Článek
Chuť na sladké je podmíněna evolučním vývojem: sladké jídlo rovná se rychlý přísun energie. Jenže v dnešní době číhají na každém rohu nástrahy v podobě dortíků, tyčinek a dalších laskomin, a pokud začnou v jídelníčku převažovat, nastává problém. Naštěstí existují triky, jimiž lze tyto sladké ataky ukočírovat. Zároveň je důležité si uvědomit, že ani při hubnutí si nemusíte sladké úplně odpírat. (Jako třeba čtenářka Veronika, která zhubla 50 kg).
Proč mám chuť na čokoládu
Sladkosti dodají energii, uspokojí smysly a dopřejí prchavý moment blaženosti. Sladké je vnímáno v mnoha rodinách jako odměna, dospělí pomocí dezertů zajídají stres nebo nudu, jenže tak by to být nemělo. Chuť na sladké může být u žen spojena i s hormonálními výkyvy nebo s nedostatkem spánku – tělo si pak potřebuje doplnit energii jinak.
Pochoutky plné cukru však nepřinášejí téměř žádné prospěšné živiny, jen spoustu (zbytečných) kalorií. Ale ani přísné vynechání cukru a sacharidů není tou správnou cestou! „Přestože sladké milujete, při hubnutí si ho úplně odepřete. Tím se ovšem dostanete do stresu, který pak začnete zajídat opět sladkým,“ vysvětluje začarovaný kruh Hana Málková, nutriční specialistka společnosti STOB (Stop obezitě).
- Jak si to tedy nastavit na talíři i v hlavě? „Výčitky nechte stranou a zaměřte se na vyváženou skladbu jídelníčku během dne. Chutě na sladké často přicházejí ve chvíli, kdy jíte málo, nevyváženě a nepravidelně,“ vysvětluje odbornice.
Víc bílkovin znamená méně sladkostí
Obecně platná rada, kterou využijete, i když se nesnažíte hubnout, zní: Zařaďte víc bílkovin a chutě na čokoládu vás budou míjet. Je to jednoduchá „magická“ rovnice, která funguje. Jak na to? Třeba ráno si dopřejte sladkou snídani, pokud ji máte rádi, a snídaňovou kaši zkombinujete s ovocem a řeckým jogurtem. Zůstanete zasyceni až do oběda a na čokoládu ani nepomyslíte.
Na dostatek bílkovin myslete také u oběda. Pokud vaše porce neobsahuje maso, měl by být její součástí rostlinný zdroj bílkovin, vejce nebo méně tučný sýr. Dbejte také na pravidelnost: Nemusíte jíst každé tři hodiny, ale neměli byste se dostat do stavu, kdy už máte obrovský hlad, a vaše tělo si pak žádá rychlý přísun energie v podobě cukru.
- Chcete zjistit, jestli je vaše strava správně vyvážená a zda obsahuje dostatek bílkovin i ostatních živin? „Zkuste si ho pár dní zapisovat do nutriční kalkulačky. Cílem není jídelníček zapisovat dlouhodobě, ale stačí pár dnů či týdnů, které vás naučí, jak by měla vyvážená strava a optimální velikost porce vypadat,“ doporučuje Hana Málková.
![](http://d50-a.sdn.cz/d_50/c_img_oW_A/kObgaqJNMnD1IUpedCQfDj8/8bf5/ovesna-kase.jpeg?fl=cro,0,0,1000,667%7Cres,1200,,1%7Cjpg,80,,1)
Sladké snídaně s bílkovinou a vlákninou zdravé hubnutí a udržování váhy nijak nepoškodí.Foto: Josep Suria, Shutterstock.com
Zvyk, který potřebujete prolomit
Jedení sladkostí může být i pouhý zvyk – ke kafi přece patří sušenka. Jdete okolo oblíbené pekárny, tak si musíte koupit koláček, i když jste třeba zrovna po snídani. „Stejně jako jste si takový návyk vytvořili, ho můžete odbourat. Jděte na to postupně, drastické změny většinou v dlouhodobém horizontu nevydrží,“ doporučuje Hana Málková.
V praxi to znamená, že si místo celého balení sušenek dáte jen pár kousků (nebo je nahradíte kvalitní hořkou čokoládou), místo velké porce dortu si dáte jen menší výseč a sladké ke kafi nemusíte mít každý den, ale třeba jen obden… A postupně budete množství a frekvenci dále snižovat.
Naučte se odmítat
K největším nástrahám patří lidé ve vašem okolí. Pokud nemáte na sladké chuť, můžete ho s klidným srdcem odmítnout. „Naučte se tyto situace odhalovat a postupně jim odolávat. Jezte všímavě a nejezte bezmyšlenkovitě jenom proto, že vám to někdo nabízí,“ dodává na závěr nutriční specialistka.
Jak se zbavit chutí na sladké
Ovládněte chutě na sladké
- Sladké si rozhodně nevyčítejte ani nezakazujte.
- Nezajídejte emoce, naučte se je řešit jiným, efektivnějším způsobem.
- Nejezte sladké jen ze zvyku či z nudy. Vnímejte, kdy máte doopravdy hlad.
- Dbejte na vyvážený jídelníček v průběhu celého dne, vyhnete se tak večerním náletům do spíže.
- Jezte všímavě a pravidelně a na jídlo si udělejte čas.
Dejte přednost kvalitě před kvantitou. Máte chuť na něco sladkého? Držte si míru a vybírejte vhodné sladkosti. Sáhněte po dobré hořké čokoládě, domácím tvarohovém koláči nebo jiném dezertu z kvalitních surovin a s vhodnějším nutričním složením (nižší obsah tuků i cukru a naopak vyšší obsah vlákniny a bílkovin).
Mlsat lze i zdravě! Zkoušeli jste třeba čokoládovou pěnu z cottage sýru, lžičky medu a kakaa? Návod je jednoduchý, vše smíchejte a pomocí mixéru vyšlehejte do jemné pěny. Zkuste třeba ještě dort red velvet z červené řepy.