Hlavní obsah

Den, kdy dojdou prachy. Většina Čechů věří, že jim se to nikdy nestane. Kvůli tomu pak skončí na dně

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Možná už vám život nějakou tu krizi naservíroval. Možná měla podobu rozpadu vztahu, dlouhodobé nemoci či majetkové újmy. Přáli byste si na ni být tenkrát lépe připravení? Průzkumy ukazují, že spousta Čechů si jako hlavní strategii zvolila doufání. Doufání, že jim se krize vyhne. Už při měsíčním výpadku hlavního zdroje peněz –⁠⁠ výplaty, by však měla problémy až třetina.

Článek

Lektorka, koučka a autorka knih o finančním zdraví Veronika Kalátová, která se tématu věnuje od roku 1996, si ze své praxe vzpomíná na spoustu případů, kdy se krize přiřítila do života jejích klientů jako velká voda. Doslova. Zmiňuje příběh muže, který měl přízemní byt na Smíchově a chtěl ušetřit na pojištění a mít pouze to nejnižší krytí. Ona mu to rozmluvila a za pár měsíců přišly povodně v roce 2002. Tenhle příběh tedy dopadl dobře, spousta dalších ale takové štěstí nemá.

„Když se moji klienti na krizi nějakým způsobem připraví – našetří si, mají scénář a pojištění, dostanou se z krize rychleji. Pořád je to ohromně bolavá záležitost, ale díky svojí prozíravosti v ní nemusí setrvat dlouho. A to je podle mě přesně to, co v takové situaci potřebujete. Aby měla krátký horizont,“ přibližuje expertka.

Mít pojistku proti krizi

Z jejích slov tedy jasně vyplývá, že strategie je práce na vlastních rezervách a pojištění. Dobře nastavená pojistka má potenciál zachránit vaši rodinu. „Dost často se setkáváme třeba s podpojištěnými nemovitostmi. Postavíte si dům za čtyři miliony, pojistíte ho na čtyři miliony. On ale po čase začne nabývat na hodnotě, protože realitní trh se tímhle směrem vyvíjí, vy ale platíte pořád stejně vysokou pojistku. Až přijde tornádo, o dům přijdete a pojišťovna vám místo čtyř milionů dá jen něco málo pod tři, protože jste měli podpojištěnou nemovitost. A za méně než tři miliony si nový dům nepostavíte,“ popisuje Kalátová další případy.

Spousta partnerů se také zdráhá mluvit spolu o smrti. „Když pak jeden nečekaně odejde, může po sobě zanechat hlavní účet rodiny, k němuž nemáte disponentské právo, ale potřebujete, aby z něj odcházely třeba splátky hypotéky. To je pro truchlícího člověka další nálož, lepší se o tom pobavit dopředu,“ říká v podcastu Kalátová.

Foto: Proženy.cz

Tentokrát si Míša Raková v podcastu povídala s Veronikou Kalátovou (vlevo)Foto: Proženy.cz

S kým jsme si povídali

Bývalá finanční poradkyně, koučka a odbornice na svět financí Veronika Kalátová. Autorka několika publikací, které se věnují financím a osvětě.

O penězích se (ne)mluví

Podcast O penězích se (ne)mluví

Seriál pro ženy o financích. Svěží rozhovory se ženami o penězích. Moderátorka Míša Raková se svými hosty probírá rozmanitá finanční témata – od rodinného rozpočtu přes majetek v manželství až po investice. Poslouchejte praktické tipy, jak lépe zvládat peníze, na ProŽeny.cz. A mluvte o penězích!

  • Podcast vychází každé úterý a můžete si ho poslechnout také na Podcasty.cz či v podcastových aplikacích, jako jsou Spotify či Apple Podcasts, kde můžete O penězích se (ne)mluví i odebírat.
  • V podcastu vysvětlujeme základní finanční pojmy a principy, nejde ale o investiční poradenství. Tento podcast není finančním poradenstvím, ale obsahem redakce.

Načítám