Hlavní obsah

Léto nemusí znamenat kila navíc. Jak si ho užít a neztloustnout? Obědvejte, spěte a počítejte drinky

Foto: Velista production, Shutterstock.com

Foto: Velista production, Shutterstock.com

Hubnete nebo si udržujete váhu? Pak možná přemýšlíte, jak přistupovat ke stravování v průběhu léta, které je plné „nedietních“ pokušení. Nechcete sice přibrat, ale zároveň si to chcete užít na maximum. Co nejméně kalorické drinky a zelenina na půl talíře. To jsou triky, díky kterým přežijete sezonu bez kil navíc.

Článek

Jste v hubnoucím režimu a léto vás trochu děsí? Anebo je to přesně naopak a v letních měsících je pro vás shazování snazší? „U našich klientů sledujeme, že na začátku léta roste motivace i naděje s hubnutím. Často si myslí, že to půjde ‚samo‘. Není ale výjimkou, že pak na podzim řešíme kila navíc u více než poloviny klientů,“ uvádí Hanka Málková ze společnosti STOB (Stop obezitě), která pořádá kurzy zdravého hubnutí.

Proč je vlastně léto skrytým strašákem, co se týče přibírání? „Přes den toho možná tolik nesníte, ale o to víc to doháníte večer. Mnohem častěji se griluje, popíjí a jezdí se na dovolené typu all inclusive,“ vyjmenovává odbornice. Pokud jste se tedy pustili do hubnutí, byla by škoda to teď úplně „pustit“. Máme proto pro vás několik tipů, jak v létě nenabrat zbytečná kila.

1. Dbejte na režim

I když je déle světlo a častěji se posedí s přáteli, dbejte na svůj spánek stejně jako po zbytek roku. Právě nedostatek spánku může často za nesprávné volby v jídle, protože se tělo pokouší dohnat energii, kde se dá. „Příčinou zastavení hubnoucího progresu v létě je nejčastěji nevyspání a vynechávání jídel během dne, většinu energetického příjmu pak klienti přesouvají do večerních hodin,“ potvrzuje Hanka Málková. „Energetický příjem by měl být rozdělený rovnoměrně během dne. Nevynechávejte oběd a přibalte si na výlety něco zdravého a vyváženého na svačinu, abyste nemuseli skončit u fastfoodových pokrmů.“

  • Připravit si můžete třeba klasické tousty či wrap z tortilly nebo si upečte něco zdravějšího. Nezapomeňte si přibalit i krabičku se zeleninou. Dejte přitom pozor na vysoké letní teploty, aby se jídlo cestou nezkazilo a nepřivodili jste si trávicí potíže.

2. Hlídejte porce

Po jedné pizze nebo zmrzlině deset kilo nepřiberete. Pokud si ale budete celý týden nebo dva užívat all inclusive se vším všudy, při každém jídle se přejíte a budete to prokládat alkoholem, pár kilo navíc si z dovolené pravděpodobně přivezete. „Dejte si to, na co máte chuť, ale s mírou. Držte se menších porcí, nepřejídejte se a nešetřete se zeleninou,“ radí Hanka Málková. Stále přemýšlejte nad správnou skladbou jídelníčku, do každého jídla se snažte dostat porci bílkovin a co nejvíce omezte smažené a jiné tučné pokrmy. Když už si je dopřejete, tak jen v menším množství a ne denně.

3. Šetřete alkoholem

Při hubnutí se doporučuje vynechávat úplně alkohol, a to především pro jeho vysokou energetickou hodnotu. Obecně má ale alkohol negativní vliv na zdraví, a není tak vhodný pro nikoho. „Nejvíc kalorií vypijete v piña coladě nebo long island iced tea. Naopak mojito, aperol spritz nebo vinný střik jsou na tom o poznání lépe,“ říká odbornice. Nejlepší rada je vyměnit alkoholické drinky za nealko nebo alespoň hlídat vypité množství. Pozor si dávejte také na domácí limonády, kde se může ukrývat velké množství cukru.

Foto: STOB

Kolik kalorií přijmete v jednom drinku?Foto: STOB

4. Zařaďte pohyb

Horko, ostré sluníčko… Komu by se chtělo cvičit nebo trávit čas zavřený v posilovně? Ale i v létě se dá hýbat – a možná nejlépe. Ráno je dřív světlo, a vy si tak můžete přivstat a zaběhat si ještě před prací. Navečer lze zase bez problémů zařadit procházky, protože chůze spaluje tuky i stres! Je to nejsnazší cesta, jak si pomáhat ke kalorickému deficitu. Jednoduše zůstaňte co nejvíc aktivní, a to nejen v létě!

5. Využijte sezonu

Léto přeje čerstvé zelenině a ovoci. „Využijte toho a snažte se víc než kdy dřív dodržet pravidlo zeleniny na půl talíře u oběda i večeře,“ doporučuje Hanka Málková. Nezapomínejte na ovoce, ale nepřehánějte to s ním, kromě vlákniny a vitaminů obsahuje i dost cukru. Denně ho snězte maximálně okolo 200–300 g.

  • Jděte na to s rozumem: K létu patří zmrzlina, ochutnávání lokální kuchyně nebo grilování s přáteli a nemá smysl si to úplně zakázat. „Pokud víte, že je pro vás léto náročnější období, nedávejte si za cíl zhubnout, ale váhu aspoň udržet,“ radí na závěr Hanka Málková.
Foto: STOB

Zeleninou by měla být zaplněna celá polovina talířeFoto: STOB

Mnoho rad, jak v létě nepřibrat, můžete získat na webináři společnosti STOB Hubneme a udržujeme váhu i o prázdninách. Webinář se koná ZDARMA 10. 7. 2024.

Načítám