Hlavní obsah

Low carb dieta má rychlé výsledky a lze ji držet dlouhodobě. Ale není pro každého a musíte znát rizika!

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Chcete shodit nějaká kila a první dieta, která vás možná napadne, je low carb. Nízkosacharidový styl stravování je in a přísahají na něj zástupy lidí pyšnící se útlejším pasem. Na čem je založený, jak to vlastně funguje a na co si dát pozor?

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Zní to rozumně: Chcete něco shodit, tak omezíte příjem cukrů. Jenže low carb dieta jde ještě dál - vynechává ve velké míře sacharidy obecně a ve stravě převažují tuky a bílkoviny.„Už jen díky tomu, že nad jídelníčkem začnete trochu přemýšlet a nezobnete si bezmyšlenkovitě tu sušenku, tu nějaký bonbon, tak toho sníte většinou méně,“ říká na úvod Hanka Málková, nutriční specialistka STOB (Stop obezitě).

Low carb dieta: Jak to funguje?

Vynecháním pečiva a příloh většinou také snížíte celkový příjem energie a snáze dosáhnete kalorického deficitu. A jak je známo, ten je k hubnutí nezbytný: Váš výdej energie musí být větší než příjem. Efekt má i to, že pokud striktně vyloučíte z jídelníčku sacharidy, sníží se v těle i množství zásobního glykogenu, na který je vázáno velké množství vody. „A proto hned v začátku diety jdou kila až zázračně rychle dolů. Nejedná se ale o tuk, nýbrž o vodu. S opětovným zařazením sacharidů do jídelníčku tato kila budete mít tedy brzy zpět,“ vysvětluje odbornice.

Rychlému efektu low carb stravování také nahrává fakt, že při něm vynecháváte potraviny s vyšším glykemickým indexem (GI). Obecně totiž platí, že čím víc sacharidů jídlo obsahuje, tím víc po jeho konzumaci stoupne hladina glukózy v krvi. A pokud má potravina vyšší GI, pak cukr v krvi „vyletí“ velmi prudce a vyplaví se inzulin, který ovlivňuje ukládání tuků v těle. Vyhýbání se potravinám s vysokým GI slouží také jako prevence před civilizačními chorobami.

Low carb a keto dieta. Jaký je rozdíl?

Jak se liší low carb a keto dieta? Běžně se v potravě přijímá 45-65 % sacharidů z celkového příjmu. Nízkosacharidovou dietou by pak šel nazvat takový styl stravování, v němž se objevuje méně než 45 % sacharidů. „Snížený příjem sacharidů je nahrazován ostatními makroživinami, tedy tuky a bílkovinami, jejichž konzumace je v různém poměru zvýšena,“ vysvětluje nutriční specialistka.

Keto dieta je založená na ještě nižším množství sacharidů – na 40-50 g denně. Zároveň se omezuje i konzumace bílkovin a nejvíc zastoupenou makroživinou jsou tuky. Cílem je tělo „přesvědčit“, aby jako primární zdroj energie využívalo nikoliv přijaté sacharidy, ale právě tuky. Organismus by se tak měl dostat do stavu ketózy, z čehož vznikl i název diety. „Dá se tedy říct, že low carb stravování je méně restriktivní a je flexibilnější než keto dieta,“ vysvětluje rozdíl Hanka Málková.

Mezi další nízkosacharidové stravovací směry se ještě řadí Atkinsova dieta, Dukanova nebo paleo dieta.

Výhody a nevýhody low carb

  • Povolené potraviny v rámci low carb: Mléčné výrobky, zelenina, ořechy, maso, ryby, vejce i máslo. Omezuje se naopak pečivo, těstoviny, obiloviny, luštěniny, ovoce, sladké džusy a sladkosti obecně.
  • Výhodou je vyřazení jednoduchých cukrů, většinou i omezení průmyslově vysoce zpracovaných potravin, které jsou často plné cukrů a dalších sacharidů. Lidé na low carb stravě nemívají problém s dostatkem bílkovin a zařazují většinou i dost zeleniny.
  • Nebezpečí, které hrozí zejména u přísnějších keto diet, je extrémně vysoký příjem živočišných tuků a nedostatek vlákniny.
Foto: sweet marshmallow, Shutterstock.com

Low carb styl stravování je založen na omezení příjmu sacharidů, zelenou mají hlavně bílkoviny a tukyFoto: sweet marshmallow, Shutterstock.com

Dá se žít trvale na low carb dietě?

„Někdo je schopný na stravě s nižším obsahem sacharidů fungovat dlouhodobě, a pokud má správně sestavený jídelníček, může to být úplně v pořádku. Spíše ale máme zkušenost s klienty, že u takové stravy dlouhodobě nevydrželi, po nějaké době to vzdali a buď vůbec nezhubli, nebo se jim ztracená kila brzy vrátila,“ říká Hanka Málková. Pro trvale udržitelný režim, který povede k dlouhodobým výsledkům, si musí najít každý svou vlastní cestu, která mu bude vyhovovat. A tou mohou být třeba skupinové kurzy hubnutí, které STOB pořádá.

Nízkosacharidová dieta přichází v úvahu u lidí s cukrovkou, některé studie naznačují přínos i u dalších chorob. „Pokud ale nějakým onemocněním trpíte, určitě se poraďte s nutričním terapeutem,“ upozorňuje expertka.

Do žádného dietního směru se nevrhejte po hlavě, i když vás láká. „Doporučovala bych nejprve jídelníček buď zkonzultovat s nutričním terapeutem, nebo si ho zhodnotit – například pomocí nutriční kalkulačky Sebekoučink. Ukáže vám, jestli ve stravě nemáte nadbytek rizikových živin, což jsou například nevhodné tuky, cukr, sůl, a jestli naopak nechybí ty prospěšné, jako třeba bílkoviny nebo vláknina,“ doporučuje Hanka Málková.

Zkušenost čtenářky s low carb stylem stravování:

„Na low carb jsem přešla po různých stravovacích směrech (třeba metabolic balance či keto dieta), které mi vždycky pomohly zhubnout, ale nebyly pro mě udržitelné. Dlouho jsem sledovala na instagramu odbornici, která koučuje low carb, a tak jsem ji kontaktovala. Doporučila mi, abych se pustila do přerušovaného půstu, nesnídala a poté jedla low carb, spíš no carb. Zhubla jsem pár kilo a nyní se stravuji podle zásad low carb. Na nový režim jsem si zvykla, nevadí mi nesnídat, cítím se plná energie, nemám návaly hladu a život bez chleba a mouky je pro mě fajn. Cítím se lehká, nic mě nenadýmá, nebolí mě žaludek. Jsou prázdniny a děti jsou na táborech, tak jde příprava jídel dobře. Uvidíme v září!“

Čtenářka Lenka

Další témata z oblasti hubnutí: Jak si zajistíte dostatečný příjem vlákniny?

Načítám