Hlavní obsah

Jak vypadat mladší? Opravte si držení těla. 4 snadné cviky, které můžete dělat doma každý den

Foto: Jacob Lund, Shutterstock.com

Foto: Jacob Lund, Shutterstock.com

Kdo se nehrbí, ať se přihlásí! Současný životní styl, kdy mnoho lidí tráví spoustu času u klávesnice nebo nad telefonem, nepřiměřeně zatěžuje záda. Jenže právě flexibilita páteře je známkou mladistvé vitality. A díky správnému držení těla si tak můžete ubrat roky i vrásky ve tváři a na krku. Jak na to? Naučte se 4 jednoduché a účinné cviky.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ptáte se, jak vám rovná záda zajistí, že budete vypadat mladší? Jednoduše. Když je celé tělo v souladu a všechno správně funguje, pak nemáte přetížené svaly, lymfatický systém dobře odvádí toxiny a nebudete mít například tolik nateklé oči. Díky správnému posazení ramen a lopatek se také dost možná zbavíte druhé brady a bolestí hlavy. A když se přestanete ohýbat k telefonu, nebudete si prohlubovat vrásky na krku.

Pracovat na správném postoji a na zdravém držení těla je důležité, a to jak z estetického, tak i zdravotního hlediska. Povídaly jsme si o tom s certifikovanou lektorkou face jógy Simonou Rydlovou a osobní trenérkou Kristýnou Kozubíkovou.

Držení těla je základ atraktivity

Americké herečce Jane Fonda je 86 let, ale srší z ní vitalita a mladistvá energie. V jednom rozhovoru se jí ptali, jak to dělá, že vypadá pořád tak skvěle. Odvětila, že k tomu potřebujete jen tři věci: hodně peněz, padnoucí džíny a dobrý postoj. „Držení těla je opravdu nesmírně důležité, dělá celkový dojem z člověka a je to to první, co na něm vidíte,“ říká k tomu Simona Rydlová. „Když bude krásná, štíhlá slečna chodit shrbená s předsazenou hlavou, tak nikdy nebude atraktivnější než slečna, která má sice třeba pár kilo navíc, ale bude se nést vzpřímeně s otevřeným hrudníkem a rovnou dlouhou páteří.“

4 cviky, jak srovnat záda a vypadat mladší

Existuje nespočet klasických cviků, které můžete provádět nejen doma, ale třeba také v práci. Jde většinou o snadné, malé pohyby, které však mají blahodárný efekt na celé tělo. Jaké doporučuje osobní trenérka Kristýna Kozubíková z Core Studia?

  1. Srovnejte si postoj: Chodidla mějte na šíři kyčlí, zatáhněte břicho, dlaně otočte dopředu, díky čemuž si srovnáte ramena, a vytáhněte se za hlavou nahoru. Udělejte si i lehce druhou bradu (tady je to v pořádku), abyste srovnaly krční páteř, a ramena nezvedejte k uším, ale povolte je.
  2. Číšník: Ruce ohněte v loktech a mějte je dlaněmi vzhůru, palce směřují ven – jako byste držely na rukách tácy (odtud pochází název cviku). Lokty nechte u těla a hrudník držte vystrčený. Dlaně vytáčejte za palcem směrem za sebe a zase zpět. Budete u toho cítit zadní stranu ramen. Cvik proveďte 15×.
  3. Ruce nahoru: Stále si držte správný postoj a ruce z předchozí výchozí pozice veďte vzhůru nad hlavu, kde se dotkněte palci. Následně je veďte opět k tělu a pak zase nahoru. Cvik proveďte 15×.
  4. Ruce za hlavu: Dlaně propleťte za hlavou, lokty hodně otevřete a hlavou zatlačte oproti rukám. Vytvoří to trochu dvojitou bradu, což je i tady správně, a srovná vám to skvěle krční páteř. Cvikem zapojíte i mezilopatkové svaly. Udělejte ho tolikrát, kolikrát potřebujete.

Tyto cviky zařazujte klidně několikrát během dne. „Kdykoli se zastavíte na zastávce nebo čekáte, než se vám udělá káva, srovnejte se, uvědomte si, jak stojíte,“ doporučuje Kristýna Kozubíková. Když to takto uděláte 20× za den, postupně se z toho stane automatický návyk. A jestli pracujete u počítače, cvik číslo 4 je pro vás skoro povinný!

Anti-age péče nekončí u čelisti!

Proč hraje postavení těla takovou roli ve vzhledu obličeje a dekoltu? Kvalitní kosmetika je skvělý nástroj, jak oddálit stárnutí pleti, ale rozhodně to nestačí. I když se rozhodnete třeba pro obličejovou jógu, pak musíte vědět, že se rozhodně nezabývá jen tváří, protože kromě vrásek a otoků řeší i kulatá záda a podbradek. „Obličejová jóga pracuje také s postojem, protože ten často může za druhou bradu nebo za vrásky na čele. Čelo totiž nekončí vlasovou linií, ale upíná se na další svaly okolo krční páteře,“ vysvětluje souvislosti Simona Rydlová.

To samé platí pro sval platysma, který najdete vpředu na krku. „Vede od kraje čelisti přes krk a upíná se až na hrudní kost. Když bude často hlava předsazená a záda shrbená, tak budou svaly krku přetažené a linie mezi čelistí a krkem se bude slévat,“ vysvětluje odbornice. Proto je face yoga vždy provázaná se správným postavením těla, které získáte právě s výše uvedenými jednoduchými pohyby. Protože i kdybyste obličejové cviky prováděly dobře, ale byly jste u toho shrbené, nebudou mít žádoucí efekt.

Načítám