Hlavní obsah

Co je to ideální váha a jak poznáte, že byste měli zhubnout? Napoví vám obvod pasu a chůze do schodů

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Kila navíc nejsou pouze otázka estetiky, ale také zdraví. Obezita je jednou z nejrozšířenějších civilizačních chorob a Česko je v tomto ohledu na předních příčkách evropských statistik. Jak zjistíte svoji ideální váhu a kdy už je potřeba životní styl přehodnotit, pokud chcete snížit riziko různých zdravotních potíží?

Článek

Každý jsme jiný, máme jiný tvar křivek. Někdo je štíhlý „zadarmo“, jiný musí makat a omezovat se v jídle. Každý má proto svoji ideální váhu jinde. A pokud vás vaše současná hmotnost negativně ovlivňuje v každodenním životě a potýkáte se se zdravotními problémy, je čas svůj životní styl přehodnotit. „Odborníci se shodují, že už úbytek 5 až 10 % z vaší stávající hmotnosti může snížit zdravotní rizika, která se s obezitou pojí,“ vysvětluje Hanka Málková, nutriční specialistka společnosti STOB, jež pomáhá lidem shazovat kila v kurzech zdravého hubnutí.

Je vaše hmotnost v normě?

Zjistit, zda je vaše hmotnost v rámci zdravého rozmezí, jde díky známému BMI (body mass index), protože samotné číslo, které ukazuje osobní váha, nemusí být plně vypovídající. BMI vám řekne, zda jste v rozmezí normální hmotnosti, nebo se jedná o podváhu, nadváhu či obezitu.

„Nicméně je třeba mít na paměti, že BMI nevyhodnotí podíl svalové a tukové hmoty, ale pouze celkovou hmotnost oproti výšce. Tudíž člověku, který je velmi aktivní a má hodně svalové hmoty, a tím pádem i vyšší hmotnost, může vyjít obezita,“ vysvětluje Hanka Málková. BMI také neřeší, jak je tuk na těle rozložen. „Viscerální tuk je uložený v břišní dutině a je horší než ten, který je uložený jinde, například na bocích. Je spojen s vyšším výskytem metabolických a kardiovaskulárních komplikací obezity.“ Jak se zbavit tuku na břiše?

Změřte si pas

BMI je tedy taková startovní čára. Následuje složení těla. Nejvíc vám ho přiblíží profesionální bioimpedanční zařízení, které funguje na principu elektrického odporu. Získáte rozbor, jenž vám řekne konkrétní poměr tuku a svalů v těle, ukáže vám i množství rizikového viscerálního tuku a spočítá přibližný bazální metabolismus (což vám pomůže se správným nastavením jídelníčku).

„Měření nabízejí výživoví poradci, terapeuti nebo fitness trenéři. Vybírejte si odborníka, který vám dokáže data správně interpretovat, nebude vás jen strašit, ale opravdu vám poradí, jestli je nutné se do hubnutí pustit a jak s tím případně začít,“ doporučuje Hana Málková.

Kromě měření složení těla vám může napovědět i jednoduchý ukazatel: změřte si obvod pasu. Pokud jste žena a máte obvod pasu nad 88 cm, bylo by vhodné životosprávu vylepšit. U mužů je rizikový obvod pasu nad 102 cm.

Výpočty, které využijete při hubnutí

Foto: Archiv STOB (Stop obezitě)

Jak poznáte, že byste měli hubnout? Napoví vám obvod pasuFoto: Archiv STOB (Stop obezitě)

Optimální váha: Jak ji poznám?

Nemusíte mít míry 90–60–90 a i tak se můžete nacházet na své optimální váze. „Každému je dána do vínku nějaká biologická váha, kterou ale velmi ovlivňuje životní styl,“ říká Hanka Málková. „Pokud máte jen pár kilo navíc, nebo už jste zhubnuli třeba 10 % své původní váhy a váha se zastavila, nemá cenu proti ní bojovat za každou cenu, i když se třeba nacházíte v pásmu nadváhy. Mnohem důležitější je správná strava a pravidelný pohyb, těch pár kilo navíc zdravotně nevadí,“ říká odbornice. A jestli vás trápí nějaké proporční dysbalance, lze je částečně řešit díky správnému a pravidelnému cvičení.

Jak poznáte, že byste měli hubnout

Pomalu a s pozitivní motivací

A v neposlední řadě: jestli nad hubnutím přemýšlíte, srovnejte si priority a najděte si správnou motivaci. „Bez motivace a správného nastavení cíle jde hubnutí těžko, je to první téma, které na kurzech zdravého hubnutí s klienty řešíme, ještě než se vůbec do samotného hubnutí pustí.“ Najděte si ve změně životního stylu pozitivní emoce, které vám pomohou shazování dotáhnout do konce. „Aktivní život prožitý ve zdraví a spokojenosti – to by měl být cíl každého, kdo se snaží zdravě zhubnout,“ dodává na závěr Hanka Málková.

Načítám