Hlavní obsah

Děti jsou kreativní jako zaměstnanci NASA. Brzdí je touha rodičů po jistotě a málo volného času

Foto: FamVeld, Shutterstock.com

Foto: FamVeld, Shutterstock.com

„Ještě v pěti letech má spousta dětí kreativitu na takové úrovni, že by mohly pracovat v NASA. Pak ale přijde školní docházka a s ní velké množství organizovaného času a kreativita, která je základem podnikavosti, prudce klesá,“ myslí si Veronika Šancová, jež před lety založila organizaci Prototýpci.

Článek

Veronika Šancová pomáhá dětem a mladým lidem po celé republice, aby měli odvahu a schopnosti vzít věci do vlastních rukou. „Musíme děti nechat zažít, že když vyvinou úsilí a budou se snažit být aktivní, můžou měnit věci, mít je ve vlastních rukou,“ myslí si.

Ona sama měla podnikatelský background od vlastní rodiny. Při výchově dětí jí došlo, jak málo jim v tomhle ohledu dává škola. A tak založila s rodinou a přáteli Prototýpky. Rozvíjí podnikavost, kreativitu i digitální kompetence. „Vedeme kroužky a workshopy, děláme programy pro školy, vzděláváme učitele. Začali jsme jako kroužky, kde děti vyvíjely reálné věci, třeba e-shop. Máme holčičku, jež prodávala svoje pekařské výrobky, či dvojici, která pod našimi křídly nakopla úspěšný kanál s ekologickými videi,“ líčí zapáleně Šancová.

Foto: Proženy.cz

Veronika Šancová (vlevo) učí děti se nebát něco podniknout Foto: Proženy.cz

Co podle ní děti nejčastěji brzdí? „Je to přemíra organizovaného času. Je dobré dát dětem prostor a dostatek volného času, který z pohledu dnešní hyperproduktivní společnosti vypadá jako zahálka, ale pro rozvoj klíčových kompetencí je naprosto zásadní. Často se také setkávám s tím, že rodiče chtějí od dětí vidět nějaký výsledek a zrazují je od vlastních iniciativ,“ popisuje Šancová největší překážky aktivní a podnikavé společnosti a dodává, že ani jednotná výuka rozvoji kreativity moc nepomáhá.

„Podnikavost je pro každého,“ říká. „Dává smysl života, nemusí to být velká věc, stačí mít zkušenost, že dokážu ovlivnit svoje okolí. Jak začít? Zkuste třeba společně s dětmi změnit jednu malou věc ve svém nejbližším okolí,“ radí odbornice.

S kým jsme si povídali

Veronika Šancová je dítě z podnikatelské rodiny. Sama podniká už desítky let v oborech jako IT, digitalizace nebo vzdělávání. Rodičovská zkušenost a limity českého školství ji přiměly k založení neziskové organizace Prototýpci, která si klade za cíl vychovávat aktivní mladé lidi, již se nebojí měnit svět okolo sebe.

O penězích se (ne)mluví

Podcast O penězích se (ne)mluví

Seriál pro ženy o financích. Svěží rozhovory se ženami o penězích. Moderátorka Míša Raková se svými hosty probírá rozmanitá finanční témata – od rodinného rozpočtu přes majetek v manželství až po investice. Poslouchejte praktické tipy, jak lépe zvládat peníze, na ProŽeny.cz. A mluvte o penězích!

  • Podcast vychází každé úterý a můžete si ho poslechnout také na Podcasty.cz či v podcastových aplikacích, jako jsou Spotify či Apple Podcasts, kde můžete O penězích se (ne)mluví i odebírat.
  • V podcastu vysvětlujeme základní finanční pojmy a principy, nejde ale o investiční poradenství. Tento podcast není finančním poradenstvím, ale obsahem redakce.

Načítám