředu. Nebudete se pak zbytečně zdržovat chozením do obchodu. Také investujte do menších plastových krabiček, které můžete používat opakovaně a nosit je pohodlně do práce v kabelce.

Načítám